Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πορτρέτο

( εναντίον του βάινριχ η πρώην σύντροφος... :: 17-03-2003) 

Εναντίον του Βάινριχ η πρώην σύντροφος…

Η Μαγκνταλένα Κοπ μάρτυρας κατηγορίας σήμερα στη δίκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Το όνομα Κοπ δεν είναι ασυνήθιστο στο Νόι-Ουλμ. Πριν από δεκαετίες υπήρχε και ένας εργοστασιάρχης, ονόματι Σίγκφτιντ Κοπ. Πρόκειται για απλή συνωνυμία, αλλά το όνομα Κοπ που έκανε τον γύρο του κόσμου έχει πολύ πιο «ταπεινή» καταγωγή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Έπειτα από χρόνια ξαναβρίσκονται η Μαγκνταλένα Κόπ με τον Γιοχάνες Βάινριχ. Αλλά αυτή τη φορά η «Λίλι» από τη θέση του μάρτυρα κατηγορίας

Η Μαγκνταλένα Κοπ, ή «Λίλι», σύζυγος του Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ «Κάρλος», που για τις δεκαετίες του '70 και '80 ήταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν σήμερα, έχει επιστρέψει στην αφετηρία της, μετά το μακρύ ταξίδι της «παγκόσμιας επανάστασης». Αυτή έχει καταλήξει προ πολλού σε αδιέξοδο. Ο «Κάρλος» και ο υπαρχηγός του, Γιοχάνες Βάινριχ, που στο πλευρό τους η «Λίλι» πέρασε σχεδόν τη μισή ζωή της, είναι στη φυλακή: ο πρώτος στο Παρίσι και ο δεύτερος στο Βερολίνο.

Σήμερα καταθέτει στο Βερολίνο στη δεύτερη δίκη του Γιοχάνες Βάινριχ, του πρώτου της μέντορα στη διεθνή τρομοκρατία, κατηγορούμενου για έξι ανθρωποκτονίες και 153 απόπειρες ανθρωποκτονιών. Μεταξύ αυτών και εναντίον του Σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα το 1983.

Από το 1995 που επέστρεψε στο Νόι-Ουλμ, ελπίζοντας η ζωή της «να γίνει βαρετή», όπως έλεγε στο τοπικό περιοδικό «Ulmer Magazin», προσπαθεί να περάσει όσο γίνεται απαρατήρητη και στην τοπική κοινωνία το καταφέρνει. Ο μπάρμαν στην «γκαστέτα» του σταθμού ξαφνιάζεται και με κοιτάζει απορημένος όταν του αναφέρω την επανεγκατάστασή της στην πόλη. Δεν είναι άλλωστε δύσκολο να χαθεί κανείς στην ανωνυμία μιας πόλης 45.000 κατοίκων, που τη χωρίζει μόνο ο Δούναβης από το Ουλμ με τριπλάσιο πληθυσμό. Εδώ, στα σύνορα της Βαυαρίας και της Βάδης Βυρτεμβέργης στη Νότια Γερμανία, από τη βάση των Αμερικανών έχει παραμείνει η ονομασία των δρόμων, «Τζων Φ. Κέννεντυ Στράσε», «Ουάσιγκτον Αλέ», «Λούις Άρμστρογκ Βεγκ». Αλλά και τα κτιριακά συγκροτήματα των αξιωματικών, που έχουν γίνει κοινωνικές κατοικίες, σε άλλες εγκαταστάσεις στεγάζεται τώρα Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης, Ίντερνετ-καφέ, το «Diedrich Theater».

Η σχέση με τον Βάινριχ

Στις αρχές του '70 όμως, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εχθρός για τη φωτογράφο Μαγκνταλένα Κοπ, όταν από το Νόι-Ουλμ, αφήνοντας τον σύζυγο και τη μικρή της κόρη, βρέθηκε στον «βιότοπο της τρομοκρατίας», τη Φρανκφούρτη. Συνδέθηκε γρήγορα με τον Γιοχάνες Βάινριχ, των ακροαριστερών εκδόσεων «Roter Stern». Μαζί του θα περάσει στην παρανομία, και μέσω αυτού θα γνωρίσει στην Ουγγαρία τον «Κάρλος», τον αρχηγό της Οργάνωσης Διεθνών Επαναστατών, που κατά παραγγελία κυρίως αραβικών, αλλά και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, ήταν επί δεκαετίες ο φόβος και ο τρόμος της Δύσης. Αυτός έδωσε την εντολή για την επίθεση στη Διάσκεψη του ΟΠΕΚ στη Βιέννη το 1975, συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και στο Radio Free Europe στο Μόναχο.

Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από το Νόι-Ουλμ, ήρθε η περίοδος της «οικογενειακής» ζωής στη Δαμασκό με τον «Κάρλος» και την κόρη τους Άλμπα Ρόζα που γεννήθηκε το 1986. Οι ανατροπές όμως στις αρχές της δεκαετίας του '90 έφεραν και το τέλος της first class-περιόδου. Η διαφυγή στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δεν υπάρχει πλέον, ο ένας μετά τον άλλον οι πρώην προστάτες θέλουν να απαλλαγούν από το βάρος του «Κάρλος» και της ομάδας του, ο κλοιός σφίγγει. Ο ίδιος συλλαμβάνεται το 1994 στο Χαρτούμ και μεταφέρεται στο Παρίσι, ο Βάινριχ στο Άντεν το 1995 και μεταφέρεται στο Βερολίνο. Για τη «Λίλι», η προστασία της οικογένειας του «Κάρλος» στο Καράκας δεν ήταν λύση διαρκείας, επέστρεψε και η ίδια στη Γερμανία, αυτοβούλως όμως. Με την προθυμία της «να μιλήσει» έγινε ιδιαίτερα πολύτιμος μάρτυρας των εισαγγελικών αρχών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, για τη διαλεύκανση της ταραγμένης εκείνης περιόδου.

Αυτοκριτική

«Τον κόσμο κινούν εντελώς διαφορετικά πράγματα απ' ό,τι μερικές ομάδες σαν του Κάρλος», παραδεχόταν αυτοκριτικά στη «Ζιντντόιτσε Τσάιτουγκ» το '97. «Άλλωστε, άλλοι κέρδισαν και το στοίχημα. Τότε φωνάζαμε, Χο, Χο, Χο Τσι Μινχ, τώρα στο Ανόι πίνουν Coca-Cola».

Ο κύκλος κλείνει αντικρύζοντας σήμερα, έπειτα από χρόνια ξανά, τον Γιοχάνες Βάινριχ. Αλλά αυτή τη φορά η «Λίλι» από τη θέση του μάρτυρα κατηγορίας.

Καταφύγιο στη Δαμασκό με τον Κάρλος

Σε ξενοδοχείο της Αλεξάντερπλατς του Ανατολικού Βερολίνου, όπως κατέγραψαν οι κοριοί της ΣΤΑΖΙ στις 21 Απριλίου, του 1979, άρχισε η προσωπική σχέση της Κοπ με τον Κάρλος, που κράτησε 12 χρόνια. Τα μισά από αυτά παντρεμένοι, μετά τον γάμο τους στο ασφαλές, τότε, καταφύγιο, τη Δαμασκό.

Στις αρμοδιότητές της, όπως έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Βερολίνου, ήταν η φωτογράφιση διαβατηρίων για την πλαστογράφησή τους και η «παρακολούθηση στόχων» σε διάφορες χώρες. Το 1982 έγινε η παρθενική της απόπειρα τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στην πρεσβεία του Κουβέιτ στο Παρίσι. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, τα κίνητρα δεν ήταν πολιτικά, αλλά «ταμειακού χαρακτήρα». Κάτι δηλαδή σαν μαφιόζικος εκβιασμός για να πληρώσει προστασία το πλούσιο πετρελαιοπαραγωγό κράτος. Η επιχείρηση όμως κατέληξε σε φιάσκο και οδήγησε στη σύλληψή της ίδιας και του συνεργού της Ελβετού, Μπρούνο Βρεγκέ ή «Λούκα», τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το 1995 μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, όπου η συμβία του είχε ιδιόκτητο σπίτι.

Για την απελευθέρωσή τους, ο «Κάρλος» και η ομάδα του τίναξαν στον αέρα τον σταθμό της Μασσαλίας, και μία υπερταχεία της γραμμής Μασσαλία-Παρίσι, με πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, από έκρηξη στο Παρίσι σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι 68. Αλλά το Παρίσι δεν ενέδωσε. Σ' αυτό τον «ιδιωτικό πόλεμο» εντάσσεται και η επίθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Maison de France» το 1983, στο Βερολίνο, για την οποία ο Βάινριχ έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.