Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( δημητρης ντοκατζης - ένας... παλμογράφος για τον ζωτικό χώρο :: 24-02-2003) 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΚΑΤΖΗΣ Ένας… παλμογράφος για τον ζωτικό χώρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά παρέα με τον βιντεο-καλλιτέχνη Δημήτρη Ντοκατζή, είναι μια εμπειρία που ενέχει το στοιχείο της αποκάλυψης και της ανατροπής. Διατρέχεις την οδό Αθηνάς, τη Σοφοκλέους, την Αριστοτέλους, τη Μενάνδρου. "Στα μαγαζιά οι ντόπιοι συνυπάρχουν με ξενόφερτα στοιχεία, αλλά η συνδιαλλαγή είναι μια εμπειρία καθημερινή, καθησυχαστική, που σε φέρνει κοντά με το αλλότριο. Κάνοντας την ίδια διαδρομή τα βράδια, η εικόνα αλλάζει. Οι εμιγκρέδες γίνονται οι κύριοι των δρόμων. Ο Έλληνας αισθάνεται περίεργα, σαν ξένος. Ανεπαισθήτως μπαίνεις στη θέση του άλλου, μπορείς να γευτείς κάτι από τον φόβο και την αποξένωση, την απόσταση που σε χωρίζει από τον τόπο σου", παρατηρεί. Αυτό είναι το παιχνίδι του 44χρονου καλλιτέχνη, που είναι σταθερά προσανατολισμένος προς μια κριτική - κοινωνική άποψη για τον ρόλο της τέχνης και έχει θέσει τον εαυτό του στη θέση ενός παλμογράφου των κινήσεων και των συγκρούσεων γύρω από το θέμα του ζωτικού χώρου. "Είτε είναι ιδιωτικός είτε δημόσιος, ο χώρος είναι πάντα ένα πεδίο εμπειρίας, συναλλαγής".

Τι μάθατε από την τέχνη;

"Ότι υπάρχουν φοβερές αντιθέσεις. Αν τις προσεγγίσεις και τις ξεπεράσεις και προχωρήσεις πιο πέρα, θα δεις τον κόσμο διαφορετικά", λέει.

Ο Δημήτρης Ντοκατζής δεν είναι άνθρωπος του περιθωρίου. Είναι μέσα σ' όλα και λίγο έξω απ' αυτά. Έφαγε μια ολόκληρη περιουσία στα έργα εννοιολογικής τέχνης, πριν καταλήξει - εδώ και πέντε χρόνια - στο βίντεο και τις νέες τεχνολογίες για να προβάλλει τα έργα και τις πεποιθήσεις του. Ό,τι πιο αντιεμπορικό δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει έναν κόμβο στο Διαδίκτυο (http: //www.softknot.gr) για την ανταλλαγή ιδεών και την προβολή έργων, έδωσε το παρών στα πιο σημαντικά βίντεο - σόου επιλέγοντας τους χώρους. Τώρα παρουσιάζει τη δουλειά του στους δυο ορόφους ενός γραφείου παραγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στου Ψυρή.

INFO

Το βιντεο-σόου του Δημήτρη Ντοκατζή στον Χώρο Τέχνης Οξύμωρον (Ευμορφοπούλου 6, Πλ. Κουμουνδούρου, Α' όροφος. Τηλ. 210-3317.799). Λειτουργία: 7 μ.μ. - 10 μ.μ., εκτός Κυριακής. Έως 7 Μαρτίου.