Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( παρακαλούσαν για το θαύμα :: 12-02-2003) 

Παρακαλούσαν για το θαύμα

Οι οικογένειες των θυμάτων ξενύχτησαν ελπίζοντας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Τον περασμένο Ιούνιο ο Στράτος Φωτιάδης περνούσε την πόρτα στο σπίτι τού φίλου του Βασίλη Χαμιτζίδη, που είχε σκοτωθεί στην Ανάφη, για να σταθεί κοντά στη χήρα και τα παιδιά του. Από χθες η δική του οικογένεια ζει τον ίδιο Γολγοθά της απώλειας και του θανάτου.

Ο Παλαιστίνιος Μαγκέντ Σαφαντί χάθηκε εκεί όπου είχε αποφασίσει να προσφέρει: κοντά στους Έλληνες ακρίτες

Στη Μυτιλήνη, η σύζυγος και τα παιδιά του νοσηλευτή Ιωάννη Κουρούλη ξενύχτησαν πάνω από το τηλέφωνο περιμένοντας την καλή είδηση από την εξέλιξη των ερευνών, που όμως δεν ήρθε ποτέ. Μάταια περίμεναν το θαύμα οι γονείς του συγκυβερνήτη Ηλία Λεντή στις Σέρρες, ενώ ο Παλαιστίνιος γιατρός Μαγκέντ Σαφαντί χάθηκε εκεί όπου είχε αποφασίσει να προσφέρει: κοντά στους Έλληνες ακρίτες.

Στο σπίτι του 50χρονου Στράτου Φωτιάδη στενοί συγγενείς και φίλοι προσπαθούσαν χθες να στηρίξουν τη γυναίκα και τις δύο του κόρες, που είναι μαθήτριες Λυκείου, 15 και 18 χρόνων.

Ο απόστρατος ταγματάρχης καταγόταν από τον Νομό Σερρών και παντρεύτηκε στον Βόλο, όταν υπηρετούσε στη βάση ελικοπτέρων Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Όταν αποστρατεύθηκε, προσλήφθηκε λόγω της μεγάλης πτητικής εμπειρίας του στο ΕΚΑΒ. Οι φίλοι του τον αναφέρουν ως πολύ καλό οικογενειάρχη. Ο άτυχος ταγματάρχης ήταν στενός φίλος και συνάδελφος του άτυχου Βασίλη Χαμιτζίδη, επίσης κυβερνήτη σε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που κατέπεσε στις 17 Ιουλίου στην Ανάφη. Τότε ο Στράτος Φωτιάδης είχε μιλήσει για τον φίλο του προσπαθώντας να εκτιμήσει τι είχε συμβεί.

Στην Αγριανή Σερρών, οι γονείς του συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ Ηλία Λεντή περίμεναν πάνω από το τηλέφωνο, κλαίγοντας, μια ειδοποίηση ότι βρέθηκαν ίχνη του παιδιού τους.

«Ο Θεός είναι μεγάλος, ένα θαύμα θα τους σώσει», επαναλάμβανε η μητέρα του Ελένη.

Ο πατέρας

Φίλοι και συγγενείς του βρέθηκαν από το πρωί στο σπίτι όπου μένουν οι γονείς του Κώστας και Ελένη Λεντή. «Περνούσε με το ελικόπτερο πάνω από το χωριό, όταν ακόμη ήταν στο Στρατό και προηγουμένως μας ειδοποιούσε για να τον δούμε», είπαν κάτοικοι. Η κατάσταση της υγείας του πατέρα του από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν και ενημερώθηκε η οικογένεια για την πτώση του ελικοπτέρου, ήταν άσχημη και χρειάστηκε επέμβαση γιατρών για να τον συνεφέρουν.

Ο 50χρονος πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου Στράτος Φωτιάδης

Ο Ηλίας Λεντής τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε προσληφθεί ως πιλότος σε ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, λίγο μετά τη συνταξιοδότησή του από την Αεροπορία Στρατού. «Δεν μας είπε ποτέ εάν έχουν πρόβλημα αυτά τα ελικόπτερα», είπε η μητέρα του.

Περισσότερο από 20 χρόνια βρισκόταν στην Ελλάδα ο ιπτάμενος γιατρός του ΕΚΑΒ Μαγκέντ Σαφαντί. Γεννημένος στην Παλαιστίνη, ήρθε στην Ελλάδα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της Ιατρικής στη Ρουμανία και πήρε ειδικότητα γενικού χειρουργού. Η οικογένειά του ζει σήμερα στη Συρία και ο ίδιος δεν ήταν παντρεμένος.

«Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Λαϊκό Νοσοκομείο για πολλά χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καρίμ Χιλάλ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα, επίσης γιατρός και φίλος του Μαγκέντ Σαφαντί. «Χάρηκε πολύ όταν διορίστηκε επιμελητής Α' στο ΕΚΑΒ Αθηνών. Πέρσι αποσπάστηκε στο ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και ζούσε εκεί εδώ και ένα χρόνο». Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία ήρθε χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αδερφό του ιπτάμενου γιατρού και τον ενημέρωσε για το ατύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό η οικογένεια του Παλαιστίνιου γιατρού να έρθει σύντομα στην Ελλάδα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα το ελικόπτερο είχε παρουσιάσει βλάβη»

«Τα ελικόπτερα που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ είναι σκοτώστρες. «Σαράβαλα» τα αποκαλούν όσοι επανδρώνουν τα πληρώματα… ». Η Μαρία Περιβολαρέλη, σύζυγος τού 40χρονου νοσηλευτή Ιωάννη Κουρούλη δεν μπορεί να κρύψει την οργή και την αγανάκτησή της.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», από τη Μυτιλήνη όπου μένει με τα δύο ανήλικα παιδιά της, λέει ότι ο σύζυγός της δεν ήθελε να πάει στα ελικόπτερα, αλλά το έκανε επειδή είχαν ανάγκη τα χρήματα.

