Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διπλός γολγοθάς οι εφημερίες :: 22-03-2003) 

Ούτε τα ράντζα δεν φθάνουν, ενώ οι ατέλειωτες ώρες αναμονής είναι καθημερινό φαινόμενο στα μεγάλα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων

Διπλός Γολγοθάς οι εφημερίες

Ένας γιατρός εξέτασε 296 παιδιά σε μια νύχτα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έως τέσσερις ώρες χρειάστηκε να περιμένουν γονείς με τα άρρωστα παιδιά τους στην εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να εξεταστούν από έναν από τους τέσσερις γιατρούς, συνολικά, που κάλυπταν τα αυξημένα, λόγω ιώσεων, περιστατικά της εφημερίας.

«Άγιος Σάββας». Σε κάθε εφημερία ιδιωτικές κλινικές στέλνουν ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου με αποτέλεσμα να μη φθάνουν τα κρεβάτια

Εκατοντάδες ασθενείς συνωστίζονται καθημερινά στις εφημερίες των νοσοκομείων περιμένοντας ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν. Αιτία ο μειωμένος αριθμός των γιατρών που εφημερεύουν σε αρκετά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, λόγω περιορισμένων κονδυλίων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας και μόνο γιατρός καλύπτει την εφημερία για ένα ολόκληρο τμήμα, εξετάζοντας εκατοντάδες περιστατικά: 296 παιδιά εξετάστηκαν από ένα και μόνο γιατρό την περασμένη Κυριακή, στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης!

Την ίδια ώρα, τα ράντζα εξακολουθούν να γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων σε κάθε εφημερία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, δεν είναι αρκετά ούτε τα ράντζα! Στη Θεσσαλονίκη πάλι, οι γιατροί δεν εμφανίζονται στα προγραμματισμένα ραντεβού, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεν υπογράφουν και εξιτήρια για τους ασθενείς. Όλα αυτά, που αιτία τους είναι οι περικοπές των κονδυλίων για τις εφημερίες έχουν ως αποτέλεσμα πολύωρη αναμονή των ασθενών, ουρές και ταλαιπωρία.

Στη γενική εφημερία του ΚΑΤ υπάρχουν μόνο δύο ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι. Πρέπει να εξυπηρετούν τα χειρουργεία αλλά και το τμήμα επειγόντων περιστατικών για να διασωληνώνουν ασθενείς. Και όλα αυτά την ώρα που το νοσοκομείο δέχεται 500 περιστατικά σε κάθε εφημερία, από τα οποία τα 120 - 130 παραμένουν για νοσηλεία.

«Δύο ουρολόγοι είναι σε εφημερία ετοιμότητας (σ.σ.: δεν μένουν στο νοσοκομείο αλλά τους καλούν όταν υπάρξει ανάγκη) μόνον έξι ημέρες τον μήνα. Τις υπόλοιπες 24, το ΚΑΤ μένει ακάλυπτο από αυτή την ειδικότητα», λέει ο κ. Γιάννης Αλαμάνος, μέλος της πενταμελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο. Τα χρήματα που… λείπουν για την κάλυψη των εφημεριών υπολογίζονται σε 10.500 ευρώ τον μήνα.

Ομαδικές παραιτήσεις. Στο «Αμαλία Φλέμινγκ», μόλις τελειώσει αυτός ο μήνας κανείς δεν θα ξέρει πότε εφημερεύει. Πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε σύσσωμο το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου και τώρα κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει το πρόγραμμα των εφημεριών!

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, «στον παθολογικό τομέα εφημερεύουν κάθε φορά 4 γιατροί. Αυτοί θα πρέπει να δουν 150 - 200 περιστατικά! Και στο ακτινολογικό, 10 απογεύματα τον μήνα δεν υπάρχει γιατρός για να κάνει υπερηχογραφήματα. Επιπλέον, στην αιμοδοσία δεν υπάρχει γιατρός κατά την εφημερία. Ένας γιατρός είναι σε ετοιμότητα και θα πρέπει να έρχεται στο νοσοκομείο κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη».

Κώδων κινδύνου. «Δεν ζητούμε τίποτε άλλο από το να καταρτιστεί το πρόγραμμα των εφημεριών από τα επιστημονικά όργανα και όχι από κάποιον στην Αθήνα, που δεν γνωρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία, να γίνουν προγράμματα βάσει των αναγκών και όχι βάσει των πακέτων», τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Γιώργος Βέργουλας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και για την πρόκληση ατυχημάτων λόγω έλλειψης γιατρών στα νοσοκομεία. «Είναι ανεπαρκείς οι γιατροί και πρέπει να αντιληφθούν ότι εμείς δεν θέλουμε πλασματικές εφημερίες, αλλά τις πραγματικές», κατέληξε.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Α' ΠεΣΥ Νίκος Κυριαζής χαρακτηρίζει «υπερβολές και ανευθυνότητες» τα όσα υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Όπως είπε στα «ΝΕΑ», η πρόταση που έγινε από το Συμβούλιο αφορούσε το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ για τις εφημερίες, εκ των οποίων ήδη εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση 26 εκατομμύρια ευρώ. «Επιπλέον περιμένουμε και ένα ποσό που πιστεύουμε ότι θα αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, από τα 13 που έχουν εγκριθεί για όλη τη χώρα», τόνισε ο κ. Κυριαζής.

Τα ράντζα είναι το μεγάλο «αγκάθι» της εφημερίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Υπάρχουν ημέρες όπου όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα άδειο κρεβάτι, αλλά τα ράντζα παραμένουν στους διαδρόμους από την προηγούμενη εφημερία! Ο αριθμός 70 είναι πλέον συνηθισμένος για τα ράντζα της κάθε εφημερίας!

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και συνεχίζεται παρά τις δεσμεύσεις για βελτίωση. Το μόνο που βελτιώθηκε είναι η εξωτερική όψη του νοσοκομείου. Αλλά το "απ' έξω βάψιμο και μέσα ράντζα" δεν λύνει το πρόβλημα», λέει ο κ. Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Στο Παίδων Πεντέλης. Διακόσια ενενήντα έξι παιδιά εξέτασε στην τελευταία εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ο μοναδικός εφημερεύων γιατρός. Εφημερεύει μόνος του, αφού «κόπηκε» το κονδύλι για τον ειδικευόμενο που ήταν μαζί του.

Οι γιατροί του νοσοκομείου, το οποίο διαφημίζει τη σημαντική ανακαίνιση των χώρων του και των υποδομών του, εξακολουθούν να απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, μέχρι να λυθεί το θέμα των εφημεριών. Υπολογίζεται ότι με 86.000 ευρώ επιπλέον τον μήνα μπορούν να καλυφθούν οι αμοιβές για επαρκή αριθμό γιατρών.

Πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση του νοσοκομείου εισηγήθηκε στο υπουργείο 9% αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Αν τα χρήματα δεν δοθούν, το νοσοκομείο θα αναγκαστεί να διακόψει δύο από τις εφημερίες του.

«ΜΕΤΑΞΑ»

Ειδικευόμενος γιατρός μόνος του σε εφημερία

Ένας μόνον ειδικευόμενος γιατρός καλύπτει την εφημερία για τα ογκολογικά περιστατικά στο Περιφερειακό Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά. «Τα περιστατικά μπορεί να είναι λιγότερα στον αριθμό, αλλά αφορούν καρκινοπαθείς και δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με την εφημερία ενός γενικού νοσοκομείου. Ένας ειδικευόμενος δεν μπορεί μόνος του να δει 20 - 30 περιστατικά σε κάθε εφημερία», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θανάσης Καραμπέλης, γιατρός του νοσοκομείου.

«Άγιος Σάββας». Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, τον «Άγιο Σάββα», το πρόβλημα δεν είναι η ανεπάρκεια προσωπικού. Όπως αναφέρουν γιατροί του νοσοκομείου, σε κάθε εφημερία ιδιωτικές κλινικές στέλνουν στον «Άγιο Σάββα» ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου. «Τα περιστατικά συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να μη μένουν κρεβάτια για άλλους ασθενείς που επρόκειτο να εισαχθούν για θεραπεία. Οι λίστες αναμονής που ήδη είναι τεράστιες αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε όριο».

Κόντρα για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Λάρισας

Καμιά προγραμματισμένη επέμβαση δεν πραγματοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο από χθες λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας λόγω απεργίας των γιατρών. Όλα τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναβληθεί και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά που φθάνουν εκεί κατά τις ημέρες εφημεμερίας. Σε κάποιες εφημερίες μάλιστα, εξαντλούνται ακόμη και τα ράντζα!

Αιτία των προβλημάτων στη Λάρισα - πλέον των περικοπών στις εφημερίες που αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας - είναι η κόντρα ανάμεσα στους γιατρούς του Γενικού και σε αυτούς του νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Οι πρώτοι ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΠεΣΥ Θεσσαλίας και το νοσοκομείο να εφημερεύει 2 ημέρες έναντι μιας που θα εφημερεύει το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί όμως ισχυρίζονται πως πρέπει πρώτα να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, αλλά και να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τμήματα του νέου νοσοκομείου.