Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δυναμικές γραμμές - Μαγνητικό φάσμα

Μέσα στο μαγνητικό πεδίο ρινίσματα σιδήρου διατάσσονται σε γραμμές κατά τη διεύθυνση της δύναμης που ασκείται επάνω τους. (Εικ. 4.9) Όπου συγκεντρώνονται περισσότερα ρινίσματα εκεί η μαγνητική δύναμη είναι ισχυρότερη και οι γραμμές είναι πυκνότερες. Επειδή οι γραμμές αυτές δείχνουν τη διεύθυνση και την ένταση της μαγνητικής δύναμης, τις ονομάζουμε δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου. Την εικόνα των μαγνητικών γραμμών την ονομάζουμε μαγνητικό φάσμα (Εικ. 4.10,11,12).

Ώστε αν γνωρίζουμε τη μορφή των δυναμικών γραμμών μπορούμε να προσδιορίσουμε τη διεύθυνση της μαγνητικής δύναμης. Παρατηρώντας επίσης πόσο πυκνές ή αραιές είναι οι δυναμικές γραμμές σε μια περιοχή του χώρου, μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο ισχυρή ή ασθενής είναι εκεί η μαγνητική δύναμη. Άρα για τον προσδιορισμό της μαγνητικής δύναμης δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιος μαγνήτης την προκαλεί. Αρκεί να γνωρίζουμε τη μορφή των δυναμικών γραμμών. Βεβαίως, αυτή η μορφή προσδιορίζεται κάθε φορά από το μαγνήτη ή τους μαγνήτες που διαμορφώνουν το μαγνητικό πεδίο (Εικ. 4.11, 12).

Διαθέτουμε, λοιπόν, δύο τρόπους περιγραφής της διαδικασίας με την οποία ασκείται η μαγνητική δύναμη. Πρώτον, είναι δυνατό να θεωρήσουμε ότι ένας μαγνήτης ασκεί δύναμη από απόσταση. Δεύτερον, είναι δυνατό να θεωρήσουμε ότι ο μαγνήτης διαμορφώνει γύρω του ένα μαγνητικό πεδίο με τη βοήθεια του οποίου ασκείται η μαγνητική δύναμη.

Εικόνα 4.9 Όταν γύρω από ένα ραβδόμορφου μαγνήτη σκορπίσουμε ρινίσματα σιδήρου αυτά διατάσσονται σε γραμμές.

Εικόνα 4.10 Δυναμικές γραμμές του πεδίου ραβδόμορφου μαγνήτη.

Εικόνα 4.11 Το μαγνητικό φάσμα μεταξύ όμοιων πόλων.

Εικόνα 4.12 Το μαγνητικό φάσμα μεταξύ αντίθετων πόλων.