Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Γαστρονομία

( ...στον "αττικό" :: 21-02-2003) 

Φάγαμε

…στον "Αττικό"

Ένας χώρος όπου το φαγητό είναι πολιτισμός

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Το χιονόνερο έπεφτε από νωρίς. Η νύχτα παγερή. Σκέψη μας να βρούμε κάτι στο κέντρο της Αθήνας. Μια πρόταση του Λευτέρη Παπαδόπουλου αποδείχτηκε η σωστή λύση. Στην περιοχή Ακροπόλεως. Στον "Αττικό", που οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως "Greek House".

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι, όταν κατεβαίνεις στο μαγαζί, σου δημιουργεί την εντύπωση της παλιάς, κλασικής αθηναϊκής ταβέρνας. Οι πρώτες ματιές σε αιχμαλωτίζουν πραγματικά. Φυτά εσωτερικού χώρου, ζωγραφικοί πίνακες - Ψυχοπαίδης, Μποστ, Βασιλείου, Φασιανός. Μια ευπρόσωπη ψηλοτάβανη αίθουσα, με προσεγμένη κάβα εμφιαλωμένων κρασιών, ενώ στους τοίχους, εκτός από τους πίνακες, στοιχισμένα παλιά αντικείμενα, όπως πέντε καπάκια χαλκωματένια από παλιούς τεντζερέδες. Ντεκόρ πολύ διακριτικό, που δεν ενοχλεί. Διπλά πάνινα τραπεζομάντιλα και πετσέτες από ύφασμα, καθώς και σερβίτσια από πορσελάνη. Ο "Αττικός" είναι παλιό ιστορικό στέκι και, από το 1973, το λειτουργεί η οικογένεια του Ευθύμιου Γεροντή. Σήμερα το διευθύνουν ο Βασίλης Γεροντής με τη σύζυγό του Μίνα, η οποία έχει και την ευθύνη για τις θαυμάσιες σπιτικές γεύσεις. Όταν ο ευγενικός σερβιτόρος, Διονύσης, φέρνει τα πιάτα στο τραπέζι και δοκιμάζεις τις σπεσιαλιτέ, αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι στον "Αττικό" το φαγητό σημαίνει πολιτισμός. Το λέμε με πλήρη ευθύνη αυτό, γιατί δεν είναι μόνο οι νοστιμιές της σπιτικής κουζίνας, αλλά όλο το σύστημα με το οποίο λειτουργεί το μαγαζί. Η καθαριότητα, η σοβαρότητα, η προσεγμένη επιλογή ποιοτικών ελληνικών τραγουδιών, ο σεβασμός ιδιοκτητών και σερβιτόρων προς τον πελάτη.

Πιάσαμε τραπέζι δίπλα στο παλαιού τύπου τζάκι, χωρίς να γνωρίζουμε ή να μας γνωρίζουν. Σαν καινούργιοι, άγνωστοι πελάτες. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Το μενού είναι πολύ πλούσιο. Στα ορεκτικά: σπανακόπιττα με φύλλο χειροποίητο, χωριάτικο, φάβα, γίγαντες, σαγανάκι τυρί, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες, γνήσια ταραμοσαλάτα, χωριάτικη σαλάτα, πατάτες τηγανητές, σαλάτα ρόκα με κομματάκια παρμεζάνας, μπακαλιάρος πλακί, μπακαλιάρος κροκέτες.

Κύρια πιάτα: αρνάκι λεμονάτο, κοκκινιστό μοσχάρι, κόκορας κρασάτος, παστιτσάδα τύπου Κερκύρας. Όλα τα κρέατα της ώρας (μπριζόλες, παϊδάκια, φιλέτο, μπιφτέκια). Και ψάρια φρέσκα μόνο ημέρας όταν υπάρχουν: σφυρίδα, μπαρμπούνια, μπακαλιάρος, κουτσομούρες. Το μενού πάντως αλλάζει και ποικίλλει. Επιδόρπιο χαλβάς σιμιγδαλένιος που ετοιμάζει η σεβάσμια κυρία Ελένη Γεροντή, η οποία έχει και τη γενική επίβλεψη της κουζίνας στην εκτέλεση των σπιτικών συνταγών.