Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - η μουσικότητα στην αρχιτεκτονική :: 01-03-2003) 

ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΙΜΠΕΣΚΙΝΤ

Πρόσωπα Η μουσικότητα στην αρχιτεκτονική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ντάνιελ Λίμπεσκιντ. Με τη Νίνα, τη σύζυγο και συνεταίρο του

Ένας μετανάστης πρόκειται να αφήσει το σημάδι του σε μια πόλη που κτίσθηκε από μετανάστες. Ο Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, ο αρχιτέκτονας που το σχέδιό του επελέγη για να καλύψει το κενό των δίδυμων πύργων στο Μανχάταν, γεννήθηκε στην Πολωνία το 1946 και έγινε Αμερικανός πολίτης το 1965. Σπούδασε μουσική στη Νέα Υόρκη και το Ισραήλ με υποτροφία και έγινε ένας βιρτουόζος μουσικός συναυλιών. Άφησε όμως τη μουσική για να σπουδάσει αρχιτεκτονική και πήρε πτυχίο το 1970 στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1972 έκανε μεταπτυχιακά στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Έσεξ. Ουδέποτε όμως λησμόνησε τη μουσική και πάντα μιλάει για «μουσικότητα» όταν αναφέρεται στην αρχιτεκτονική του. Εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο πριν από μια δεκαετία, «από ένα καπρίτσιο, ένα ατύχημα, μια φήμη», ίδρυσε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με τη Νίνα, τη σύζυγο και συνεταίρο του, και διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της γερμανικής πρωτεύουσας μετά την επανένωση. Σήμερα είναι ένας από τους πιο φημισμένους αρχιτέκτονες που εργάζονται στη Γερμανία.

Ο Λίμπεσκιντ κέρδισε το 1989 τον διαγωνισμό για το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, το οποίο άνοιξε για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2001 εν μέσω εγκωμίων. Έχει σχεδιάσει το μουσείο της πόλης Όσναμπρυκ, και πάλι στη Γερμανία, και το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Μάντσεστερ, στη Βορειοανατολική Αγγλία. Αυτήν τη στιγμή σχεδιάζει τη Σπειροειδή Επέκταση του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, το Εβραϊκό Μουσείο στο Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο JVC στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού. Εργάζεται επίσης για το Συνεδριακό Κέντρο Μωρίς Βολ στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν του Τελ Αβίβ, για μια ιδιωτική πινακοθήκη στη Μαγιόρκα της Ισπανίας και ένα πολυκατάστημα στη Δρέσδη της Γερμανίας. Στα προάστια της Βέρνης, στην Ελβετία, πρόκειται επίσης να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ευρώπη. Στο Ντένβερ, θα επεκτείνει το Μουσείο Τέχνης της πόλης και στο Τορόντο το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο.

Ο Λίμπεσκιντ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, με τελευταίο το Βραβείο Τέχνης της Χιροσίμας, που απονέμεται σε καλλιτέχνη το έργο του οποίου προωθεί τη διεθνή κατανόηση και την ειρήνη.

«Από τότε που ξεκίνησα την αρχιτεκτονική, μου προξενούσαν φρίκη τα συμβατικά αρχιτεκτονικά γραφεία«, λέει. «Υπήρχε κάτι στην ατμόσφαιρα της επανάληψης, της ρουτίνας και της παραγωγής που με έκανε αλλεργικό σε κάθε μορφή εξειδίκευσης και αποκαλούμενου επαγγελματισμού». Ο ίδιος επιτρέπει στα σχέδιά του να αναπτύσσονται «προς αναπάντεχες κατευθύνσεις μέσω μιας πρακτικής που δεν μιμείται τις υφιστάμενες διαδικασίες, αλλά αποπειράται να διεισδύσει στον ενθουσιασμό, την περιπέτεια και το μυστήριο» της αρχιτεκτονικής.