Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( θεατρικός... ρούσντι από σαιξπηρικό θίασο! :: 30-01-2003) 

Θεατρικός… Ρούσντι από σαιξπηρικό θίασο!

Το μυθιστόρημα "Τα παιδιά του μεσονυκτίου" του Σάλμαν Ρούσντι έγινε θεατρική παράσταση από την περίφημη Royal Shakespeare Company

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Ο Σάλμαν Ρούσντι σκέφτεται πια να γίνει και… θεατρικός συγγραφέας (εδώ, με το τελευταίο του βιβλίο "Fury")

Το μυθιστόρημα "Τα παιδιά του μεσονυκτίου" του πολυσυζητημένου Σάλμαν Ρούσντι παρουσιάστηκε χθες σε θεατρική εκδοχή από τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο (Royal Shakespeare Company), στο Barbican του Λονδίνου. Το έργο, διάρκειας τριών ωρών, είχε θετική ανταπόκριση, ο συγγραφέας και διασκευαστής ενθουσιάστηκε σε σημείο να σκέφτεται πολύ σοβαρά να στραφεί προς τη συγγραφή θεατρικών έργων.

"Ήταν η απόλυτη ικανοποίηση, η σπουδαιότερη εμπειρία στο δημιουργικό κομμάτι της ζωής μου", δήλωνε μετά την πρεμιέρα περιχαρής ο Σάλμαν Ρούσντι. "Με γέμισε αδημονία για να γράψω κι άλλα θεατρικά έργα", έλεγε στο κοινό ο Ρούσντι μετά το τέλος της πρεμιέρας. "Το βιβλίο μου πήρε νέα πνοή".

Ο Σάλμαν Ρούσντι αρχικώς είχε κάνει διασκευή σεναρίου για μίνι τηλεοπτική σειρά, παραγωγής του BBC. Όμως το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά διότι στην Ινδία κατ' αρχήν και στη Σρι Λάνκα ακολούθως δεν ενέκριναν άδεια γυρισμάτων καθώς οι αρχές των χωρών τότε φοβούνταν μήπως οι Ιρανοί, που είχαν καταδικάσει σε θάνατο τον Σάλμαν Ρούσντι για τους "Σατανικούς στίχους" του, προβούν σε αντίποινα.

Έτσι η ιδέα του Ρούσντι μπήκε σ' ένα συρτάρι στο γραφείο του, στη Νέα Υόρκη, όπου ζει τα τελευταία χρόνια, ώς τη στιγμή που τον προσέγγισαν άνθρωποι από τη Royal Shakespeare Company. Με τον σκηνοθέτη, Τιμ Σαπλ, και τον σύμβουλο δραματουργίας, Σάιμον Ριντ, επεξεργάστηκαν το κείμενο για τις ανάγκες της θεατρικής προσαρμογής. Από τη συνεργασία, που απόλαυσε ο συγγραφέας, προέκυψαν είκοσι ρόλοι για Βρετανούς ηθοποιούς, ασιατικής καταγωγής.

Τα "Παιδιά του μεσονυκτίου" μας μεταφέρουν στην Ινδία την εποχή που, ύστερα από αιώνες αγγλικής κυριαρχίας, αποκτά την ανεξαρτησία της. Την ημέρα της ανεξαρτησίας (15 Αυγούστου 1947) γεννιούνται δύο παιδιά, ο Σίβα και ο Σαλίμ και μεγαλώνουν μαζί. Ο Σαλίμ, με τηλεπαθητικές ικανότητες, ανατρέφεται από μια οικογένεια εύπορων ινδουιστών, καταγράφει τα, συχνά, ξεκαρδιστικά επεισόδια που χρωμάτισαν την πορεία της οικογένειάς του και δίνει άθελά του μια ευρύτερη εικόνα της νεαρής Ινδίας σχοινοβατώντας ανάμεσα στη φάρσα και την κωμωδία. Ο Σίβα, από την άλλη, είναι ένας αδίστακτος εγκληματίας. Ο Σαλίμ επιθυμεί να οργανώσει τη "δημοκρατία των παιδιών του μεσονυκτίου" για να σώσει το νεοσύστατο κράτος. Πρωθυπουργοί, πραξικοπηματίες, μάγοι, γητευτές φιδιών, καλλιτέχνες, γραφειοκράτες παρελαύνουν μέσα από ένα έργο μαγικού ρεαλισμού με απροσδόκητα και απίστευτα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Τα "Παιδιά του μεσονυκτίου" θα παραμείνουν για πέντε εβδομάδες στο Λονδίνο και μετά θα παρουσιαστούν στο Μίσιγκαν και τη Νέα Υόρκη.