Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Συνέντευξη-πληροφορία

( μπονι μιλερ - "αφήστε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους" :: 20-01-2003) 

ΜΠΟΝΙ ΜΙΛΕΡ "Αφήστε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους"

"Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να δίνουν και όχι να παίρνουν", λέει στα "ΝΕΑ" η ψυχολόγος κυρία Μπόνι Μίλερ. Όσο για τους γονείς, "ν' αφήνουν τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους", συμβουλεύει η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Τόμας Μίλερ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

"Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να αναλύουν και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες, να σκέφτονται δημιουργικά, να λύνουν προβλήματα και να συνυπάρχουν με τους άλλους", λέει στα "ΝΕΑ" (και για το εγχειρίδιό της) η κυρία Μπόνι Μίλερ, έμπειρη ψυχολόγος και σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη

Εκπαιδεύοντας τους… εκπαιδευτικούς, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μπόνι Μίλερ, που κυκλοφορεί ήδη σε πολλά σχολεία της χώρας. Το "Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά στην τάξη" είναι ένα εγχειρίδιο με οδηγίες και συμβουλές για τους εκπαιδευτικούς, από μια έμπειρη ψυχολόγο που έχει εργαστεί για τριάντα χρόνια ως κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος, υπεύθυνη κατάρτισης και εκπαιδευτικός.

"Δεν είναι παιδικό βιβλίο, αλλά όφελος για τα παιδιά, γιατί βοηθά τους γονείς να απευθυνθούν στις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών. Το εγχειρίδιο παρουσιάζει νέες τεχνικές για τους γονείς, όπως η επικοινωνία και διαφορετικές μέθοδοι πειθαρχίας", εξηγεί στα "ΝΕΑ" η κ. Μίλερ.

Είναι, όμως, κυρίως ένα βιβλίο για εκπαιδευτικούς. Γιατί "ο κόσμος αλλάζει και οι δάσκαλοι δεν μπορούν πια να χρησιμοποιούν τις μεθόδους προηγούμενων δεκαετιών. Η έμφαση στην απομνημόνευση των γεγονότων και των εξετάσεων πρέπει να αλλάξει". Τα παιδιά πρέπει να μάθουν "πώς να αναλύουν και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες, να σκέφτονται δημιουργικά, να λύνουν προβλήματα και να συνυπάρχουν με τους άλλους".

Τι άλλο χρειάζεται να αλλάξει στην εκπαίδευση; "Πρέπει να γίνει σχετική με τις τωρινές ζωές των μαθητών, αλλά και να τους ετοιμάζει για τα μελλοντικά επαγγέλματα. Η σχετικότητα και οι καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας αυξάνουν την περιέργεια για τον κόσμο και δίνουν κίνητρα για ενεργούς μαθητές".

Όσο για το τι άλλο θα 'πρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, η κ. Μίλερ έχει την απάντηση. "Αγωγή υγείας, που σημαίνει να φροντίζει κανείς το σώμα του, πρόληψη στο κάπνισμα και τα ναρκωτικά, ώστε να μην υποκύπτει στις πιέσεις των συνομηλίκων του. Αλλά και η συζήτηση για τρέχοντα εθνικά και διεθνή γεγονότα, η οποία βοηθά τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τον κόσμο που βρίσκεται έξω από το άμεσο περιβάλλον τους". Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο βιβλίο της κ. Μίλερ για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Μα, είναι τόσο σημαντική; "Για να είναι επιτυχημένα και ευτυχισμένα, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν το στρες και συναισθήματα όπως η θλίψη και ο θυμός. Πρέπει να μάθουν παραγωγικές επικοινωνιακές δεξιότητες και τρόπους να λύνουν τις συγκρούσεις. Το να διδάσκεις κατανόηση και σεβασμό απέναντι στους άλλους είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Οι γονείς και το σχολείο είναι συνεργάτες στη διδασκαλία της συναισθηματικής νοημοσύνης", απαντά.

Οι γονείς πώς μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους; "Αποτελούμε το παράδειγμα, οπότε πρέπει να έχουμε πρότυπο για τις αξίες που θέλουμε να τους διδάξουμε. Οι γονείς είναι οι πρώτοι και σημαντικότεροι δάσκαλοι των παιδιών, οπότε μπορούμε να τους βοηθήσουμε να μάθουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξή τους", λέει. Άρα, δεν είναι αρκετά τα παραμύθια; "Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από μια ποικιλία μεθόδων και τα παραμύθια είναι μόνο μία. Αυτές οι ιστορίες κρύβουν μηνύματα που διδάσκουν σημαντικά ηθικά μαθήματα". Και για τον αληθινό κόσμο τι θα 'πρεπε να τους πούμε; "Εξαρτάται από την ηλικία και τη συναισθηματική τους ωριμότητα. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην προστασία και την έκθεση στα θέματα της πραγματικής ζωής".

