Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( διαστάσεις - η έμα γκόλντμαν είναι πάντα επικίνδυνη :: 15-01-2003) 

Διαστάσεις Η Έμα Γκόλντμαν είναι πάντα επικίνδυνη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

"Η Έμα Γκόλντμαν είναι μια γυναίκα μεγάλων ικανοτήτων και προσωπικού μαγνητισμού. Η δύναμη της πειθούς της είναι τόσο μεγάλη, που την καθιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα".

Στον επενδυτικό σύμβουλο. "Αναρωτιόμασταν αν ΤΩΡΑ είναι μια καλή στιγμή να πανικοβληθούμε" (σκίτσο από τον Νιου Γιόρκερ)

Αυτά έγραφε το 1917 στη Νέα Υόρκη ο Φράνσις Κάφι, τότε υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, για την "αναρχική χωρίς εθνικότητα" που οργάνωνε την αντίσταση στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Γκόλντμαν εκδόθηκε μαζί με μερικούς ανεπιθύμητους "Κόκκινους" στη Ρωσία, όπου είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αλλά δεν άργησε να φύγει ξανά, για να μεταβεί στη Βρετανία, στην Ισπανία, και να πεθάνει το 1940 στο Σικάγο. Εκεί, σε ηλικία 20 ετών, είχε αποφασίσει να γίνει επαναστάτρια, όταν είδε τέσσερις αναρχικούς να απαγχονίζονται ως υπεύθυνοι για μια βόμβα που είχαν δεχθεί αστυνομικοί στη διάρκεια εργατικής διαδήλωσης για το οκτάωρο.

"Δικάζεστε όχι επειδή ρίξατε τη βόμβα, αλλά επειδή είστε αναρχικοί", είχε πει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η Αμερική εξακολουθεί να θεωρεί την Έμα Γκόλντμαν επικίνδυνη και να τη λογοκρίνει. Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ - ναι, το πανεπιστήμιο απ' όπου ξεκίνησε το 1964 το κίνημα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες της διοίκησης να περιορίσει τις πολιτικές δραστηριότητες των φοιτητών - έκρινε δύο φράσεις της "ανάρμοστες" και απαγόρευσε στην καθηγήτρια Κάντεϊς Φολκ να τις χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας της για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Έμα Γκόλντμαν. Η μία φράση είναι από το 1902: "Οι υπέρμαχοι της ελευθερίας τής έκφρασης θα υποχρεωθούν σύντομα να συναντιούνται σε υπόγεια, ή σε σκοτεινά δωμάτια με κλειστές πόρτες, και να μιλούν ψιθυριστά, μήπως και οι γείτονές μας ακούσουν ότι οι πολίτες που γεννήθηκαν ελεύθεροι δεν τολμούν να μιλούν ανοιχτά". Η άλλη είναι μια έκκληση που απηύθυνε η Γκόλντμαν το 1915: "Οι άνθρωποι που δεν έχουν καταληφθεί ακόμη από την πολεμική παράνοια ας υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, ας μιλήσουν στον κόσμο για το έγκλημα και το ανοσιούργημα που πρόκειται να διαπραχθεί!".

Οι φράσεις αυτές θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αντίθεση του Πανεπιστημίου προς την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ, εξήγησε η διοίκηση του Μπέρκλεϋ. Και κάτι τέτοιο, βέβαια, απαγορεύεται. Το Πανεπιστήμιο απεδέχθη - ως μη πολιτική! - μια τρίτη φράση της Έμα Γκόλντμαν: "Το πιο βίαιο στοιχείο σε μια κοινωνία είναι η άγνοια". Όπως είχε αποδεχθεί πέρυσι μια άλλη φράση της απάτριδος αναρχικής από το 1912: "Μέσα από το χάος αναδύεται το μέλλον, εν μέσω ομορφιάς και αρμονίας". Ήταν βέβαια μια ευθεία αναφορά της δρος Φολκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Αμερική δεν είχε όμως παρασυρθεί ακόμη στο σύνολό της από την αντιτρομοκρατική και πολεμοχαρή υστερία που σαρώνει τα πάντα.