Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η ψήφος τους έγραψε ψηφιακή ιστορία :: 22-01-2003) 

ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η ψήφος τους έγραψε ψηφιακή ιστορία

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε η εποχή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας σε ένα μικρό ελβετικό χωριό, που ψήφισε μέσω Ίντερνετ

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία έγινε στο Ανιέρ, ένα χωριό έξω από τη Γενεύη, μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Κάτω, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ηλεκτρονικής ψήφου στον δήμο της Γενεύης επεξεργάζονται τα αποτελέσματα

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Γενεύης πέρασε στην ιστορία της ψηφιακής εποχής, όχι όμως για τις γαστρονομικές του επιδόσεις. Το "Le Floris" στο Ανιέρ, ένα από τα προάστια της ελβετικής μεγαλούπολης, στάθηκε η αφορμή για να δοκιμαστεί επίσημα στην πράξη για πρώτη φορά η ψηφοφορία πολιτών μέσω Ίντερνετ.

Οι 1.162 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του χωριού στις όχθες της λίμνης της Γενεύης κλήθηκαν να ψηφίσουν σε ένα από τα πολλά δημοψηφίσματα τα οποία γίνονται στο πλαίσιο του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία. Εκεί, οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους από ό,τι σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποφασίζουν με δημοψηφίσματα για πολλά θέματα που τους αφορούν.

Ο δήμος του Ανιέρ στο καντόνι της Γενεύης πρότεινε να ανακαινίσει το δημοτικό κτίριο που στεγάζει το εστιατόριο - ιδιωτική επιχείρηση - και μαζί τις εγκαταστάσεις του εστιατορίου (κουζίνα, κελάρι κ.λπ.). Το κόστος της ανακαίνισης φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ορισμένοι κάτοικοι αντέδρασαν στην ιδέα της ανακαίνισης μιας ιδιωτικής επιχείρησης με χρήματα των φορολογούμενων.

Έτσι, η υπόθεση έφτασε σε δημοψήφισμα, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Στα πλαίσια ενός προγράμματος ηλεκτρονικής ψήφου, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια στη Γενεύη, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να το δοκιμάσουν επίσημα δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν "ναι" ή "όχι" στην πρόταση μέσω Ίντερνετ. Τα αποτελέσματα ήταν απολύτως επιτυχημένα, πρώτα από όλα για τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, που θα δουν την περιουσία τους να αποκτά νέο πρόσωπο με τα χρήματα της πόλης, σύμφωνα με το 61,3 % των ψήφων. Και το σημαντικότερο, για τους θιασώτες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, που είδαν το όραμά τους να πραγματοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα.

"Το πείραμά μας είχε μεγάλη επιτυχία", λέει στα "ΝΕΑ" ο Μισέλ Σεβαλιέ, υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος e-vote στον δήμο της Γενεύης. "Η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς πρόβλημα. Οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω Ίντερνετ από την περασμένη Τρίτη μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι. Το 43% των ψηφοφόρων, 323 άτομα, προτίμησε το Διαδίκτυο, το 51% έστειλε την ψήφο του μέσω ταχυδρομείου και μόλις το 6% προσήλθε στις κάλπες". Σημειώνεται ότι στην Ελβετία, το 55% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η επιλογή του Ίντερνετ ώθησε αρκετούς πολίτες που δεν θα ψήφιζαν διαφορετικά - η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική - να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. "Οι έρευνες μάς δείχνουν πως ορισμένοι ψηφοφόροι δεν θα ψήφιζαν αν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο, και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Μέχρι τώρα, τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών από ελβετικά και γαλλικά πανεπιστήμια ήταν αντιφατικά. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού, πάντως, δηλώνουν θετικό στην ψήφο μέσω Ίντερνετ".

Το σύστημα τηρεί απόλυτα όλες τις γνωστές προδιαγραφές ασφαλείας. "Δεν υπήρξε καμία απόπειρα παράνομης διείσδυσης στο σύστημα, τις έξι μέρες που ήταν ανοιχτό", λέει ο κ. Σεβαλιέ. "Μάλιστα, κάποια στιγμή νομίσαμε ότι δεν δουλεύουν οι ηλεκτρονικοί συναγερμοί που έχουμε τοποθετήσει για να μας ειδοποιήσουν σε περίπτωση απόπειρας και τους τσεκάραμε. Όλα όμως δούλεψαν στην εντέλεια".

Επέκταση σε 200.000 ψηφοφόρους

Το επόμενο μεγάλο βήμα της ηλεκτρονικής ψήφου ετοιμάζεται για τις 13 Νοεμβρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί ακόμα ένα δημοψήφισμα στην Ελβετία. Οι υπεύθυνοι θέλουν να επεκτείνουν τη χρήση της σε ολόκληρη τη Γενεύη, που αριθμεί 200.000 ψηφοφόρους. Στην υπόλοιπη χώρα, θα αποφασίσει η κυβέρνηση σε κάθε καντόνι ξεχωριστά. Πάντως, η χρήση της ηλεκτρονικής ψήφου σε άλλη χώρα, αλλά και στην ίδια την Ελβετία, για τις γενικές εκλογές θεωρείται ακόμα πιο μακρινή υπόθεση, όχι όμως λόγω τεχνικών δυσκολιών. "Το σύστημά μας είναι σχεδιασμένο για δημοψηφίσματα, όμως θα μπορούσε άνετα να προσαρμοστεί στις γενικές εκλογές. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό. Είναι πολιτικό και ψυχολογικό.

Τα κόμματα και οι υποψήφιοι νομίζουν πως έτσι χάνουν τον έλεγχο των ψηφοφόρων και είναι δύσκολο να αποδεχθούν τη χρησιμότητά της ηλεκτρονικής ψήφου".

Έρευνες στη Γαλλία έχουν δείξει ότι ο θεσμός της ψήφου στα εκλογικά κέντρα είναι καθαρά τελετουργικός και δύσκολα θα αντικατασταθεί. Οι Ελβετοί όμως έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα: Από το 1991, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ψήφου μέσω του ταχυδρομείου, μία διαδικασία που τους έχει μάθει ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Τα τελευταία χρόνια, το 95% των Ελβετών ψηφοφόρων προτιμά το ταχυδρομείο, μία μέθοδος μάλιστα, που θεωρητικά είναι λιγότερο ασφαλής από το Ίντερνετ. "Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό στοιχείο που διευκολύνει σήμερα τους πολίτες μας να ψηφίσουν μέσω του Διαδικτύου", εξηγεί ο κ. Σεβαλιέ.

LINK

http://www.geneve.ch/ge-vote