Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ένας μακάρθουρ για το ιράκ :: 25-02-2003) 

ΤΖΩΝ ΑΜΠΙΖΑΪΝΤ

Πρόσωπα Ένας Μακάρθουρ για το Ιράκ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν σπούδαζε στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ είχε το παρατσούκλι "ο Τρελός Άραβας". Τώρα ο αντιστράτηγος Τζων Αμπιζαΐντ προαλείφεται για να κυβερνήσει το Ιράκ.

Αντιστράτηγος Αμπιζαΐντ. Ο Κλιντ Ήστγουντ τον μιμήθηκε σε μια ταινία του

Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εξόριστη ιρακινή αντιπολίτευση, τη διοίκηση του Ιράκ μετά τον σχεδιαζόμενο πόλεμο και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα αναλάβει ένας Αμερικανός πολίτης. Θα χρειαστεί όμως και ένας στρατιωτικός που θα ηγηθεί του ρόλου που θα διαδραματίσει ο αμερικανικός στρατός στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της χώρας. Κάποιος σαν τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, ο οποίος είχε υπηρετήσει χρόνια στην Ασία, γνώριζε καλά την περιοχή και επέβλεψε την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπίγκελ των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο στρατηγός Μακάρθουρ του Ιράκ θα είναι ο 51χρονος αντιστράτηγος Τζων Αμπιζαΐντ.

Ο Αμπιζαΐντ είναι σήμερα εκ των υπαρχηγών του στρατηγού Τόμμυ Φρανκς, ο οποίος θα διεξαγάγει τον πόλεμο ως αρχηγός της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης. Ανέλαβε τη θέση αυτή λίγο μετά τα Χριστούγεννα, επειδή τον ζήτησε επίμονα ο ίδιος ο Φρανκς εν όψει του πολέμου. Και τούτο επειδή ο Αμπιζαΐντ, όχι μόνο κατάγεται από τον Λίβανο, αλλά μιλάει καλά αραβικά και έχει μάστερ μεσανατολικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στη δεκαετία του 1970, είχε μάλιστα επιλέξει να αφήσει τους επίλεκτους Ρέηντζερς, στους οποίους υπηρετούσε τότε, για να πάει στο Αμμάν και να αναλάβει την εκπαίδευση των ιορδανικών ειδικών δυνάμεων. Επιπλέον έχει προϋπηρεσία στο Ιράκ. Το 1991, το αερομεταφερόμενο τάγμα του διεξήγαγε επιχειρήσεις στις βόρειες περιοχές της χώρας με στόχο την απώθηση των ιρακινών στρατιωτικών μονάδων από τις κουρδικές περιοχές. Η εμπειρία του αυτή τον έκανε ένθερμο υποστηρικτή της εκπαίδευσης των αμερικανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, όπως προκύπτει από άρθρο το οποίο έγραψε το 1993.

Ο αντιστράτηγος Αμπιζαΐντ θεωρείται εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηγετών του αμερικανικού στρατεύματος, που διαθέτουν υψηλή εκπαίδευση και είναι ανοικτοί στην αναθεώρηση των παραδοσιακών δογμάτων. Έχει τη φήμη πολύ ευφυούς ανθρώπου που παίρνει αποφάσεις πολύ γρήγορα. Η φήμη του αυτή καθιερώθηκε το 1983, στη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στη Γρενάδα. Λοχαγός τότε, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μονάδα Κουβανών στρατιωτών και διέταξε έναν από τους αξιωματικούς του να σκαρφαλώσει σε μια μπουλντόζα, να σηκώσει τη φαγάνα της και να την οδηγήσει προς τον εχθρό, ενώ ο ίδιος και οι στρατιώτες του ακολουθούσαν από πίσω. Το επεισόδιο απέκτησε τέτοια δημοσιότητα, ώστε το "υιοθέτησε" ο Κλιντ Ήστγουντ, ο οποίος έδωσε την ίδια διαταγή στην ταινία του για την εισβολή στη Γρενάδα.