Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

5.4 Ο πολιτισμός

Η θρησκεία. Το πάνθεον των Χετταίων περιλάμβανε πολλές θεότητες, οι οποίες ήταν τοπικής προέλευσης. Η δημιουργία όμως ισχυρού και ενιαίου κράτους επέβαλε την ανάγκη εθνικής λατρείας. Στη λατρεία αυτή η κύρια θεότητα ήταν ο θεός της θύελλας, του κεραυνού και της βροχής. Σύζυγός του ήταν η θεά που κυριαρχούσε στον κόσμο των νεκρών. Το θεϊκό αυτό ζευγάρι πλαισιωνόταν και από άλλες μορφές, μέλη της θεϊκής οικογένειας. Πολλές θεότητες ήταν σουμερικής καταγωγής η λατρεία των οποίων είχε μεταφυτευτεί στο χεττιτικό πάνθεον.

Ο Ραμσής Β', ο μεγάλος πολεμιστής φαραώ, απεικονίζεται να κρατάει αιχμάλωτους από τα μαλλιά. Μια συμβατική απεικόνιση της υποταγής των Χετταίων στους Αιγυπτίους, όπως την προέβαλαν οι Αιγύπτιοι. (Μουσείο Καΐρου)

Ανάγλυφη απεικόνιση πομπής πολεμικών θεών και ενός Χετταίου βασιλιά Η απεικόνιση έχει γίνει πάνω σε βράχους και προέρχεται από ιερό χεττιτικής πόλης (περ. 1350-1250 π.Χ.).

Η γραφή και η νομοθεσία. Οι πινακίδες που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι ήταν σε χρήση παράλληλα δύο είδη γραφής: μια σφηνοειδής και μια ιερογλυφική, από τις οποίες η δεύτερη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Η ανάγνωση των πινακίδων απέδειξε την ύπαρξη νομοθεσίας, στη διαμόρφωση της οποίας άσκησε ιδιαίτερη επίδραση ο βαβυλωνιακός κώδικας του Χαμμουραμπί. Οι τέχνες. Την περίοδο της ακμής του χεττιτικού κράτους αναπτύχθηκε μια τεχνοτροπία που παρουσίαζε τις μορφές σχηματοποιημένες αλλά δυναμικές, όπως φανερώνουν τα ανάγλυφα σε βράχους της Χαττούσας και άλλων περιοχών της Μ. Ασίας. Στα έργα τους απεικονίζονται θρησκευτικές και πολεμικές σκηνές. Η γλυπτική τέχνη επεκτεινόταν σε έργα μικροτεχνίας, ειδώλια και σφραγιδόλιθους. Η τέχνη γενικότερα ήταν επηρεασμένη από τον ιδιότυπο τρόπο ζωής των Χετταίων και από την πολεμική τους δραστηριότητα.