Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( κθβε: γκρίνια και ματαιώσεις :: 19-03-2003) 

ΚΘΒΕ: Γκρίνια και ματαιώσεις

Μια ματαίωση, μια παρ' ολίγον ματαίωση και μια αναβολή παραστάσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στα προβλήματά του

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μια παράσταση του ΚΘΒΕ που «σώθηκε» από τις ματαιώσεις, αλλά πλήρωσε τις απεργίες των ηθοποιών: «Ο χορός του θανάτου» του Στρίντμπεργκ (σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά), που πήρε 20ήμερη παράταση, έως και την Κυριακή, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει έλλειμμα: οικονομικό, θεσμικό, διοικητικό, παραγωγικό, καλλιτεχνικό. Οι ηθοποιοί απειλούν με νέες απεργίες, η διοίκηση μιλά για «στείρες αντιπαραθέσεις» αλλά το θέατρο συνεχίζει να πάσχει. Για υπολειτουργία, κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση των δύο δισ. της κρατικής επιχορήγησης, των τεσσάρων σκηνών, των 2.000 θέσεων και των 350 εργαζομένων μιλούν οι τελευταίοι.

Δέκα ημέρες μετά τη λήξη των απεργιών των ηθοποιών και την επαναλειτουργία των σκηνών, μία παράσταση κινδύνευσε να ματαιωθεί (αυτή του έργου του Έντεν Φον Χόρβατ με τίτλο «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» τη σκηνοθεσία της οποίας ανέλαβε ο Νίκος Μαστοράκης), μία άλλη ματαιώθηκε (η «Αρκαδία» του Τομ Στόπαρτ) και μία ακόμη ανέβαλε για 15 ημέρες την πρεμιέρα της (η «Αντιγόνη» του Άρη Αλεξάνδρου).

Ειδικά για τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία συνεργασίας με τη διοίκηση και απειλούσε με ματαίωση της παράστασης, λόγω τεχνικών και οικονομικών ελλείψεων.

Επικαλούμενοι στοιχεία που παρέθεσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπευτικής επιτροπής του ΚΘΒΕ υποστήριξαν πως στη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων χάθηκαν 82 παραστάσεις και έσοδα ύψους 94.000 ευρώ, ενώ τα διεκδικούμενα από μέρους τους ποσά αποζημίωσης δεδουλευμένων ήταν μόλις 75.000 ευρώ. Όσον αφορά τον αριθμό των παραστάσεων, οι ηθοποιοί ανέφεραν ότι οι παραγωγές του ΚΘΒΕ τη φετινή περίοδο ήταν μόλις επτά, όταν επί παλαιοτέρων διοικήσεων (με δύο μόλις σκηνές) ξεπερνούσαν τις 20 ανά σεζόν. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι το 90% των παραστάσεων που ανεβαίνουν τελευταία στο ΚΘΒΕ αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα.

Με την προσωρινή - τουλάχιστον - επίλυση των προβλημάτων για την παράσταση των «Ιστοριών από το δάσος της Βιέννης» και τη μεταφορά της πρεμιέρας της για τις 27 Μαρτίου, ο κ. Μαστοράκης δεν παρέστη τελικά σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε χθες από κοινού με την αντιπροσωπευτική επιτροπή των ηθοποιών. Οι συνδικαλιστές όμως του ΚΘΒΕ εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά λάβροι εναντίον της διοίκησης του θεάτρου και προσωπικά κατά του κ. Αρδίττη, τον οποίο κατηγόρησαν για νεποτισμό και ανικανότητα, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισαν «η άποψη λειτουργίας που υποτίθεται πως έχει ο κ. Αρδίττης αποτελεί άποψη… υπολειτουργίας του ΚΘΒΕ».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε φυγή προς τα μπρος. Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του απολογισμού. Έγιναν απεργίες, κατατέθηκαν οι γκρίνιες, πάμε παρακάτω. Στις μαύρες στιγμές των απεργιών σκεφτόμουν τι θα γίνει με την επόμενη παράσταση. Αναλάβαμε την αποστολή του μεγάλου ΚΘΒΕ», δηλώνει σιβυλλικά ο Βίκτωρ Αρδίττης.

Οι μεμφόμενοι, πάντως, τη διοίκηση ηθοποιοί παραδέχτηκαν πως ο κ. Αρδίττης αποτελεί «απότοκο του νόμου» (2273/94) που προσφέρει υπερεξουσία στον καλλιτεχνικό διευθυντή και ζήτησαν αν όχι την κατάργηση, την τροποποίησή του, προκειμένου το ΚΘΒΕ να επαναλειτουργήσει με μεγάλες παραγωγές, απασχόληση του συνόλου των ηθοποιών του, περιοδείες.