Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βασικά χρώματα

Όταν φως κάθε χρώματος φθάνει ταυτόχρονα στο μάτι μας, μας δημιουργείται η εντύπωση του λευκού φωτός. Παρόμοια εντύπωση δημιουργείται όταν πέσει συγχρόνως στο μάτι μας κόκκινο, πράσινο και μπλε φως. Αν φωτίσουμε μια οθόνη με τρεις προβολείς που εκπέμπουν κόκκινο, πράσινο και μπλε φως η περιοχή στην οποία οι δέσμες και των τριών προβολέων αλληλεπικαλύπτονται, εμφανίζεται λευκή.

Αυτό συμβαίνει και με τα υπόλοιπα χρώματα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν διακρίνει αν για παράδειγμα το κίτρινο φως είναι το αμιγώς κίτρινο φως του φάσματος ή μίγμα κόκκινου και πράσινου. Πράγματι στην περιοχή της οθόνης όπου η κόκκινη δέσμη αλληλεπικαλύπτεται με την πράσινη εμφανίζεται κίτρινο χρώμα. Επομένως συνδυάζοντας, κατάλληλα φως κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος μπορούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση κάθε χρώματος του φάσματος και τελικά του λευκού φωτός. Γι' αυτό τα τρία αυτά χρώματα τα ονομάζουμε βασικά.

Μικρό εργαστήριο - Σκοτεινιάστε την αίθουσα - Φωτίστε ,ένα κλαδί και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο με το φως ενός προβολέα. - Τοποθετείστε μπροστά από τον προβολέα ένα κόκκινο και ένα πράσινο φίλτρο. Με τι χρώμα εμφανίζονται σε κάθε περίπτωση το τριαντάφυλλο και τα φύλλα; Τι συμπεραίνετε για το χρώμα των σωμάτων;

Εικόνα 3.58

Εικόνα 3.59 Το αποτέλεσμα της αλληλοεπικάλυψης τριών δεσμών κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος