Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ένας χρόνος ομηρείας :: 22-02-2003) 

ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΜΠΕΤΑΝΚΟΥΡ

Πρόσωπα Ένας χρόνος ομηρείας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ίνγκριντ Μπετανκούρ. Διαδηλώσεις για την απελευθέρωσή της θα γίνουν αύριο σε πολλές χώρες

Ένας χρόνος κλείνει αύριο από την ημέρα της απαγωγής της. Μητέρα δύο παιδιών, βουλευτής, στη συνέχεια γερουσιαστής και μετά υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας, η 41χρονη Ίνγκριντ Μπετανκούρ κρατείται από τις 23 Φεβρουαρίου 2002 όμηρος από τις FARC, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Μαρξιστικού προσανατολισμού, οι FARC έχουν 17.000 αντάρτες και είναι το μεγαλύτερο αντάρτικο που δρα στη χώρα. Κρατούν ακόμη ομήρους άλλες 22 πολιτικές προσωπικότητες, 800 πολίτες και 47 αξιωματικούς του στρατού.

Το θάρρος και η επιμονή που επέδειξε στον αγώνα της κατά της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών στην Κολομβία έκαναν την Μπετανκούρ γνωστή σε όλο τον κόσμο. Θυγατέρα του Γκαμπριέλ Μπετανκούρ, υπουργού Παιδείας και πρεσβευτή της Κολομβίας στην UNESCO, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία (έχει και τη γαλλική υπηκοότητα), όπου σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Το 1989, ενώ ζούσε μια ήσυχη οικογενειακή ζωή με τον πρώτο σύζυγο (σήμερα είναι παντρεμένη, σε δεύτερο γάμο, με τον Χουάν Κάρλος Λεκόντ) και τα δύο παιδιά της, τα εγκατέλειψε όλα για να επιστρέψει στη χώρα της και να δράσει. Η μητέρα της είχε δει να δολοφονείται μπροστά στα μάτια της ο Λουίς Κάρλος Γκαλάν, υποψήφιος τη χρονιά εκείνη για την προεδρία, ο οποίος ενσάρκωνε την ελπίδα για μια ριζική αλλαγή. Και η Κολομβία βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου, έπειτα από χρόνια αιματηρού εμφυλίου ανάμεσα στους μαρξιστές αντάρτες, τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, τα καρτέλ των ναρκωτικών και τους ανίσχυρους ή διεφθαρμένους πολιτικούς.

Μπήκε στην πολιτική μαζί με τη φίλη και συνεργάτιδά της, Κλάρα Ρόχας. Εξελέγη βουλευτής το 1994 και γερουσιαστής το 1998, ιδρύοντας το δικό της κόμμα, το Οξυγόνο, και δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη διαφθορά των πολιτικών και τη βία. Δέχθηκε επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής της, ξέφυγε από μια απόπειρα, υποχρεώθηκε να στείλει τα παιδιά της στο εξωτερικό. Και κατάλαβε πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει το σύστημα ήταν να εκλεγεί στην προεδρία στις εκλογές του Μαΐου 2002. Παραιτήθηκε έτσι από την έδρα της στη Γερουσία στα τέλη του 2001, αλλά στις 23 Φεβρουαρίου απήχθη μαζί με τη Ρόχας. Για να απελευθερώσουν τους ομήρους τους, οι FARC απαιτούν μια "ανθρωπιστική ανταλλαγή" τους με αντάρτες που κρατούνται στις κολομβιανές φυλακές.

Διαδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μπετανκούρ και της Ρόχας έχουν οργανωθεί για αύριο στην Κολομβία και τη Γαλλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, αλλά και Καμερούν, Βραζιλία, ΗΠΑ). Πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις δημοσιεύονται στο Ίντερνετ (www.Betancourt.info).