Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( σεξ φθηνότερο από τους... κλώνους :: 15-01-2003) 

Φαινόμενα

Σεξ φθηνότερο από τους… κλώνους

Η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους βρίσκεται σε κρίσιμη εξέλιξη χάρη στις επιστημονικές ανακαλύψεις, εγείροντας νέα φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Μωρά από το "πουθενά", από έναν μόνο άνθρωπο, μωρά που δεν θα τα φέρνει ο διάλογος που απαιτεί η φύση, αλλά ένας μονόλογος. Είναι η κλωνοποίηση η αποθέωση του ανθρώπινου ναρκισσισμού ή αληθινή πρόοδος;

Έχουμε το ίδιο DNA με το καλαμπόκι ή με τους αρουραίους και από μια εύνοια ή μια διαστροφή της φύσης γίναμε άνθρωποι. Η ανακάλυψη αυτή των ερευνητών του DNA δεν μπορεί παρά να είναι πλήγμα για τον ανθρώπινο εγωισμό. Οι επιστήμονες, που βρέθηκαν προχθές στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα "Το μήλον της Έριδος" (ΝΕΤ, 23.00) να συζητούν για τις εξελίξεις της γενετικής και την κλωνοποίηση, άνοιξαν με τον προβληματισμό τους ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της εποχής μας, τη νέα σχέση με τη φύση και τον εαυτό μας, που ορίζουν οι εξελίξεις της γενετικής.

Ανατρέπονται θρησκευτικά δόγματα, ηθικοί κανόνες, ιδίως με τον δρόμο της κλωνοποίησης που φαίνεται ότι ανοίγει παρά τις θορυβώδεις πλην συνήθεις αντιδράσεις που εγείρουν οι επιστημονικές ανακαλύψεις; Θα μπορούν άνδρες και γυναίκες να αποκτούν παιδιά χωρίς καν να έρθουν σε επαφή; Α, όχι! "Το σεξ θα παραμείνει η πιο προσφιλής μέθοδος γιατί είναι πιο φθηνή και σίγουρα πιο ευχάριστη, τουλάχιστον στην αρχή", λέει με χιούμορ στον φακό της εκπομπής ο καθηγητής Γκρίφιν, που έχει εντρυφήσει στο θέμα.

Μιας εκπομπής που επιχείρησε να μας βγάλει από την εσωστρέφεια στην οποία μας σπρώχνει η τρομο-επικαιρότητα και να θυμίσει πως η Γη γυρίζει, πως τις εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την ίδια την ανθρώπινη φύση και κατ' επέκταση τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε ακόμη και τις ανθρώπινες κοινότητες, τους νόμους, την ηθική, τη θρησκεία, την οργάνωση των κοινωνιών, την πολιτική, την οικονομία, οφείλουμε να τις γνωρίζουμε και να διαμορφώνουμε άποψη γι' αυτές. Και το κοινό έδειχνε με αφορμή την ψηφοφορία, που ζήτησε ο Παύλος Τσίμας για το αν θα έπρεπε να επιτραπούν οι εξελίξεις στον τομέα της κλωνοποίησης, αλλά με αυστηρές ρυθμίσεις, να απαγορευτούν εντελώς ή να επιτραπούν ανεξέλεγκτες, πως είχε την ωριμότητα και το ανοιχτό μυαλό να επιλέξει την απάντηση που ταιριάζει στην εποχή: να συνεχιστούν τα πειράματα, αλλά υπό αυστηρό έλεγχο.

Στο στούντιο ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εξέφρασε σαφείς αντιρρήσεις για την κλωνοποίηση, θεωρώντας την ένα επίτευγμα του ανθρώπινου εγωισμού. "Αν ένας στρατιώτης, που έχασε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του την ικανότητα να τεκνοποιήσει θελήσει να κάνει ένα παιδί με τη δυνατότητα που του δίνει η κλωνοποίηση, γιατί να μην το κάνει αντί να χρησιμοποιήσει η γυναίκα του το σπέρμα ενός ξένου;" είναι το επιχείρημα του κ. Ζαβού, του τρομερού γιατρού, που δεν έχει κανένα ενδοιασμό για την κλωνοποίηση και αναζητεί κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τις έρευνές του. "Ένα παιδί δεν ανήκει σε κάποιον", είναι η απάντηση του Δημητριάδος, που προσθέτει πιο κάτω "στο μέλλον φοβάμαι πως θα επιδοτούνται οι άνθρωποι να αναπαράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως οι γεωργοί να καλλιεργούν χωρίς φυτοφάρμακα". Υπό την απειλή της κλωνοποίησης καθαγιάζεται το σεξ.

Ο καθηγητής Μαιευτικής κ. Βασίλης Ταρλατζής, υποστηρίζει πως η κλωνοποίηση πρέπει να τεθεί αποκλειστικώς στην υπηρεσία της θεραπείας ασθενειών, ενώ ο καθηγητής Γενετικής κ. Σπύρος Τσάκας, από την πλευρά του, λέει πως τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και πως η κλωνοποίηση υπάρχει σαν μέθοδος της φύσης - τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, το πόδι του χταποδιού ξαναφυτρώνει.

Η κλωνοποίηση ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο ολόκληρο το ανθρώπινο είδος, είναι η άποψη του μοριακού βιολόγου κ. Θάνου, γιατί η κανονική αναπαραγωγή είναι ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ δύο ανθρώπινων ειδών, ενώ η κλωνοποίηση χρησιμοποιεί μόνον ένα. Σταματάει, λοιπόν, τον διάλογο της φύσης, τη μέθοδο που οδηγεί στην εξέλιξη.

Όλα αυτά απαιτούν μια νέα γλώσσα, που θα προσδιορίζει την καινούργια σχέση μας με τη φύση, με το μοιραίο, με το Θείο, με τον ίδιο μας τον εαυτό, με τον έρωτα. Όλες οι κοινές και ατομικές μας πραγματικότητες θίγονται. Ένα τεράστιο κεφάλαιο σκέψης μόλις άνοιξε και έχει τη γοητεία και τον τρόμο του καινούργιου.

Εσωστρεφής τηλε-ενημέρωση

Με τη συζήτηση στο "Μήλον της Έριδος" ξεφύγαμε για λίγο από την παγίδα μιας φανταχτερής επικαιρότητας, που περιορίζει και πάλι τη σκέψη σε φρικτά σκάνδαλα, αποτέλεσμα ελαττωμάτων ενός συστήματος κλειστοφοβικού, που ανέπτυξε εσωτερικούς κανόνες μιας ισορροπίας στο περιθώριο των νόμων, και το οποίο καταναλώνουμε ως θέαμα τηλεοπτικό και βροντώδες. Όχι, ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν είναι πολύτιμες για να πέσει φως σε επικίνδυνες για τη δημοκρατία σκοτεινές ατραπούς. Αλλά ο ανταγωνισμός των "αποκαλύψεων" μεταξύ καναλιών και ενημερωτικών εκπομπών, όπως οι "Διαξιφισμοί" και τα "Μάτια της Έλλης" που ασχολήθηκαν με το ίδιο περίπου θέμα "εκβιασμοί τρομοσυλλήψεις - δίκες για την 17 Ν ", μοιράζοντας τους συνήθεις καλεσμένους (Κούγια, Κακαουνάκη, Λυκουρέζο κ.λπ.), αναπαράγει μια εσωστρεφή τηλε-ενημέρωση.