Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( τζορτζ λατσιος - στην κοζάνη το φινάλε της μεγαλύτερης αλυσίδας βιντεοκλάμπ :: 11-03-2003) 

ΤΖΟΡΤΖ ΛΑΤΣΙΟΣ Στην Κοζάνη το φινάλε της μεγαλύτερης αλυσίδας βιντεοκλάμπ

Ο Τζορτζ Λάτσιος, ένας παθιασμένος συλλέκτης ταινιών του ανεξάρτητου κινηματογράφου και ιδιοκτήτης της μεγάλης αμερικανικής αλυσίδας βιντεοκλάμπ "Scarecrow" (σκιάχτρο), πέθανε χθες στη γενέτειρά του, Κοζάνη, στα 44 του, από καρκίνο.

Ο Λάτσιος δημιούργησε μία μεγάλη επιχείρηση που αριθμεί πάνω από εξήντα χιλιάδες τίτλους. ξεκινώντας από ένα μικρό κατάστημα στο Σιάτλ. Αναζητούσε περίεργες, εκλεκτές, σκοτεινές, κλασικές ταινίες από όλον τον κόσμο, αυξάνοντας τη συλλογή του.

Βρέθηκε σε ηλικία 10 ετών στην Πενσυλβάνια μαζί με την οικογένειά του, που μετανάστευσε στην Αμερική. Και ως διπλωματούχος στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μετακόμισε μαζί με τη σύζυγό του στο Σιάτλ το 1983. Εκεί άρχισε να δουλεύει ως μάνατζερ σε εστιατόρια, εμπλουτίζοντας τους τίτλους της συλλογής του, που είχαν φτάσει τους 500. Η συλλογή του απλώθηκε σε οκτώ κατάστηματα σε όλη την Αμερική και πολλοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κινηματογραφικοί κριτικοί ανέτρεχαν σ' αυτήν. Όμως, το 1997 ο Λάτσιος κήρυξε πτώχευση και το "Βίντεο Σκιάχτρο" πουλήθηκε το 1999.