Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( διαγωνισμός κατά της προκατάληψης :: 29-01-2003) 

Διαγωνισμός κατά της προκατάληψης

Διαγωνισμό ανάμεσα σε μαθητές οργανώνει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για τη δημιουργία και παρουσίαση έργων που προωθούν την ανεκτικότητα ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκείες και τους πολιτισμούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Το Ίδρυμα Οπτικής Ιστορίας του Ολοκαυτώματος, που ίδρυσε το 1994 ο Σπίλμπεργκ, βιντεοσκόπησε τις μαρτυρίες 50.000 ανθρώπων που γλίτωσαν από τη μαζική εξολόθρευση

"Είμαστε στο κατώφλι πολλών παγκόσμιων κρίσεων, των μεγαλύτερων από την εποχή του Ολοκαυτώματος", λέει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, για να προσθέσει ότι, ωστόσο, "η ανάγκη για παιδεία της ανεκτικότητας υπήρχε πάντα". Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ανήγγειλε την έναρξη ενός διαγωνισμού που έχει στόχο να προωθήσει την ανεκτικότητα ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών πολιτισμών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στη Γερμανία - έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μαθητές από όλη τη χώρα - και καλεί όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος να κάνουν χρήση ποικίλων μέσων - βιντεοσκοπημένης εικόνας, ήχου, γραπτού κειμένου, Ίντερνετ ή φωτογραφίας - ταυτοχρόνως, προκειμένου να προωθήσουν την κατανόηση ανάμεσα σε χώρες, κουλτούρες και θρησκείες.

Ο Σπίλμπεργκ ίδρυσε το 1994 το Ίδρυμα Οπτικής Ιστορίας του Ολοκαυτώματος, με αφορμή την ενασχόλησή του με το θέμα για τις ανάγκες της ταινίας του "Η Λίστα του Σίντλερ". Το ίδρυμα βιντεοσκόπησε τις μαρτυρίες 50.000 ανθρώπων που επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί το υλικό στη μάχη κατά της προκατάληψης. Ο διαγωνισμός, θεωρεί ο Σπίλμπεργκ, είναι απολύτως επίκαιρος μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ένταση στον Περσικό Κόλπο. Ο υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Έντελγκαρντ Μπούλμαν, έπλεξε το εγκώμιο του Στίβεν Σπίλμπεργκ τόσο για την πρωτοβουλία του σχετικά με τον διαγωνισμό όσο και για τις δραστηριότητες του ιδρύματος που δημιούργησε. "Είναι κοινή μας ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γενιές θα έχουν την εμπειρία διαφορετικών πολιτισμών", είπε ο Μπούλμαν και κατέληξε: "Θα ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά μας προς το μέλλον".

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2003. Το πρώτο βραβείο θα συνοδευτεί από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το δεύτερο από το ποσό των 2.000 και το τρίτο από το ποσό των 1.000 ευρώ.

Εβραίοι και Άραβες μαζί

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που διεξάγεται ο διαγωνισμός. Το 2001, το βραβείο κέρδισαν Γερμανοί μαθητές από το Αννόβερο οι οποίοι εργάστηκαν με Εβραίους και Άραβες μαθητές από το Ισραήλ, παρουσιάζοντας το θεατρικό έργο του Γκότχολντ Λέσινγκ "Ναθαναήλ ο Σοφός", σε τρεις γλώσσες. Το έργο του Σάξονα θεατρικού συγγραφέα του 18ου αιώνα αναφέρεται στην ιστορία του Ναθαναήλ, Εβραίου εμπόρου, ο οποίος, κατά την επιστροφή του από τη Βαβυλώνα μαθαίνει ότι ένας ναΐτης Ιππότης έσωσε την κόρη του από τις φλόγες. Ο Ιππότης οφείλει τη ζωή του στον Σουλτάνο Σαλαντίν. Ο Λέσινγκ συμπλέκει, την εποχή της τρίτης Σταυροφορίας, τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, μέσω εξεχόντων αντιπροσώπων τους.