Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ

( οδηγός - κραββαρα αιτωλοακαρνανιας - η γοητεία της εξερεύνησης :: 15-02-2003) 

Οδηγός ΚΡΑΒΒΑΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Η γοητεία της εξερεύνησης

Όλοι όσοι ακούνε τη λέξη Κράββαρα (την έχουν ακουστά ως Γκράβαρα - λανθασμένα φυσικά) αναρωτιούνται πού άραγε να βρίσκεται αυτή η περιοχή της Ελλάδας. Κανείς τους δεν ξέρει ούτε ένα από τα τουλάχιστον 45 χωριά που σώζονται σ' αυτή την «άγνωστη» γωνιά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ κάποιοι έχουν περάσει από εκεί χωρίς να το καταλάβουν!

Η μικρή γεωγραφική ενότητα των Κραββάρων μοιάζει να αιωρείται πάνω σε βουνίσιες ορθοπλαγιές γεμάτες με τις πεζούλες της φτώχειας. To ταξίδι ξεκινά από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας (ή αλλιώς Μεγάλη Λομποτινά), το χωριό που μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους λεγόταν ότι ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας των Κραββάρων. Η Μεγάλη Λομποτινά από την άλλη είναι ένα όμορφο χωριό στημένο στα 1.000 μέτρα ύψος και από το ξενοδοχείο «Κρυστάλ» που αποτελεί πόλο έλξης στην περιοχή ανακαλύπτεις ένα υπέροχο κομμάτι της «ελληνικής Ελβετίας» πνιγμένο στα έλατα. Τώρα τον χειμώνα με το πολύ χιόνι το τοπίο μοιάζει ονειρεμένο, σαν να βγήκε από παραμύθι και οι επισκέπτες ξέρουν να το τιμούν εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο που αγνοούν ότι βρίσκονται στα Κράββαρα!

Το χωριό Αμπελακιώτισσα και το ομώνυμο μοναστήρι με τον εκπληκτικό πάτερ Ραφαήλ (αριστερά). Λαϊκά γλυπτά στη συνοικία Ροντηρέικα του Πλάτανου (επάνω)

Ο πιο εύκολος και σύντομος προορισμός από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι το χωριό με το περιώνυμο μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας. Δεν είναι αστείο ότι τούτο το μοναστήρι στήθηκε στα 1455 και οι πρώτοι μοναχοί έμειναν εκεί από τα 1470. Η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε από βοσκούς στο σημείο λένε ότι παλιότερα ήταν στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.

Από την Αμπελακιώτισσα, το ομώνυμο χωριό που τον χειμώνα μένουν γύρω στους 20 κατοίκους, επιστρέφουμε στην διασταύρωση για το χωριό Πόδος και χωνόμαστε στο υπέροχο δάσος από έλατα. Από την πρώτη στιγμή που αντικρύζεις τον Πόδο καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις στο φοβερό «βασίλειο» με τις πεζούλες. Αυτές οι σκαλισμένες με κόπο αναβαθμίδες που έθρεψαν πολλές γενιές, όταν τα χωριά αυτά έσφυζαν από ζωή. Τώρα διαλύονται σιγά-σιγά.

Εάν κάποιος θα ήθελε να δει ένα αυθεντικό Κραββαροχώρι της περασμένης χιλιετίας θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο από τον Πόδο στην Ελευθέριανη, να συνεχίσει 600 μέτρα ίσια μετά την διασταύρωση (όπου δεξιά πάει για Χόμορη) και να αντικρύσει τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Πλατανιά.

Καλλιτεχνικές δημιουργίες με πρωταγωνιστή το χιόνι και τα πεζούλια των Κραββάρων

Η θέα των γκρεμισμάτων από ψηλά δεν είναι αρκετή… δοκιμάστε να περπατήσετε και θα καταλάβετε ακριβώς, θα νιώσετε πρωτόγνωρες συγκινήσεις, είναι σίγουρο!

Το ταξίδι όμως θα πρέπει να συνεχιστεί. Χόμορη, Χάνι του Λιόλιου, Άγιος Δημήτριος, Πλάτανος, Ποκίστα, Δορβιτσιά είναι μερικοί μόνο από τους οικισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε, ολοκληρώνοντας την πρώτη σας επαφή με την άγνωστη γεωγραφική ενότητα των Κραββάρων.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εάν δεν υπήρχε το ξενοδοχείο «Κρυστάλ» (τηλ. 26340-41555-6) που μοιάζει με «όαση» για τους πρωτευουσιάνους, κανείς δεν θα ήξερε τον δρόμο για την Άνω Χώρα Ναυπακτίας! Είναι τόσο άρτιο στις υπηρεσίες που προσφέρει, ώστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προσπαθείς καιρό για να βρεις δωμάτιο ελεύθερο. Πριν από την Άνω Χώρα, στην Ελατού λειτουργεί και ένας καλός κοινοτικός ξενώνας (τηλ. 26340-53060), ενώ ξενώνας πλέον λειτουργεί και στο χωριό Αμπελακιώτισσα. «Δρυάδες» (τηλ. 26340-41633). Στον Πλάτανο επίσης υπάρχουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Γρηγορόπουλου (τηλ. 26340-61424).

ΦΑΓΗΤΟ

Κατ' αρχήν το φαγητό του «Κρυστάλ» στην Άνω Χώρα παραμένει νόστιμο και πολύ περιποιημένο, συνοδευόμενο από καλό κόκκινο κρασί και καρυδόπιτα με σοκολάτα! Για χάρη των επισκεπτών λειτουργούν στην Άνω Χώρα και δύο καλές ταβέρνες - η «Αποδοτία» και το «Πλατάνι». Καφενείο και ταβέρνα έχει και η Αμπελακιώτισσα, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις συστήνεται ανεπιφύλακτα η στάση και το φαγητό στο Χάνι του Λιόλιου. Στον Πλάτανο θα βρείτε ανοιχτή την ταβέρνα «Ρόμας» απέναντι από το άγαλμα του Καραϊσκάκη. Στην Δορβιτσιά νόστιμο φαγητό έχει στην ταβέρνα του Μανίκα που είναι όλο τον χρόνο ανοιχτή.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Οι περισσότεροι χωματόδρομοι δεν έχουν δύσκολα κομμάτια γιατί είναι καλοπατημένοι και στηρίζονται σε έδαφος με πέτρα. Οι παρακάτω μερικές χιλιομετρικές αποστάσεις θα σας φανούν χρήσιμες. Από την Ναύπακτο μέχρι την Άνω Χώρα η απόσταση είναι γύρω στα 50 χιλιόμετρα, αλλά μην περιμένετε να κάνετε λιγότερο από 1,5 ώρα για να φτάσετε (χιόνι σίγουρα θα βρείτε αυτή την εποχή). Από την Άνω Χώρα μέχρι το χωριό Αμπελακιώτισσα υπολογίστε 15 χλμ., ενώ μέχρι τον Πόδο 12. Πόδος-Χόμορη 17 χλμ. (κυρίως χωμάτινα) και από εκεί υπολογίστε άλλα 14 μέχρι το Χάνι του Λιόλιου. Το Χάνι απέχει από τον Πλάτανο 10 ασφάλτινα χιλιόμετρα (τρομερή ορεινή διαδρομή με απίστευτη θέα) και από τον Πλάτανο η Ποκίστα απέχει 7 χλμ. (άσφαλτος), η Δορβιτσιά 13 και η Ναύπακτος 52.