Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πορτρέτο

( κοσμοπολίτης «αντάρτης» :: 05-02-2003) 

Κοσμοπολίτης «αντάρτης»

«Ευχάριστο, δουλευταρά και δεινό σκακιστή» περιγράφουν τον Χρήστο Τσιγαρίδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

Κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ένα από τα πρόσωπα της ιστορικής ηγεσίας του ελληνικού αντάρτικου πόλεων θεωρείται ο Χρήστος Τσιγαρίδας που φέρεται να δρα «κάτω από τα ραντάρ» των διωκτικών αρχών χωρίς να συλλαμβάνεται ή να προκαλεί υποψίες. Το όνομά του αρχίζει να συζητείται μετά το 1990, λόγω της αναφοράς του στα αρχεία της Στάζι.

Στις 6.30 χθες το πρωί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατευθύνθηκαν στο διώροφο σπίτι της οδού Ωρίωνος 1 και συνέλαβαν τον 64χρονο Χρήστο Τσιγαρίδα

Η σύλληψή του χθες είχε και αυτή προαναγγελθεί, όπως και των άλλων κατηγορούμενων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, η συμβολή του στη σιγή των όπλων του ΕΛΑ το 1995 υπήρξε καθοριστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Τσιγαρίδας δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο σε αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της χούντας. Εντούτοις φέρεται να μετέχει στις διεργασίες που έγιναν την τελευταία περίοδο της χούντας και το πρώτο διάστημα της μεταπολίτευσης όταν διαμορφωνόταν το ελληνικό αντάρτικο πόλεων. Θεωρείται ότι έχει γνώση όλων των φάσεων της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ενώ είναι παρών στη γέννησή τους. Το ερώτημα που κυριαρχούσε στους κόλπους αυτών των οργανώσεων στη δεκαετία του '70 ήταν η μορφή που θα έπρεπε να πάρει η «ένοπλη δράση» και δύο ηγετικές μορφές εξέφραζαν τις δύο κυρίαρχες τάσεις: ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος από τη μία υπέρ της «συνωμοτικής ένοπλης ομάδας» και ο Χρήστος Κασσίμης από την άλλη υπέρμαχος του «μαζικού ένοπλου κινήματος».

Η επιλογή των ενεργειών και των στόχων είναι ένα ακόμη σημείο διαφωνίας: πιο εντυπωσιακές ενέργειες με ανθρώπινους στόχους προτιμά ο Γιωτόπουλος, στόχους πιο «πολιτικούς» και «συμβολικά» χτυπήματα ο Κασσίμης.

Ο Τσιγαρίδας, σύμφωνα με το προφίλ που έχουν σκιαγραφήσει γι' αυτόν οι διωκτικές αρχές είναι κατά βάσιν αστός: κατοικεί στο Ψυχικό, είναι περισσότερο σκεπτόμενος και ανοιχτός σε «δημοκρατικές» διαδικασίες που όπως είναι γνωστό ακολουθούσε ο ΕΛΑ: οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Επαναστατικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα, με όλες τις αρχές του συνωμοτισμού.

Αναβάθμιση

Μετά τον θάνατο του Κασσίμη ο ρόλος του στην οργάνωση αναβαθμίζεται και αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή μαζί με τον Αγαπίου.

Την περίοδο των επαφών με την ομάδα του Κάρλος, οι αρχές πιστεύουν ότι ο Τσιγαρίδας ταξίδεψε στο Βελιγράδι και τη Δαμασκό. Ήταν από εκείνους που διατηρούσαν τις λεγόμενες «διεθνείς σχέσεις». Όλο αυτό το διάστημα παραμένει ένας πολίτης υπεράνω υποψίας που ζει ανάμεσα στο Ψυχικό και την Κάλυμνο: είναι το νησί από το οποίο κατάγεται η μητέρα του. Οι κάτοικοι του νησιού περιγράφουν σήμερα τον 64χρονο πολιτικό μηχανικό σαν έναν ευχάριστο, διασκεδαστικό τύπο, δουλευταρά, δεινό σκακιστή και παίκτη της πρέφας. Μάλιστα, όσοι έκαναν μαζί του πολιτικές συζητήσεις (που ο Τσιγαρίδας δεν απέφευγε) διαπίστωναν ότι είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο που μιλούσε απαξιωτικά για τα πολιτικά κόμματα, αλλά ποτέ, ωστόσο, δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στο νησί. Πάντα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις κουβέντες του, ώστε να μη δίνει την παραμικρότερη αφορμή για να παρεξηγηθεί. «Ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα, ένας ευφυής άνθρωπος», λέει ο Σακελλάρης Τρικοίλης, φιλόλογος που γνώριζε τον Τσιγαρίδα.

Οι διεργασίες

Τη δεκαετία του '80 οι διεργασίες στις ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι έντονες. Είναι χαρακτηριστική η προκήρυξη της 17 Νοέμβρη με την οποία επικρίνει ουσιαστικά τον ΕΛΑ τόσο για την επιχείρηση στην AEG, όπου σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης, όσο και για τους εμπρησμούς στο Μινιόν και τον Κατράντζο. Αυτές οι διαφωνίες και οι διεργασίες καθόρισαν την πορεία των οργανώσεων: ο ΕΛΑ χάνει ένα σημαντικό κομμάτι του υπό τον Χρήστο Τσουτσουβή και η 17 Νοέμβρη αρχίζει να καθιερώνεται ως κυρίαρχη τρομοκρατική οργάνωση λόγω των στόχων που επιλέγει. Σ' αυτές τις διεργασίες αποδίδεται και πάλι πρωταγωνιστικός ρόλος στον Τσιγαρίδα. Η δεκαετία του '90 βρίσκει τον ΕΛΑ να «συμπράττει» με την 1η Μάη. Αργότερα, ωστόσο, ο ΕΛΑ χτυπά και πάλι αυτόνομα αλλά διατηρώντας την ίδια συνέπεια στην επιλογή των στόχων - κόντρα στην 17Ν που άρχισε να επιλέγει στόχους που αποτελούσαν ευθείες αναφορές σε εθνικά θέματα.