Και αν τα κρατήσουμε μέσα σε "γυάλα" για να μην πληγωθούν; "Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από τις φυσικές συνέπειες. Ενώ τα προστατεύουμε από το κακό, πρέπει να τους επιτρέπουμε να μαθαίνουν από τα λάθη τους, αντί να τους κάνουμε κήρυγμα".

Υπάρχει "μυστικό" ευτυχίας για τα παιδιά; "Δεν υπάρχει μυστικό. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη άνευ όρων και ασφάλεια από τους γονείς τους και ένα μεγάλο σόι. Οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αναπτύξουν την ατομικότητά τους. Βοηθήστε τα να συνεισφέρουν στον κόσμο. Να μη μάθουν μόνο να παίρνουν. Η ικανοποίηση του να δίνεις είναι εκπληκτική!". "Μυστικό" για επιτυχημένους γονείς; "Αγάπα το παιδί σου και άσ' το να είναι ο εαυτός του, όχι αντικατοπτρισμός τού πώς θα ήθελες να είναι. Τα παιδιά έχουν μοναδικές προσωπικότητες και ταλέντα που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ενθαρρύνετε τις ιδιαίτερες δυνάμεις και τα ταλέντα των παιδιών". Στα παιδιά σήμερα λείπει "να παίζουν με συνομηλίκους και να περνούν χρόνο με τους γονείς. Μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου, τηλεόρασης και βιντεογκέιμ, τους λείπουν οι ποιοτικές κοινωνικές δραστηριότητες".

Μαθήματα "μοιρασιάς"

Όλοι σήμερα μιλούν για τη δυσκολία επικοινωνίας που υπάρχει στις σχέσεις των δύο φύλων. Μπορούν τα παιδιά να εκπαιδευθούν στις ανθρώπινες σχέσεις; "Οι δάσκαλοι αποτελούν πρότυπο, γι' αυτό πρέπει να έχουν συναίσθηση του πώς σχετίζονται και πώς στηρίζουν τους μαθητές τους", λέει η Μπόνι Μίλερ, συμπληρώνοντας πως "τα σχολεία που ενθαρρύνουν τις ανοιχτές συζητήσεις, το "παιχνίδι ρόλων", τη λύση προβλημάτων, βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και συντροφικές σχέσεις". Τι πρέπει να μάθουν τα αγόρια και τι τα κορίτσια; "Να μάθουν και τα δύο φύλα να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και να ξέρουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές ικανότητες και μπαγκράουντ. Να ακούνε, να επικοινωνούν δυναμικά, να μοιράζονται, να έχουν κατανόηση".

Από τις σχέσεις των δύο φύλων η συζήτηση μεταφέρεται στο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών, με το οποίο η κ. Μίλερ έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Βοσνία όσο και στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στο θέμα, παραδέχεται. "Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι ο νόμος που θα ενεργοποιηθεί μόλις εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα την άνοιξη. Πρόοδος έχει γίνει και στην εκπαίδευση της Αστυνομίας, για να κάνει εφόδους, να συλλαμβάνει τους διακινητές και να απελευθερώνει τις γυναίκες".

Όμως, πρέπει να γίνουν και άλλα. "Να υπάρχει πρόβλεψη για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα για να μπορέσουν οι γυναίκες και οι έφηβες να θεραπευθούν από το τραύμα. Ένα καταφύγιο για γυναίκες και ο σχεδιασμός για εθελοντικό επαναπατρισμό των γυναικών, ή ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία, είναι αναγκαία".

Συμβουλές προς μικρούς και μεγάλους

Για τα παιδιά τού αύριο η κ. Μίλερ δίνει την εξής συμβουλή: "Απολαύστε την παιδική σας ηλικία και μη βιάζεστε να μεγαλώσετε. Φροντίστε το σώμα σας - θα το έχετε για όλη σας τη ζωή, γι' αυτό να το ταΐζετε σωστά, να κάνετε άσκηση και μην καπνίζετε ή κάνετε χρήση ναρκωτικών. Να είστε υπεύθυνοι για τον εαυτό σας και να νοιάζεστε για τους άλλους". Όσο για τους μεγάλους, "κάντε μια εκτενή θεώρηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό. Μην ιδρώνετε με μικροπράγματα, αλλά βρείτε χρόνο για να εκτιμήσετε τους μικρούς θησαυρούς της ζωής. Βοηθήστε τούς λιγότερο τυχερούς και κάντε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος - ανήκει σε όλους μας".

INFO

Το βιβλίο της "Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά στην τάξη: Εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς" (έκδοση του Κέντρου της Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες) θα είναι σύντομα διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία. Το εγχειρίδιο για γονείς, "Επικοινωνώντας με τα παιδιά", θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο.