Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( «εκβιάστηκαν και πατριάρχες»... :: 05-02-2003) 

«Εκβιάστηκαν και Πατριάρχες»…

Εμφύλιος στην Εκκλησία μετά την κατάθεση του Ζακύνθου στον εισαγγελέα

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ

Σε κόντρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Ζακύνθου εξελίσσεται η κατάθεση του κ. Χρυσόστομου στον εισαγγελέα για τους εκβιασμούς.

Χρυσόστομος Ζακύνθου: «Από τους 80 Μητροπολίτες έχουν εκβιαστεί οι 180 και αν δεν μιλήσουν θεωρούνται ύποπτοι». «Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με εκβιασμούς», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

Ο κ. Χρυσόστομος με δηλώσεις του χθες κατονόμασε τρεις δημοσιογράφους (Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, Διονύσης Μακρής, Ζήσιμος Τσουκαλάς), οι οποίοι, όπως υποστήριξε, τον εκβίασαν. Άφησε δε, να εννοηθεί ότι ο κ. Χριστόδουλος ήταν γνώστης της κατάστασης με αφορμή την παρουσία του κ. Μιχαλόπουλου στο επίσημο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στη Μόσχα. Αμέση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του Μητροπολίτη «οι οποίοι προσκρούουν ακόμη και στη λογική ενός μικρού παιδιού».

Χθες ο κ. Χρυσόστομος, μία ημέρα μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «από τους 80 Μητροπολίτες έχουν εκβιαστεί οι 180 και πως αν δεν μιλήσουν θεωρούνται ύποπτοι». Ακόμη ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι όλοι οι Πατριάρχες έχουν εκβιαστεί. Για όσα ακούστηκαν, χθες, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Η Δικαιοσύνη ερευνά και πρέπει να της δώσουμε χρόνο. Δεν μπορούν να ενοχοποιούνται άνθρωποι από ανυποψίαστες κοινωνικές σχέσεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με εκβιασμούς».

Ποιους ενοχοποιεί

* Αναφερόμενος στον κ. Μιχαλόπουλο υποστήριξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Ποιος από σας δεν ξέρει ότι τη μια μέρα έγραφε ελεεινολογήματα και την άλλη υπέρ». Στα όσα υποστήριξε ο Χρυσόστομος, απάντησε ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του κ. Μιχαλόπουλου: «Δεν γνωρίζω τι απ' όλα αυτά απηχεί την πραγματικότητα. Θέλω όμως να πω ότι ίσως στόχος όλων αυτών να είναι ο Μακαριώτατος».

* Για τον κ. Μακρή, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι του ζήτησε 3 εκατομμύρια δραχμές για την εφημερίδα του. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, ο κ. Μακρής φέρεται να του είπε: «Θέλω 3 εκατομμύρια. Ή εσείς θα μου τα δώσετε ή η οικονομική υπηρεσία». Η καταγγελία αυτή έγινε και στην Ιερά Σύνοδο το 1997. Από την πλευρά του ο κ. Μακρής με χθεσινές δηλώσεις υποστήριξε πως «ο εν λόγω ιεράρχης ξεπέρασε τα όρια» και ότι «θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».

* Η υπόθεση εκβιασμού του κ. Χρυσόστομου από τον δημοσιογράφο της Ζακύνθου κ. Ζήσιμο Τσουκαλά χρονολογείται από το 1994. Τότε ο κ. Χρυσόστομος έδωσε προσημειωμένα χρήματα στον κ. Τσουκαλά, έγινε δίκη και ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε.

Συζήτηση στη Σύνοδο

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται σήμερα να συζητήσει τα όσα είπε ο κ. Χρυσόστομος περί εκβιασμών όλων των Μητροπολιτών. Όπως έλεγε στα «ΝΕΑ» ιεράρχης θα «πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις. Δεν είναι δυνατόν να γενικεύονται μεμονωμένες καταστάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος χθες ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος για τον θόρυβο που ξέσπασε.

Πάντως εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστήριζαν πως η υπόθεση της διαχείρισης των οικονομικών της Ιεράς Συνόδου δεν έχει κλείσει και πως η ανάκριση συνεχίζεται… Πέρα από όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες πολλοί Μητροπολίτες εκφράζουν φόβους ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η «Εκκλησία θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού για πολλά στελέχη της θα ακουστούν διάφορα…».