Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( sτεrεο μc's - "θέλουμε τη μουσική μας σέξι" :: 06-03-2003) 

SΤΕRΕΟ ΜC'S "Θέλουμε τη μουσική μας σέξι"

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Ένας υπόγειος σκανδαλιστικός ήχος βγαίνει από τα ηχεία. Είναι σαν έρχεται ολοκαίνουργιος, καυτός ακόμη από τον φούρνο της παραγωγής. Και όμως, οι Stereo MC's μόλις ανέβασαν στη σκηνή το "Connected", κομμάτι μίας δεκαετίας. Ο Μπομπ Μπερτς και ο Νικ Χάλαμ, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια των Stereo MC's το 1986 στο Νότιο Λονδίνο, αρπάζοντας από το χιπ χοπ, το φανκ και το νταμπ, ό,τι τους ταίριαζε, δεν θα αποκαλύψουν ούτε τώρα το υλικό που διατηρεί φρέσκα τα τραγούδια τους. Τα μεγάλα διαστήματα απουσίας από την παραγωγή δισκογραφικών έργων και εξαντλητικής εργασίας σε ριμίξ και παραγωγές δεν βοηθάνε στο ελάχιστο να μεταφράσεις τη μουσική των Stereo MC's με απλούς όρους της ποπ. Τι συνέβη στους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια;

"Ο κόσμος της μουσικής ήρθε ανάποδα", λέει ο Νικ Χάλαμ. "Έγιναν συγκλονιστικές αλλαγές. Το ροκ που ήταν ισχυρό και δημοφιλές έχασε τα αντανακλαστικά του. Τον ρόλο του ανέλαβε η χορευτική μουσική. Έτυχε, ακριβώς πάνω σε αυτές τις αλλαγές, να βγούμε και εμείς στη μουσική. Όμως, πιστεύω πως και πάλι τα πράγματα αλλάζουν. Η κυριαρχία των κλαμπ αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί και το ενδιαφέρον για καινούργιους ήχους ζωηρεύει ξανά". Ο Νικ Χάλαμ είναι χαρακτήρας αισιόδοξος και οι εποχές τού δίνουν μερικούς λόγους παραπάνω. "Αισιοδοξώ κυρίως γιατί από την πείρα μου βλέπω ότι ο κόσμος δεν δέχεται την κακή μουσική, αντιδρά. Πετάει πιο εύκολα τα σκουπίδια. Για να ξεγελάσεις πια το κοινό πρέπει να προσπαθήσεις πολύ". Οι Stereo MC's πριν από δύο καλοκαίρια έδωσαν στην Αθήνα μια συναυλία που έγινε μέτρο σύγκρισης για όλους εκείνους που θέλουν να εκφράζουν τον ήχο της εποχής. Είναι "βρώμικος", "υπόγειος", "ευέλικτος" και "σέξι ". Ο Νικ Χάλαμ από το κινητό του τηλέφωνο επιχειρηματολογεί… "νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε τον ήχο μας πιο σέξι. Να νιώθει κανείς τη μουσική στο κορμί του. Δεν είναι τυχαίο, πιστεύω, που το r' n' b έχει αγαπηθεί τόσο πολύ και από τόσο διαφορετικά ακροατήρια. Λοιπόν, αυτό είναι. Θα δουλέψουμε να κάνουμε τη μουσική μας πιο σέξι". Και το κοινωνικό σας σχόλιο; "Δεν χρειάζεται να κάνεις πολιτικές δηλώσεις. Οι στίχοι μας αντανακλούν έναν θετικό τρόπο σκέψης. Και αυτό είναι το μήνυμά μας. Ένας κόσμος ελεύθερος, για να μπορεί να εκφράζεται ο καθένας".

INFO

Οι Stereo MC's παίζουν το Σάββατο και την Κυριακή στο "Ρόδον" (Μάρνη 24, τηλ. 210-5247.427). Μαζί τους οι δικοί μας Atria.