Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ο χίτλερ, τα "ημερολόγια" και ο ιστορικός :: 28-01-2003) 

ΧΙΟΥ ΤΡΕΒΟΡ-ΡΟΠΕΡ

Πρόσωπα Ο Χίτλερ, τα "ημερολόγια" και ο ιστορικός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βρετανός ιστορικός που τεκμηρίωσε τις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ, αλλά έπεσε θύμα της απάτης με τα "ημερολόγια" του ναζί δικτάτορα, άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, σε ηλικία 89 χρόνων.

Χιου Τρέβορ-Ρόπερ. "Εμφανίζει έλλειμμα ευσπλαχνίας", είχε γράψει γι' αυτόν ο "Ομπζέρβερ"

Ο Χιού Τρέβορ-Ρόπερ ήταν άρρωστος από καρκίνο και πέθανε στην Οξφόρδη, στο πανεπιστήμιο της οποίας ήταν επί 13 χρόνια καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, πριν γίνει διευθυντής του κολεγίου Πήτερχαουζ του Καίμπριτζ. "Ουδέποτε έγραψε έστω και μία άκομψη φράση ουδέποτε διατύπωσε ένα ανακόλουθο επιχείρημα", είπε γι' αυτόν ο κριτικός και πανεπιστημιακός Νόελ Άναν. Συγγραφέας λαμπρών ιστορικών μελετών για περιόδους από το Μεσαίωνα ως τη σύγχρονη ιστορία, έγινε διάσημος σ' ολόκληρο τον κόσμο όταν η βρετανική κυβέρνηση του ανέθεσε, το 1947, να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Χίτλερ στο υπόγειο μπούνκερ του Βερολίνου. Το βιβλίο που εξέδωσε ως αποτέλεσμα της έρευνάς του, "Οι Τελευταίες Ημέρες του Χίτλερ", χαρακτηρίσθηκε από τον "Ομπζέρβερ" "ένα αριστούργημα, τόσο από πλευράς αφήγησης όσο και ως δουλειά ενός ντετέκτιβ της Ιστορίας".

Αλλά η φήμη του υπονομεύθηκε σοβαρά το 1983, όταν έπεσε θύμα της απάτης με τα "Ημερολόγια του Χίτλερ". Από το 1974 ως το 1988 ήταν διευθυντής της Times Newspapers (εκδίδει τους καθημερινούς και τους κυριακάτικους "Τάιμς") και ανέλαβε να εξετάσει τους 60 τόμους των "ημερολογίων" αυτών για να αποφανθεί για την αυθεντικότητά τους. Όταν αποφάνθηκε θετικά, το γερμανικό περιοδικό "Στερν" και οι "Σάντεϋ Τάιμς" πλήρωσαν εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα. Τελικά ήταν όμως έργο ενός Γερμανού απατεώνα. Τόσο το μελάνι όσο και το χαρτί είχαν παραχθεί μετά τον πόλεμο, ενώ το κείμενο ήταν γεμάτο ιστορικές ανακρίβειες και αναχρονισμούς. Ο ιστορικός ζήτησε δημόσια συγγνώμη και προσπάθησε να δικαιολογηθεί (είδε, είπε, τα ημερολόγια "μόνο για λίγες ώρες" και το "Στερν" τον είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα τεστ επιβεβαίωναν την αυθεντικότητά τους), ωστόσο διακωμωδήθηκε έντονα στον Τύπο. Πλήρωσε, είπαν μερικοί, το γεγονός πως και ο ίδιος δεν έδειχνε ποτέ επιείκεια: "ο Τρέβορ-Ρόπερ ουδέποτε ανέχθηκε τους ανόητους", είχε γράψει το 1982 ο "Ομπζέρβερ", "ουδέποτε μετρίασε χάριν ευγενείας τη διανοητική περιφρόνησή του για κάποιον, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως εμφανίζει έλλειμμα ευσπλαχνίας".

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Τρέβορ-Ρόπερ ήταν ήδη για τόσα πολλά χρόνια πολέμιος του μαρξισμού και του "στείρου λεξιλογίου της Αριστεράς" ώστε, μολονότι δεν ήταν θατσερικός, φάνηκε εντελώς φυσικό το γεγονός ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ τον ανακήρυξε ισόβιο λόρδο ­ έγινε ο Λόρδος Ντάκρι του Γκλάντον, της πόλης στην οποία γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1914. Το 1957 είχε παντρευτεί την λαίδη Αλεξάνδρα Χάουαρντ-Τζόνστον, η οποία πέθανε το 1997.