Ένας «μποέμ» τύπος με 5 παιδιά

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας έχασε τον πατέρα του στον πόλεμο της Αλβανίας. Αριστούχος φοιτητής, εγκαταστάθηκε στην Κάλυμνο μετά τις σπουδές του, όπου άρχισε να δουλεύει από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Κάποια στιγμή οι δουλειές του επεκτείνονται και στην Αθήνα, όπου ανοίγει τεχνικό γραφείο. Ο πρώην δήμαρχος του νησιού Δ. Διακομιχάλης μιλώντας για τον Τσιγαρίδα κάνει λόγο για έναν «μποέμ τύπο».

Πριν από δέκα χρόνια ο Τσιγαρίδας, μαζί με συγγενείς του έκτισε ένα ξενοδοχείο σε οικόπεδο που ανήκε στον αδελφό της μητέρας του, στην περιοχή Ελιές του νησιού. Πολλοί Καλύμνιοι θυμούνται τον Αγγελέτο Κανά που έκανε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο, όπως και σε άλλες οικοδομές που έκτιζε ως πολιτικός μηχανικός ο Τσιγαρίδας. Ο 64χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή στον ΕΛΑ έχει παντρευτεί τρεις φορές και είναι πατέρας πέντε παιδιών: ένα απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο, τρία με τη δεύτερη και ένα με την τωρινή.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ

«Ξυπνήσαμε σε αστυνομικό κλοιό»

Ξημερώματα άνοιξαν οι πόρτες του γκαράζ του Αστυνομικού Μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πήραν τον δρόμο για το Παλαιό Ψυχικό. Ταυτόχρονα από άλλα αστυνομικά κτίρια αυτοκίνητα της Αστυνομίας και ένα λεωφορείο κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Το πράσινο φως για τη σύλληψη του 64χρονου πολιτικού μηχανικού Χρήστου Τσιγαρίδα είχε ανάψει.

Το πρωί

Στις έξι το πρωί οι απαγορευτικές κορδέλες τοποθετήθηκαν στην οδό Ωρίωνος και στην οδό Κύκνου και αποκλείσθηκαν δύο οικοδομικά τετράγωνα. Αστυνομικοί της ΥΜΕΤ απομάκρυναν τους δημοσιογράφους, έκλεισαν τους δρόμους και εμπόδιζαν οποιονδήποτε να πλησιάσει.

Στη δεύτερη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, οι σκηνές που είχαν διαδραματισθεί την περασμένη Κυριακή στο Κολωνάκι για τη σύλληψη του Κώστα Αγαπίου επαναλήφθηκαν.

Στις 6.30 το πρωί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατευθύνθηκαν στο διώροφο σπίτι της οδού Ωρίωνος 1, προσήγαγαν τον 64χρονο Χρήστο Τσιγαρίδα και με τζιπ της υπηρεσίας τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Στο σπίτι παρέμειναν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εγκληματολογικής για έρευνες.

Η ώρα ήταν 1.30 το μεσημέρι και η γειτονιά ήταν ακόμα σε «καραντίνα». Οι έρευνες στο σπίτι δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί και η πρόσβαση στους δύο δρόμους επιτρεπόταν μόνο στους κατοίκους των σπιτιών.

«Ευγενική κυρία»

«Από το Σάββατο υπάρχει έντονη κινητικότητα στη γειτονιά», περιγράφει κάτοικος της οδού Ωρίωνος. «Πρώτα ήταν τα τηλεοπτικά συνεργεία και σήμερα η Αστυνομία απέκλεισε τη γειτονιά. Ξυπνήσαμε σε αστυνομικό κλοιό. Τον κ. Χρήστο Τσιγαρίδα και την οικογένειά του την γνωρίζουμε χρόνια. Αξιοπρεπής οικογένεια. Αυτήν την εικόνα έδιναν, αυτή την εντύπωση είχαμε. Έμενε χρόνια εδώ με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του. Η μεγαλύτερη είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο και η μικρότερη μαθήτρια στο Λύκειο. Και με τη σύζυγό του γνωριζόμαστε, μια ευγενική κυρία».

«Φιλήσυχη οικογένεια»

Την ίδια εικόνα για την οικογένεια είχαν σχηματίσει και άλλοι κάτοικοι της περιοχής. «Το παρελθόν του καθενός, το τι κάνει στη ζωή του, πώς να το ξέρει κανείς. Για μας ήταν μια φιλήσυχη οικογένεια», προσθέτει κάτοικος της περιοχής. Ο κ. Τσιγαρίδας ήταν πολιτικός μηχανικός και από ό,τι έχω ακούσει είχε και ένα ξενοδοχείο, νομίζω στην Κάλυμνο. Το διώροφο σπίτι το είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Εμείς ήρθαμε στη γειτονιά πριν από 15 χρόνια και η οικογένειά του είχε ήδη εγκατασταθεί. Σε διαμέρισμα του σπιτιού διαμένει και η οικογένεια ενός συμβολαιογράφου».