Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( εμινεμ - υπόκλιση στην πρόκληση :: 14-01-2003) 

ΕΜΙΝΕΜ Υπόκλιση στην πρόκληση

Στην αρχή ακουγόταν σαν ανέκδοτο… Λευκός ράπερ. Από εκεί μέχρι να χαρακτηριστεί ο Έμινεμ (και ηθοποιός πλέον στην ταινία "8 Mile") ως ο Έλβις του χιπ χοπ μεσολάβησαν πολλά

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Ο ράπερ Έμινεμ όπως εμφανίζεται στην ταινία "8 Mile", σε μια ερμηνεία που έχει κερδίσει τους κριτικούς ανά τον κόσμο

Ανάμεσα σε αυτά και οι ιλιγγιώδεις πωλήσεις του άλμπουμ του "The Eminem Show" στην κορυφή των πιο εμπορικών της χρονιάς με 7,6 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική, ενώ το σάουντρακ της ταινίας του "8 Mile" κοιτάει τον κόσμο από ψηλά την κορυφή του καταλόγου επιτυχιών. Και ενώ εκ πρώτης ο Έμινεμ θα ήταν το κόκκινο πανί για την κοινωνία, ο εφιάλτης του αμερικανικού συντηρητισμού μοιάζει να γίνεται - χωρίς να αλλάζει καθόλου τη δική του γραμμή - όλο και πιο προσφιλής στον κύκλο των οπαδών του προέδρου Μπους.

Μπορεί να προκαλεί την κοινή γνώμη - με το λεξιλόγιό του και τα σκληρά σχόλιά του -, να δηλώνει ότι αγαπά τα όπλα και απεχθάνεται τις γυναίκες, όμως, η ταινία του "8 Mile" και οι ιδέες πίσω από τα λόγια ενισχύουν το σύστημα.

Πολλοί από τους ακραία συντηρητικούς δημοσιογράφους της Αμερικής στάθηκαν στο πλευρό του. "Έμινεμ, ο λευκός, θύμα της προκατάληψης των μαύρων. Δεν παύει να είναι ρατσισμός. Ο ράπερ - παρατηρεί ο βρετανικός "Independent" - παίζει το δεξιό χαρτί και στον φεμινισμό. Το ίδιο κάνει και στην οικονομία".

Ίσως όμως και να μην είναι έτσι ακριβώς. Στην αρχή μιλούσαν μόνο για τον προκλητικό του στίχο, σήμερα όμως ο Έμινεμ αναγνωρίζεται σαν μια από τις ανανεωτικές δυνάμεις του ραπ. Ο Έμινεμ είναι από τους πρώτους που γκρεμίζει τα σύνορα. Το ραπ του ακούγεται δυνατά τόσο στο Ντιτρόιτ όσο και στην Αθήνα. Προχθές βράδυ στην αβάν πρεμιέρ της ταινίας του "8 Mile", στη Γλυφάδα, Έλληνες φαν τραγουδούσαν μαζί του τα κομμάτια… όχι ένα εύκολο ρεφρέν, αλλά έναν ποταμό από στίχους, σαν παραμιλητό και σαν άγριο ξέσπασμα!

Στο "8 Mile", ο Έμινεμ παίζει περίπου τον εαυτό του. Ο Ράμπιτ - ο ήρωας της ταινίας - ζει μια δύσκολη ζωή με προβλήματα με τη μητέρα του, με σκληρή δουλειά και τη μικρή του αδελφή που νοιάζεται να προστατέψει, αλλά αναπνέει μέσα από τους στίχους του και το χιπ χοπ που γράφει, κερδίζει με το σπαθί του σε αγώνα με τους μαύρους ράπερ, ζωντανεύει το όνειρο και συνεχίζει τη ζωή του. Ο Μάρσαλ Μάδερς, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Έμινεμ, γεννήθηκε και εκείνος στο Ντιτρόιτ, μεγάλωσε μόνος με τη μητέρα του, η οποία "ευχόταν ο γιος της να είχε πεθάνει" και μεγαλώνει, δίχως τη γυναίκα του, τη μικρή Χέιλι. Το ξέσπασμά του γίνεται η φωνή που ενώνει πολλές άλλες μαζί της, παιδιά που μεγαλώνουν μόνα τους, που νιώθουν την εχθρότητα του κόσμου πριν καλά καλά βγουν από το σπίτι.

Ένας λευκός στο γκέτο

Τι θέλει στ' αλήθεια, όμως, ένας λευκός στο γκέτο; Ίσως ακόμη και να σώσει το χιπ χοπ, μια τέχνη που τη διαφθείρουν ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα, βαριές χρυσές αλυσίδες στους λαιμούς των ράπερ. Όπως ο Έλβις πήρε στοιχεία και από τη μουσική των μαύρων, έτσι και ο Έμινεμ. Το 75% της κατανάλωσης χιπ χοπ σήμερα γίνεται από λευκούς ακροατές.

Οι επικριτές του λένε πως δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω από οργή - το έκαναν και οι πανκ. Ότι δεν θα είναι ποτέ τόσο καλός όσο οι μαύροι ράπερ. Ότι δεν θα δώσουν βάση σε κάποιον που κατακρίνει τη μητέρα του και δηλώνει πως θα σκότωνε τη γυναίκα του. Ότι θίγει τους ομοφυλόφιλους. Ότι είναι απειλή για την κοινωνία… Μερικά εκατομμύρια άλμπουμ μετά, ένα σάουντρακ αργότερα και μετά την πρώτη του ταινία, ο Έμινεμ συνεχίζει να δίνει εξετάσεις…

INFO

Η ταινία "8 Mile" θα παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από την Παρασκευή.