Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ώς το τέλος :: 21-03-2003) 

ΜΠΡΑΪΑΝ ΧΩ

Πρόσωπα Ώς το τέλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Την ώρα που ξεσπούσε ο πόλεμος στο Ιράκ, ο Μπράιαν Χω συμπλήρωνε 656 ημέρες μοναχικής διαδήλωσης, 24 ώρες το 24ωρο, εναντίον του πολέμου και των κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ.

Μπράιαν Χω. Χθες συμπλήρωσε 656 ημέρες μοναχικής διαδήλωσης έξω από το Ουεστμίνστερ

Ο Μπράιαν Χω, 54 χρόνων, πατέρας επτά παιδιών, από το Ρέντιτς του Γούστερσιρ, έχει εγκατασταθεί από τις 2 Ιουνίου του 2001 πάνω σε μια νησίδα κυκλοφορίας απέναντι από το βρετανικό κοινοβούλιο, ανάμεσα σε πανό με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και εναντίον του Τζωρτζ Μπους και του Τόνυ Μπλαιρ. Το καπέλο του είναι γεμάτο κονκάρδες. «Αγάπα τον μουσουλμάνο πλησίον σου», γράφει μία από αυτές. «Σταματήστε τον συνασπισμό για τον πόλεμο», καλεί μια άλλη. «Πιστεύετε ότι ο Μπους και ο Μπλαιρ θα κριθούν όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι;», ρωτάει τους περαστικούς. Χθες, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, 150 παιδιά διαδήλωναν λίγα μέτρα πιο μακριά κατά του πολέμου. «Τα πιτσιρίκια αυτά νοιάζονται», λέει. «Θα ήθελα να νοιάζονταν εξίσου και οι ενήλικες, αλλά μάλλον βρίσκονται στα σπίτια τους και βλέπουν το ματς».

Πιστός χριστιανός, πρώην ναυτικός και πωλητής επίπλων, ο Χω άφησε το σπίτι του, τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά τους για να αρχίσει τη μοναχική διαμαρτυρία του. «Ήταν το τελευταίο καταφύγιό μου», είχε εξηγήσει. «Όταν αγνοείται μια γενοκτονία, όταν μωρά βασανίζονται, μισό εκατομμύριο σκοτώνονται… τι άλλο μπορούσα να κάνω;». Ο Χω πιστεύει πως για όλα αυτά ευθύνονται οι κυρώσεις. Ο ΟΗΕ, πάντως, επιμένει πως το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» προσφέρει στον Σαντάμ Χουσεΐν εισόδημα αρκετό για να φροντίσει τον λαό του, αλλά εκείνος το χρησιμοποιεί για να κτίζει παλάτια και να κρατάει ευχαριστημένο τον στρατό του.

«Πάντα τα ίδια ψέματα, οι ίδιες ωμότητες», έλεγε χθες για τις αμερικανικές δηλώσεις ότι στόχοι των πρώτων επιδρομών ήταν Ιρακινοί αξιωματούχοι. «Κανένα μέρος στη Βαγδάτη δεν θα είναι ασφαλές. Τι σχέση έχει με στρατιωτικούς στόχους;… Κατέστρεψαν τη χώρα και τώρα θα το ξανακάνουν». Στο μεγάλο πανό που υπάρχει πίσω του έγραφε: «Σταματήστε να σκοτώνετε τα παιδιά μου. Είμαι εδώ 24 ώρες το 24ωρο. Ημέρα 656. Έως το τέλος».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δήμος του Λονδίνου και η κυβέρνηση πήγαν τον Χω στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι παρακωλύει την κυκλοφορία. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Χω ασκεί απλώς το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου. Αλλά, τώρα που αρχίζει ο πόλεμος, μπορεί άραγε να συνεχίσει να ελπίζει, αφού διαδήλωσε μάταια επί 656 ημέρες; «Η ελπίδα σε κάνει να ζεις!», λέει χωρίς καμία ειρωνεία. «Αυτή πεθαίνει τελευταία».