Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( άνοιγμα στον κόσμο με 45 εκδηλώσεις :: 29-01-2003) 

Άνοιγμα στον Κόσμο με 45 εκδηλώσεις

Σαράντα πέντε εκδηλώσεις, με χιλιάδες συντελεστές, σπαρμένες σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

"Για έναν πολιτισμό των πολιτισμών". Κάτω από το κεντρικό σύνθημα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού Ευγένιος Γιαννακόπουλος παρουσιάζουν το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Με κύρια χαρακτηριστικά την πολυ-πολιτισμική συνεργασία, την υψηλή ποιότητα, την πρωτοτυπία, δεκαεννέα μεγάλες εκθέσεις, αρχαιολογικής και σύγχρονης - κυρίως - τέχνης, εννέα πρωτότυπες μουσικές και οπερατικές παραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες, έξι θεατρικές παραγωγές και πολυθεάματα, χορευτικές, λογοτεχνικές, αρχιτεκτονικές εκδηλώσεις, παραγωγή ντοκιμαντέρ, διαγωνισμοί και ψηφιακές εκθέσεις στο Διαδίκτυο και συναντήσεις σκιαγραφούν το περίγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που από τον Μάιο μπαίνει στο αποκορύφωμά της. Ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων ανέρχεται στα 104,5 εκατ. ευρώ. Τους επόμενους 20 μήνες η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα δώσει το καλλιτεχνικό της στίγμα από τη Νέα Υόρκη έως τη Μόσχα, από τη Ρώμη έως το Τόκιο, από τη Μονή Κύκκου στην Κύπρο έως την Κρήτη και από τη Δήλο έως την πόλη-επίκεντρο- την Αθήνα. Με όλους τους τρόπους: από τους πιο εκλεπτυσμένους, όπως είναι η μουσική του Νικόλα Πιοβάνι για το φως της Δήλου, έως τους πιο θεαματικούς, όπως είναι το πολυθέαμα ηθοποιών και χορευτών, με τους άθλους του Ηρακλή σε στάδιο της Μόσχας.

Η ανάθεση ενός ντοκιμαντέρ στον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για την αρπαγή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η ηχογράφηση 12 νέων CD με έργα Ελλήνων συνθετών, η συμμετοχή του Ισέι Μιγιάκε σε μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο "Πτυχώσεις" και θέμα τη μόδα και την τέχνη δεν είναι οι μόνες παραγωγές που αναμένεται να κάνουν αίσθηση και διεθνώς. Η Ελλάδα θα δει σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης - την αναδρομική τού Χένρι Μουρ - και θα στείλει μέσω Διαδικτύου σημαντικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Προσπαθούμε να οργανώσουμε και να επιβάλλουμε έναν θεσμό που θα έχει συνέχεια και μετά το 2004, έναν θεσμό που σιγά σιγά θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, υπόσταση και παραδοχή με τη βοήθεια των βασικών μας εταίρων, που είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ουνέσκο, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. "Έχουμε προσπαθήσει να οργανώσουμε καλά και με δυνατότητα συνέχισης τις διεθνείς μας συνεργασίες και έχουμε διαχειρισθεί έναν όγκο ιδεών, πρωτοβουλιών, προτάσεων, φιλοδοξιών, επιθυμιών και όλα αυτά εμείς πρέπει να τα μετατρέψουμε σε ένα ορθολογικό εφαρμόσιμο πρόγραμμα, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Πιστεύω ότι έχουν γίνει πράγματι πολύ σημαντικά βήματα".

Απολογισμός. Εξακόσιες χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν ήδη τις 48 πρώτες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, τη διετία 2001-2002.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι από τον περασμένο Ιούλιο υπάρχει αλληλογραφία, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι αποσύρεται από τις περαιτέρω εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Όχι μόνο λόγω υψηλού κόστους, αυτό είχε βρεθεί τρόπος να μειωθεί. "Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα μνημείο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, "δικαιούται να μη δέχεται μύγα στο σπαθί του και αντιλαμβάνομαι πλήρως την αντίδρασή του να μην υπάρξουν άλλα έργα του στο πρόγραμμα 2003-4. Δεν πρέπει να τον αφήσουμε έκθετο σε μια άδικη κριτική. Εδώ είμαστε, δεν υπάρχει μόνο η Πολιτιστική Ολυμπιάδα".

Οι περικοπές, που έγιναν λόγω κόστους, αφορούν δύο πολυέξοδα ανεβάσματα όπερας: την "Αριάδνη στη Νάξο" και τον "Ιδομενέα" του Μότσαρτ στην Κρήτη.