Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( γύρισε τη γη... τρέχοντας! :: 05-03-2003) 

Γύρισε τη Γη… τρέχοντας!

Ρόμπερτ Γκαρσάιντ: Τερματίζει έχοντας διανύσει 45.000 χιλιόμετρα

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Όταν ο Ρόμπερτ Γκαρσάιντ αποφάσισε να ξεκινήσει τον δικό του μαραθώνιο, να γίνει δηλαδή ο πρώτος άνθρωπος που θα διατρέξει τον πλανήτη, ο Τζον Μέιτζορ ήταν ακόμα πρωθυπουργός στη Βρετανία και η ταινία "Φόρεστ Γκαμπ" προβαλλόταν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Έτσι, επί επτά χρόνια, ο Γκαρσάιντ, σαν τον ήρωα της ταινίας "Φόρεστ Γκαμπ" που υποδύθηκε ο Τομ Χανκς, εξακολουθεί να τρέχει. Αυτή τη βδομάδα έβαλε σκοπό να κάνει τον τελικό γύρο που θα τον φέρει στον τερματισμό. Το νήμα πιστεύει πως θα το κόψει στο τέλος του μήνα.

Ο Γκαρσάιντ, 36 χρόνων, πρώην φοιτητής Ψυχολογίας, έχει ήδη διανύσει κάπου 45.000 χιλιόμετρα, σε έξι ηπείρους, κρατώντας ένα καθημερινό βιντεοσκοπημένο ημερολόγιο.

Η προσπάθειά του κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί, μια και ήταν στόχος πυροβολισμών στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, κρατήθηκε από ομάδα ληστών στον Παναμά και το Μεξικό και φυλακίστηκε στην Κίνα επειδή δεν είχε όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Είχε όμως την ευκαιρία να συναντήσει στον δρόμο του τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, τους δεσμοφύλακες του Νέλσον Μαντέλα, τον πρίγκιπα διάδοχο του Νεπάλ, ακόμα και τον άνθρωπο που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Ληστεία του Τρένου, Ρόνι Μπιγκς. Την περασμένη νύχτα, ο Γκαρσάιντ την πέρασε σε ένα ξενοδοχείο στο Κάιρο περιμένοντας την άφιξη της φιλενάδας του από τη Βενεζουέλα. Την 26χρονη Εντρίνα Ανγκαρίτα Πέρες είχε συναντήσει καθώς διέσχιζε τρέχοντας το Καράκας, πριν από τρία χρόνια, και έχει να τη δει κάπου έξι μήνες.

Ο Γκαρσάιντ, από το Στόκπορτ του Τσεσάιρ, είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του για να τρέξει τον προσωπικό του μαραθώνιο… Ξεκίνησε λοιπόν από το Πικαντίλι Σέρκους με είκοσι στερλίνες στην τσέπη, τον Δεκέμβριο του 1996, για να εγκαταλείψει την προσπάθειά του έξι μήνες αργότερα, έχοντας φτάσει στο Καζαχστάν. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν διέκοψε το ταξίδι του προς την Κίνα, έτσι ξαναπροσπάθησε από το Νέο Δελχί αυτή τη φορά, τον Οκτώβριο του 1997.

"Αυτό το ταξίδι με τα πόδια, αποτελεί μία άσκηση του μυαλού", υποστηρίζει ο Γκαρσάιντ, που τρέχει με σταθερή ταχύτητα 11χιλιομετρων την ώρα, ακούγοντας μουσική του Ρίμσκι Κόρσακοφ από το γουόκμαν του. Την τελευταία μέρα του ιδιότυπου ταξιδιού του έχει προγραμματιστεί να τον συνοδεύουν 500 αθλητές…

Χαρτζιλίκι

"Η Βραζιλία ήταν η χώρα που χάρηκα περισσότερο να διατρέχω. Οι άνθρωποι είναι χαμογελαστοί και πολλές φορές με συνόδευαν χορεύοντας, καθώς η ζωή τους είναι ένας χορός. Μ' αρέσουν και οι Κινέζοι, αλλά η κινεζική Ασφάλεια με συνέλαβε επειδή έτρεχα, λέει, σε απαγορευμένες περιοχές. Έτσι φυλακίστηκα επί πέντε μέρες".

Όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του μπορούν να μάθουν πού ακριβώς βρίσκεται και όλες τις λεπτομέρειες της διαδρομής του στην ιστοσελίδα www. runningman. info. Η χρηματοδότηση του ταξιδιού του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποια στιγμή στην Αυστραλία είχε μείνει αδέκαρος. Ώσπου ένας χωρικός του χάρισε μερικές λίρες για να συνεχίσει. Ήδη έχει πουλήσει τα δικαιώματα του βιβλίου που θα γράψει, και όπου θα περιγράφει την περιπέτειά του. Ο Γκαρσάιντ θα σπάσει το ρεκόρ Γκίνες, που κατέχει ο Αμερικανός Ρόμπερτ Σουίτγκαλ, ο οποίος διέτρεξε απ' άκρου εις άκρον την Αμερική (12.900 χιλιόμετρα) σε εννιά μήνες το 1982-1983.