Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ο «πρίγκιπας του σκότους» :: 17-03-2003) 

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΠΕΡΛ

Πρόσωπα Ο «Πρίγκιπας του Σκότους»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Επισήμως δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στην ιρακινή κρίση ο Ρίτσαρντ Περλ διαδραματίζει παρασκηνιακά επιρροή τόσο ισχυρή, ώστε τον είπαν «Πρίγκιπα του Σκότους».

Ρίτσαρντ Περλ. Υποστήριζε τις προληπτικές επιθέσεις πριν ακόμη από την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Περλ δεν μασάει τα λόγια του. «Η Γαλλία συμμάχησε με τον Σαντάμ», δήλωσε τελευταία. «Ο πρόεδρος Σιράκ έχει πει πως ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν φίλος του. Φίλος, ένας από τους πιο στυγνούς δικτάτορες του κόσμου;». Κι όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία πρόδωσε την Αμερική, απάντησε, «δεν έχω άλλη ερμηνεία για την απειλή τους να ασκήσουν βέτο στη δεύτερη απόφαση». Τον περασμένο μήνα είχε καταπιαστεί με την Ευρώπη, αποκαλώντας τους Ευρωπαίους «Ευρωειδή».

Στα 61 του, ο Περλ προεδρεύει του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής, στο οποίο μετέχουν μια τριανταριά εμπειρογνώμονες, απόστρατοι στρατιωτικοί, πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και ερευνητές, όλοι εθελοντικά. Σκοπός τού συμβουλίου αυτού είναι να συμβουλεύει το Πεντάγωνο για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Από δεκαετίες φίλος του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινυ, του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και του αναπληρωτή του, του Πωλ Γούλφοβιτς, ο Περλ υποστήριζε, πριν ακόμη από την 11η Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση της πολιτικής των προληπτικών επιθέσεων εναντίον εν δυνάμει εχθρών της Αμερικής, με πρώτο τον Σαντάμ Χουσέιν, η οποία έγινε πρόσφατα το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ.

Χωρίς ποτέ να έχει αναλάβει αξίωμα πρώτης γραμμής, ο Περλ έχει από καιρό φήμη «λομπίστα» με τεράστια επιρροή, επίλεκτου μέλους των αποκαλούμενων «νεοσυντηρητικών», των «γερακιών» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η απαραίτητη θεωρία συνωμοσίας θέλει μάλιστα τον Περλ, μαζί με τον Γούλφοβιτς, τον υφυπουργό Άμυνας Ντάγκλας Φιθ, τον αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Έλλιοτ Έιμπραμς και τον προσωπάρχη του Τσέινυ Λιούις Λίμπυ, να ανήκουν σε μια ομάδα Εβραίων νεοσυντηρητικών που θέλουν την ανατροπή του Σαντάμ για να αυξήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Σφοδρός αντικομμουνιστής από τη δεκαετία του 1970, οπότε και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, έγινε το 1980 υφυπουργός Άμυνας του Ρήγκαν - τότε ήταν που τον είπαν «Πρίγκιπα του Σκότους», επειδή δεν δεχόταν επ' ουδενί να χαλαρώσει η εξοπλιστική προσπάθεια των ΗΠΑ. Αφού πέρασε χρόνια στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών που συχνά συνδέονταν με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, ή στους κόλπους συντηρητικών «δεξαμενών εγκεφάλων», επέστρεψε στη δημόσια υπηρεσία με την κυβέρνηση Μπους. Και από την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου πρωτοστάτησε, μαζί με τον Πωλ Γούλφοβιτς, στο να πειστεί ο Μπους ότι πρέπει να διευρύνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με επίθεση στο Ιράκ.

Στο «Hard Line», ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις εμπειρίες του που εξέδωσε το 1987, ο Περλ περιγράφει τους ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου - όπως ο ίδιος - σαν «αντάρτες πόλεων με σκούρα κοστούμια που πολεμούν, όχι με Καλάσνικοφ, αλλά με μνημόνια, σχέδια, ενημερώσεις δημοσιογράφων και οργανωμένες διαρ-ροές».