Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Ένα διαφορετικό ταξίδι

Με τα αεροπλάνα μπορούμε να ταξιδέψουμε σε όλη τη Γη, με τα διαστημόπλοια εξερευνούμε το διάστημα και πρόκειται να επισκεφθούμε άλλους πλανήτες. Με τα σύγχρονα τηλεσκόπια "ταξιδεύουμε" σε άστρα που βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά. Ένα διαφορετικό ταξίδι, ωστόσο, προκαλούσε ανέκαθεν το ενδιαφέρον των ανθρώπων: το "ταξίδι" στο εσωτερικό της ύλης. Για τη πραγματοποίηση του πρέπει να φαντασθούμε ότι συρρικνωνόμαστε όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ή να μεγεθύνουμε πάρα πολύ τα αντικείμενα.

Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε ήδη κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αρχαία Ελλάδα. Οι φιλόσοφοι Λεύκιπος και Δημόκριτος φαντάσθηκαν ότι η ύλη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία δεν τέμνονται, δηλαδή δε κόβονται σε μικρότερα. Γι' αυτό οι δύο φιλόσοφοι ονόμασαν αυτά τα σωματίδια άτομα και η θεωρία τους ονομάστηκε Ατομική Θεωρία.

Η σύγχρονη επιστήμη, όμως, δεν χρησιμοποιεί μόνο την φαντασία και τη νόηση. Θεμελιώνει τους ισχυρισμούς της στην παρατήρηση και το πείραμα. Σήμερα έχουμε επινοήσει και κατασκευάσει κατάλληλες όσο και πολύπλοκες διατάξεις, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να διεισδύσουμε στην ύλη και να αναλύσουμε τη δομή της. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η ύλη αποτελείται όντως από μικροσκοπικά σωματίδια (Εικ. 5.1).

Εικόνα 5.1 Στη φωτογραφία, που έχει ληφθεί με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διακρίνεται η ασυνεχής δομή της ύλης.