Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

4.3 Μαγνήτιση

Πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα μαγνήτη;

Όταν με το νότιο πόλο ενός μαγνήτη αγγίξουμε το ένα άκρο κάποιου καρφιού, το καρφί γίνεται μαγνήτης (Εικ. 4.15). Μάλιστα σε αυτό το άκρο του καρφιού εμφανίζεται βόρειος πόλος και στο άλλο νότιος.

Όταν επάνω σε μια σιδερένια ράβδο τρίψουμε αρκετές φορές προς την ίδια κατεύθυνση ένα μαγνήτη, η ράβδος μαγνητίζεται περισσότερο από όσο με απλή επαφή (Εικ. 4.16).

Τέλος, όταν ο μαγνήτης είναι αρκετά ισχυρός δεν είναι απαραίτητο το καρφί ή η ράβδος να έρθουν σε επαφή με αυτόν. Όταν τα πλησιάσουμε αρκετά στο μαγνήτη, μαγνητίζονται. Σε αυτή την περίπτωση, λέμε, ότι το καρφί ή η ράβδος μαγνητίζονται με επαγωγή (Εικ. 4.17).

Άρα ένα αντικείμενο από σιδηρομαγνητικό υλικό, όπως το καρφί και η σιδερένια ράβδος, είναι δυνατό να μαγνητιστεί με επαφή, τριβή ή επαγωγή.

Εικόνα 4.15 Όταν μια μικρή μη μαγνητισμένη ράβδος έλθει σε επαφή με ένα μαγνήτη, έλκει και αυτή μεταλλικούς συνδετήρες.

Εικόνα 4.16 Όταν πάνω σε μια σιδερένια ράβδο τρίψουμε αρκετές φορές προς την ίδια κατεύθυνση τον ένα πόλο κάποιον μαγνήτη, η ράβδος γίνεται και αυτή μαγνήτης!

Εικόνα 4.17 Όταν επάνω από μια ράβδο μαλακού σιδήρου τοποθετήσουμε ένα ισχυρό μαγνήτη, η ράβδος έλκει μικρά σιδερένια αντικείμενα.