Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - "πρόγραμμα αθωότητα" :: 13-01-2003) 

ΠΗΤΕΡ ΝΟΪΦΕΛΝΤ - ΜΠΑΡΡΥ ΣΕΚ

Πρόσωπα

"Πρόγραμμα Αθωότητα"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η δουλειά των δικηγόρων Πήτερ Νόιφελντ και Μπάρρυ Σεκ βοήθησε ώστε να αλλάξουν στις ΗΠΑ οι όροι της συζήτησης για τη θανατική ποινή - και ο κυβερνήτης του Ιλινόι να αδειάσει τα κελιά των μελλοθανάτων.

Σεκ-Νόιφελντ. Προσέφεραν επιστημονικές αποδείξεις πως το σύστημα καταδικάζει αθώους

Το 1992 ο Πήτερ Νόιφελντ ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα μιας εμπιστευτικής έρευνας του FBI σχετικά με όσους συλλαμβάνονταν για βιασμό. Είχε ξεκινήσει το 1988 και αποκάλυπτε πως, από τις 8.000 περιπτώσεις υπόπτων στους οποίους κατέστη δυνατό να γίνουν γενετικές αναλύσεις, 2.000 άνθρωποι, το ένα τέταρτο, αποδείχθηκαν αθώοι χάρη σε τεστ του DNA. Συνειδητοποίησε τότε το μέγεθος του προβλήματος - ότι χιλιάδες άνθρωποι σαπίζουν στη φυλακή, ακόμη και στα κελιά των μελλοθανάτων, για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει. Και την ίδια χρονιά, μαζί με τον συνάδελφο και φίλο του Μπάρρυ Σεκ, ίδρυσαν στη Νομική Σχολή Μπέντζαμιν-Καρντόζο της Νέας Υόρκης το μη κερδοσκοπικό "Πρόγραμμα Αθωότητα", με σκοπό τη χρησιμοποίηση των τεστ DNA για την αποκατάσταση δικαστικών λαθών.

Δέκα χρόνια μετά, τα τεστ αυτά έχουν επιτρέψει να αποδειχθεί η αθωότητα 123 κατάδικων στις ΗΠΑ και έχουν κάνει άνω - κάτω την αμερικανική δικαιοσύνη, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το σύστημα καταδικάζει αθώους. Η αθωότητα των μισών από τους ανθρώπους αυτούς αποδείχθηκε χάρη στη βοήθεια των δικηγόρων του "Προγράμματος Αθωότητας", το οποίο διαθέτει σήμερα τριάντα γραφεία σε όλες τις ΗΠΑ χρηματοδοτούμενα από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σε 25 αμερικανικές Πολιτείες κατάφεραν να ψηφιστούν κανονισμοί που επιτρέπουν την προσφυγή σε τεστ DNA ακόμη κι όταν ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικαστεί. Αλλού τα πράγματα είναι δύσκολα. Στο Τέξας, τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, τις τρεις Πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων στις ΗΠΑ, όλα τα αιτήματά τους για να γίνουν τεστ DNA μετά θάνατον σε κατάδικους που εκτελέστηκαν υποστηρίζοντας πως είναι αθώοι, απορρίφθηκαν.

Ο Νόιφελντ γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στη Νέα Υόρκη από γονείς που στη δεκαετία του 1960 δραστηριοποιούνταν στα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Σεκ σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Γέηλ και του Μπέρκλεϋ και έγραψε (μαζί με τον Νόιφελντ και τον Τζιμ Ντουάιερ) ένα βιβλίο με τίτλο "Πραγματική Αθωότητα: Πέντε μέρες ως την εκτέλεση και άλλα τηλεγραφήματα από αθώους καταδικασμένους". "Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη συγκίνηση που νιώθω τη στιγμή που βγαίνω από τη φυλακή κρατώντας από το χέρι έναν ελεύθερο άνθρωπο", λέει ο Νόιφελντ στη "Λε Μοντ". Όπως και τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη μιας εξ ορισμού αμετάκλητης ποινής, όπως η θανατική, όταν έχει επανειλημμένα αποδειχθεί πως εφαρμόσθηκε σε αθώους.