Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( έγιναν τα ρεπορτάζ μονόπρακτα :: 05-03-2003) 

Φαινόμενα

Έγιναν τα ρεπορτάζ μονόπρακτα

Και οι δικηγόροι στα τηλεπαράθυρα και τα τοκ σόου και οι μάρτυρες το ίδιο, ενώ δημοσιογράφοι απαγγέλλουν διαλόγους, ποιος είπε "δεν θα δούμε τη δίκη";

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Όσο μας απορροφά το σόου της δίκης, τόσο απομακρύνονται οι ουσιαστικές έννοιες που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα όσα αποτελούν τον πολιτισμό μιας κοινωνίας

Η παράσταση δίκη-χωρίς-κάμερες εξελίσσεται ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει, ακολουθώντας με συνέπεια το σύνηθες τελετουργικό της τηλεοπτικής ενημέρωσης, προβάλλοντας κάθε πιθανή και απίθανη λεπτομέρεια και φυσικά αναδεικνύοντας πρωταγωνιστές και διαμορφώνοντας μύθους. Ακούσαμε για την "ηγετική μορφή" του Γιωτόπουλου - αλήθεια ηγετική σε σχέση με ποιους, με εκείνη τη χούφτα των κατηγορουμένων που τον πλαισιώνουν, στους οποίους δεν απευθύνει καν τον λόγο; "Ηγετικός" και ο Κουφοντίνας. Τα κολλύρια απασχολούν προς το παρόν τον Σάββα Ξηρό. Ο Χριστόδουλος αδυνατισμένος μάθαμε - τι μου λέτε;

Μετά είδαμε τους δικηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής να παρελαύνουν από δελτία, τηλεπαράθυρα και οι υπόλοιποι μοιράστηκαν στα βραδινά τοκ σόου "Διαξιφισμοί" του Mega και "Με τα μάτια της Έλλης" του Antenna. Ακόμη είδαμε και μάρτυρες κατηγορίας - αυτούς προφανώς που θέλει να προστατέψει η απαγόρευση της κάμερας στην αίθουσα του δικαστηρίου - στα τηλεπαράθυρα του κ. Ευαγγελάτου, είδαμε και τα συνήθη ρεπορτάζ γκρίνιας για το πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης.

Είδαμε ακόμη να μετατρέπεται το ρεπορτάζ σε ένα είδος μονόπρακτου "ας-πούμε-τι-είδαμε-στη-δίκη" (δελτίο ειδήσεων Antenna). Δύο ρεπόρτερ προσπαθούν να αφηγηθούν με φυσικότητα διαλόγου το ρεπορτάζ τους: "Είδες και τον κ. Περατικό; Τι υπομονήηηη!" και "Είδα και τον κ. Ταρασουλέα και αυτός ευγενικός, υπομονετικός", "Εντύπωση μου έκανε ο Κουφοντίνας, που κάθησε δίπλα στον Ξηρό γιατί δεν άκουγε" και "Εντύπωση μου έκανε που η Σωτηροπούλου κράτησε το χέρι του Κουφοντίνα" - όλα εντύπωση της έκαναν. Δημοσιογράφοι στο παλκοσένικο. Ας όψεται η απουσία κάμερας από τη δίκη. Χρειάστηκε να πει δυο-τρία συμπαθητικά λογάκια, απολογούμενη η Έλλη Στάη όταν ξεκινούσε την εκπομπή της λίγο αργότερα, "τι να κάνουμε, υποχρεωνόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η έλλειψη της κάμερας".