Ο συγκυβερνήτης Ηλίας Λεντής

«Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μου είχε πει ο άντρας μου, το ελικόπτερο παρουσίασε βλάβη στη δεξαμενή καυσίμων και αναγκάστηκε να μείνει για επισκευές έξι ώρες στα Ψαρά», εξηγεί. «Στην ίδια και χειρότερη κατάσταση βρίσκονται και τα υπόλοιπα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του πτητικού τομέα του ΕΚΑΒ, Χρήστος Βάγιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ», επιβεβαιώνει ότι υπήρχε βλάβη, αλλά επισημαίνει ότι είχε εντοπιστεί στην πίεση του λαδιού στον κινητήρα. «Στα Ψαρά έφτασαν με άλλο ελικόπτερο μηχανικοί της Helitalia, που επισκεύασαν τη βλάβη, και το ελικόπτερο πέταξε στη συνέχεια για εννέα ώρες χωρίς πρόβλημα», εξηγεί.

Για τον 40χρονο νοσηλευτή Ιωάννη Κουρούλη, η χθεσινή πτήση ήταν η πρώτη του! «Θεωρητικά ήταν μια εύκολη πτήση, γι' αυτό και τον βάλαμε σε αυτή, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά», λένε από τον Τομέα Πτητικών Μέσων του ΕΚΑΒ. Σε κατάσταση σοκ βρισκόταν όλη την ημέρα χθες ο νοσηλευτής του ΕΚΑΒ Γρηγόρης Καδογιάννης: ήταν ο άνθρωπος που θα επιβιβαζόταν στο μοιραίο ελικόπτερο, αλλά την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Κουρούλη.

«Επιτέλους, αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Πόσοι ακόμη πρέπει να σκοτωθούν;», λέει η Μαρία Περιβολαρέλη. «Χθες, στο ελικόπτερο δεν πρόλαβαν ούτε τον τυπικό έλεγχο να κάνουν… Ας πάψουμε πια να ρίχνουμε συνεχώς τις ευθύνες στις καιρικές συνθήκες και στους πιλότους».

Ο Χαρίλαος Μπεφόν, ο πατέρας της γιατρού του ΕΚΑΒ Σοφίας Μπεφόν, που σκοτώθηκε σε ανάλογο δυστύχημα με ελικόπτερο στα ανοιχτά τού Σουνίου στις 14 Ιανουαρίου 2001, επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Υγείας για την πτώση του ελικοπτέρου.

Όπως λέει, «ζητάει από την εταιρεία που έχει την πτητική εκμετάλλευση ετοιμότητα από το προσωπικό 80%, τη στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μόνο 50%».

«Να με άφηναν εμένα να πεθάνω»

Το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης αποφάσισε να γίνει η μεταφορά της 70χρονης Ολυμπίας Κοτσώνη από τον Άγιο Κήρυκο στη Σάμο με ελικόπτερο. Αυτό υποστηρίζει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου Δημήτρης Μοσχογιαννίδης.

«Το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη αποφάσισε να γίνει η μεταφορά της ασθενούς με ελικόπτερο. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να δώσουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχαν γίνει και την εκτίμηση για τη συνολική εικόνα της. Δεν αποφασίζουμε αν η μεταφορά θα γίνει με ελικόπτερο ή με πλωτό μέσο», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Μοσχογιαννίδης.

Ωστόσο, από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, στη Μυτιλήνη, τονιζόταν ότι κάθε φορά που υποβάλλεται αίτημα για μεταφορά ασθενούς η κρίση του γιατρού που έχει εξετάσει τον ασθενή είναι καθοριστική. Όπως έλεγαν, η πίεση από την Ικαρία ήταν μεγάλη, τόσο ώστε ο διάλογος ανάμεσα στον γιατρό της Ικαρίας, τον χειρουργό Νίκο Κουρή και τον συνάδελφό του στο συντονιστικό κέντρο να είναι έντονος. Όπως είπε ο κ. Κουρής, η γυναίκα είχε εσωτερική αιμορραγία και μέσα σε μιάμιση ώρα ο αιματοκρίτης της έπεσε κατά δεκαπέντε μονάδες. «Ήταν ένα σοβαρότατο περιστατικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρής.

Ο κ. Μοσχογιαννίδης επισήμανε τις ελλείψεις στο νοσοκομείο της Ικαρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι αν μπορούσε να αντιμετωπισθεί η περίπτωση της κ. Ολυμπίας Κοτσώνη, δεν θα μπορούσε να εισαχθεί στο χειρουργείο, αφού υπήρχαν μόνο δύο φιάλες αίματος: «Συνολικά υπήρχαν οκτώ φιάλες από τις είκοσι που συνήθως μάς δίνουν και αυτές ήλθαν πριν από πέντε ημέρες. Μόνο δύο όμως, ήταν της ίδιας ομάδας με αυτήν της ασθενούς», είπε.

Μετά την πτώση του ελικοπτέρου, η 70χρονη Ολυμπία Κοτσώνη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σάμου με πλωτό σκάφος του Λιμενικού που ξεκίνησε από τη Σάμο, πήγε στην Ικαρία και αφού την παρέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες επέστρεψε στη Σάμο. Η γυναίκα, έχοντας μάθει τι είχε συμβεί επαναλάμβανε συνεχώς «να με άφηναν εμένα να πεθάνω, να μη χανόντουσαν τόσα παιδιά…».