Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα χρώματα και η φυσιολογία του ματιού

Η όραση οφείλεται γενικά στο ότι το φως διεγείρει δυο είδη κυττάρων που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή, τα ραβδία και τα κονία.

Όταν το φως δεν είναι αρκετό διεγείρονται μόνο τα ραβδία. Σε αυτή τη περίπτωση Δεν διακρίνουμε χρώματα. Γι' αυτό στο μισοσκόταδο όλες οι γάτες φαίνονται γκρίζες. Τα άστρα αν και έχουν ποικίλα χρώματα, μας φαίνονται λευκά επειδή το φως που φθάνει από αυτά σε μας είναι αμυδρό.

Όταν το φως είναι αρκετό διεγείρονται και τα κονία, οπότε διακρίνουμε χρώματα. Υπάρχουν τρία είδη κονία, καθένα από τα οποία είναι ευαίσθητο σε ένα βασικό χρώμα. Μόνο τα ανώτερα θηλαστικά διαθέτουν αυτά τα κύτταρα και αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Στα υπόλοιπα ζώα ο κόσμος φαίνεται ασπρόμαυρος.

Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν κάποια χρώματα έχουν αχρωματοψία. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι κληρονομικό και συναντάται κυρίως στους άνδρες. Η αχρωματοψία είναι δυνατόν να είναι μερική ή ολική. Στη πρώτη περίπτωση το άτομο διακρίνει χρώματα που προκύπτουν από συνδυασμό μόνο δυο βασικών χρωμάτων, συνήθως του γαλάζιου και του και του κίτρινου. Σ' αυτήν, επειδή το κόκκινο και το πράσινο φαίνεται γκρι, δεν μπορεί να διακρίνει τα χρώματα του σηματοδότη. Στα ελάχιστα άτομα που έχουν ολική αχρωματοψία ο κόσμος φαίνεται ασπρόμαυρος σαν την εικόνα που δείχνει μια ασπρόμαυρη τηλεόραση.