Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( ριτσαρντ γκιρ - χορεύοντας ως... τις ρίζες :: 28-01-2003) 

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΙΡ Χορεύοντας ως… τις ρίζες

Οι μουσικές ανησυχίες των γονιών του τον σημάδεψαν. Μπορεί να έγινε… ζιγκολό, πιλότος, γιάπης, δικηγόρος, αστυνομικός, δημοσιογράφος για τις ανάγκες των ρόλων του, αλλά με τη νέα ταινία του "Σικάγο" ο Ρίτσαρντ Γκιρ βρίσκεται στο στοιχείο του

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Είναι άνθρωπος των αντιθέσεων. Αν και εμφανίστηκε γυμνός στο "Επάγγελμα ζιγκολό", το 1980, εξακολουθεί να είναι ντροπαλός. Και αυτό συνιστά την πρώτη αντίθεση στη ζωή του. Με τη νέα ταινία του "Σικάγο" ("Chicago"), που του χάρισε Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας και τον "βάζει" και στη λίστα με τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ - ύστερα από χρόνια "εκτός παιχνιδιού" - ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα εκπλήξει πολλούς βλέποντάς τον να χορεύει κλακέτες, να παίζει τρομπέτα και να τραγουδά. Ιδού μία ακόμη αντίθεση. "Με τις χορογραφίες και τα τραγούδια του "Σικάγο" επιστρέφω στις ρίζες μου", δηλώνει στον Chris Jones του BBC.

Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια και το δεύτερο από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας μεθοδιστών, ο Γκιρ "μπολιάστηκε" από την κλίση των γονιών του (ο πατέρας του ήταν ασφαλιστής) προς την μουσική, με την οποία ασχολούνταν συνεχώς στην ενορία τους. Συνθέτης τραγουδιών στις ελεύθερες ώρες του, αλλά και δεινός πιανίστας, τα βρήκε σκούρα μόνον στον χορό με τις κλακέτες, που, όπως λέει, ήταν "μια επώδυνη διαδικασία". Στα 53 του διατηρείται σε καλή σωματική και φυσική κατάσταση, απόρροια της αγάπη του για τον αθλητισμό, που του χάρισε και υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, όπου πήγε για να σπουδάσει φιλοσοφία, αλλά τα παράτησε.

Η διασημότητα τον αφήνει παγερά αδιάφορο. "Μου προκαλεί σύγχυση και αισθάνομαι προσβεβλημένος από αυτήν", σημειώνει.

Ο γάμος του δεύτερου διάσημου βουδιστή… μετά τον Δαλάι Λάμα, με το σούπερ μόντελ Σίντι Κρόφορντ ήταν μια ακόμη αντίθεση στη ζωή του. Δεν ήταν τόσο θέμα γκλάμορους ζωής όσο οι φήμες που ξέσπασαν για την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Τότε Γκιρ και Κρόφορντ είχαν απαντήσει μέσω καταχωρήσεων στον Τύπο "είμαστε και οι δύο ετεροφυλόφιλοι και μονογαμικοί και αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τον δεσμό μας". Όμως έξι μήνες αργότερα χώρισαν! Ο γάμος του με την Κρόφορντ απέτυχε, λέει τώρα, επειδή εκείνος δεν ήθελε να κάνουν παιδιά.

Μια ακόμη αντίθεση διαφαίνεται στη θεωρία του για τις ταινίες του. "Είναι επικοινωνιακή ανάγκη περισσότερο, παρά κυνήγι δόξας και χρημάτων", υποστηρίζει. Ωστόσο, οι δύο πρώτες ταινίες απείχαν αρκετά από την πρωταρχική επιδίωξή του. Οι κριτικοί τού βρήκαν "λίγη" την ερμηνεία του στο "Ιπτάμενος και τζέντλεμαν", ενώ ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την Τζούλια Ρόμπερτς του "Pretty Woman" ως "πόρνη του Ντίσνεϊ"… Πάντως, η συγκεκριμένη ταινία ήταν η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του 1990 και επαναπροσδιόρισε τον Γκιρ ως σταρ.

Το 1999 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό "People" ως ο πιο σέξι άνδρας και εξακολουθεί, και ως διοπτροφόρος γκριζομάλλης, να αναστατώνει τον γυναικείο πληθυσμό. Πράγμα όμως που εκείνον τον αφήνει ασυγκίνητο. Τον ενδιαφέρει, λέει, περισσότερο ο Όμηρος, τριών ετών, από τον γάμο του με τη συνάδελφό του Κάρεϊ Λόουελ. "Είναι η χαρά της ζωής μου", προσθέτει. Όπως τον ενδιαφέρει περισσότερο και "η αναζήτησή του για τη Νιρβάνα μέσα από την έλλειψη βίας, τη συγχώρεση και την συμπόνια, που είναι ο μόνος σωστός δρόμος".

Αντικατέστησε τον Τραβόλτα στο "Grease"

Το τραγούδι τού έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση, όπως λέει σήμερα, από τότε που συμμετείχε σε γκρουπ, προτού πάει στη Νέα Υόρκη για να υποδυθεί τον Ντάνι Ζούκο στο μιούζικαλ "Grease", ρόλο που ανέδειξε με την ερμηνεία του το 1973 και στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Και να αναλογιστεί κανείς πως ο Γκιρ πήγε στο μιούζικαλ ως αντικαταστάτης του Τζον Τραβόλτα (που ήταν και θρυλικός Ντάνι Ζούκο στην ομώνυμη ταινία), όταν εκείνος αρρώστησε!

INFO

Η ταινία "Σικάγο" θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 21 Φεβρουαρίου.