Οι προσωπικές κρίσεις φυσικά και δεν έλειψαν, είχε "πικρή" την πρώτη γεύση ο Νίκος Κακαουνάκης από τη δίκη, "λίγες φορές γέλασε ο Κουφοντίνας", "σκληρός, αρχηγικός ο Γιωτόπουλος, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η έκφρασή του" αφηγείτο στο Mega ο Γιώργος Βλάχος που δεν παρέλειψε να πληροφορήσει, επίσης, ότι η "Σωτηροπούλου είναι πολύ ερωτευμένη". Κατόπιν αυτών μοιάζουν μάλλον μειωμένης σημασίας οι νομικές, πολιτικές ή άλλες προσεγγίσεις στο ζήτημα, σχεδόν μοιάζει μακρινή ακόμη και η υπόθεση της τρομοκρατίας, μόνον τα θύματά της μένουν ίσως να το θυμούνται, στριμωγμένα αναγκαστικώς λόγω συνθηκών της αίθουσας πολύ κοντά στους θύτες. Αλλά και αυτό γίνεται θέμα συναισθηματολαγνικών περιγραφών για το πώς ανταλλάσσουν βλέμματα ή δεν ανταλλάσσουν οι μεν με τους δε.

Εγώ ήμουν, εσύ πού ήσουν;

Πολύ μας έχουν απασχολήσει και τα βλέμματα και τα γυάλινα κλουβιά των κατηγορουμένων και τα δικαιώματά τους και η μάχη για την "ιερή" δημοσιότητα της δίκης. Αλλά το μπλουζάκι του Φώτη Σεργουλόπουλου, χθες το πρωί στο "Σαν στο σπίτι σας", που έγραφε "Ήμουν κι εγώ στο Spice", θύμισε πως η διαστροφική δημοσιότητα - και αυτή δεν είναι άλλη από τη διαπόμπευση - ανθεί, ανεξαρτήτως από τις δικηγορικές κορόνες σε θεαματικές εθνικές δίκες για τα "δικαιώματα των κατηγορουμένων" και την "ανάγκη προστασίας" τους.

Το Spice είναι το μπαρ στο οποίο έγιναν συλλήψεις, επειδή συνέβαιναν εκεί "ακόλαστες πράξεις" και ως τέτοιες αναφέρθηκαν οι "συνευρέσεις" αντρών. Η υπόθεση διανθίστηκε και με διακίνηση ναρκωτικών και εδώ είναι το ποινικώς και κοινωνικώς κολάσιμο.

Το βολικό, όμως, για τη διαστροφική δημοσιότητα, αλλά και επικίνδυνο πλέον για την κοινωνική υγεία είναι ότι εξακολουθούν να ισχύουν νόμοι, που κηρύσσουν ποινικώς κολάσιμες και πράξεις, οι οποίες αφορούν την αδιαμφισβήτητη ελευθερία ερωτικής επιλογής.

Και ενώ φτιάχνουμε ολόφρεσκους νόμους για να διευθετήσουμε ζητήματα, όπως είναι οι υπερβολές του συστήματος δημοσιότητας, για υποθέσεις που μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη, π.χ. για τη δίκη για τη 17Ν, άλλοι νόμοι, που αναπαράγουν κοινωνικά καρκινώματα, όπως είναι ο κοινωνικός ρατσισμός, παραμένουν ανέγγιχτοι και διευκολύνουν την ανάπτυξη των διαστροφών της δημοσιότητας, χωρίς να "ανοίγει ρουθούνι". Η διαπόμπευση με αφορμή το Spice κόστισε κιόλας μια αυτοκτονία συλληφθέντος.

"Ήμουν κι εγώ στο Spice" έγραφε το τολμηρό μπλουζάκι του πρωινάδικου Φώτη, για να ειρωνευτεί ένα σύστημα με επιλεκτικές ευαισθησίες απέναντι στη διαπόμπευση. Γιατί όχι; Να βγουν και μπλουζάκια "ήμουν κι εγώ στη δίκη" για να ειρωνευτούν τη διαπόμπευση όλων μας μέσα από μια διαδικασία διαρκούς ψυχαγωγικής ενημέρωσης, που μας έχει αλαλιάσει και χάνουμε το μέτρο τι είναι χρήσιμη πληροφορία και τι κουτσομπολιό.