Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιφυλλίδα

( το τέρας της ακροαματικότητας :: 13-01-2003) 

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Το τέρας της ακροαματικότητας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ

Βρισκόμουν στην Πράγα μαζί με χιλιάδες Έλληνες που ανακάλυψαν πρόσφατα την υπέροχη αυτή πόλη. Το χριστουγεννιάτικο κρύο μετέβαλε σε πίστες πάγου τις πλατείες και τους δρόμους όπου και δοκιμάσαμε την καλή μας τύχη. Στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκε μια τεράστια επιγραφή: "Καλώς ήλθατε στη χώρα του Κάφκα, του Σμέτανα, του Κούντερα".

Πρόκειται βέβαια για εκπροσώπους του τσέχικου πολιτισμού. Μια χώρα που πέρασε τα τελευταία χίλια χρόνια διά πυρός και σιδήρου, που σκλαβώθηκε, που καταστράφηκε, που ερημώθηκε μάς υποδέχεται με προμετωπίδα τον πολιτισμό της. Η πόλη άριστα διατηρημένη, παλιά κάστρα, εκκλησίες, αρχοντικά, ένα πραγματικό μουσείο αρχιτεκτονικής του παλιού καιρού.

Το βράδυ στην τηλεόραση με εντυπωσίασε ένα κανάλι γαλλικής προέλευσης ονόματι ΜΕΖΖΟ, υψηλού πολιτιστικού επιπέδου - κονσέρτα, συναυλίες ιστορικές, μουσική με σύγχρονες χορευτικές ομάδες, ντοκιμαντέρ από παλιούς και νέους καλλιτέχνες κι ένα σωρό άλλα που θεώρησα καταπληκτικά και απρόσιτα για τη χώρα μας - υποτίθεται "λίκνο του πολιτισμού".

- Μην περιμένεις να έχει ακροαματικότητα στα ραδιοτηλεοπτικά μού εδήλωσε ενημερωμένος φίλος. Επομένως δεν πρόκειται να έχει έσοδα από διαφημίσεις, ούτε και υποστήριξη από πουθενά! - Και δεν μου λες, φίλε, έχουν έσοδα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία; Έχουν έσοδα τα κρατικά θέατρα που ανεβάζουν Στρίντμπεργκ, Σίλερ ή άλλους μεγάλους και δύσκολους συγγραφείς; Έχουν έσοδα οι κρατικές ορχήστρες όταν παίζουν ξένους κλασικούς ή Έλληνες μουσικούς;

Όλοι έχουν μάθει να ταΐζουν σκουπίδια τον ένδοξο ελληνικό λαό που δεν έμαθε ποτέ να χαίρεται κάτι σημαντικό. Που έχει μάθει να συγχέει τη μουσική με το θόρυβο του σκυλάδικου και το καλό θέατρο με τα σίριαλ της δακρύβρεχτης μετριότητας. Ξέρω ότι μια εκπομπή υψηλού πολιτιστικού επιπέδου δεν θα έχει ακροαματικότητα. Αλλά πρέπει να υπάρχουν κορυφές για να αισθανόμαστε ότι υπάρχει όραμα που σηματοδοτεί κάποιους υψηλούς στόχους. Δεν θα έχει ακροαματικότητα τώρα αλλά σε πέντε χρόνια θα έχει και σε δέκα θα έχει φτιάξει ένα κοινό που δεν του δώσαμε ως τώρα την ευκαιρία για κάτι σωστό. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχει Σολωμός, Κάλβος, Ελύτης, Σεφέρης έστω κι αν ένας στους χίλιους τους έχει διαβάσει. Έχουμε ακούσει για τον Σκαλκώτα και τον Ξενάκη και ίσως κανείς δεν τους έχει ακούσει.

Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα για λογαριασμό του λαού μας. Για να γράψουμε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" κι εμείς "Ήλθατε στη χώρα του Γιάννη, του Κώστα, του Γιώργου".