Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πρωτιά και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών οι έλληνες ) 

ΘΛΙΒΕΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Πρωτιά και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών οι Έλληνες

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαπίστωση έγινε από τον υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας Ν. Φαρμάκη χθες στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βλασσόπουλου.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτική για τα αντιβιοτικά στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι πρόσφατες έρευνες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας απέδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών στα ακριβά, στα υποτιθέμενα καλά και σύγχρονα αντιβιοτικά και οι γιατροί επιστρέφουν στα παλαιότερα και πρωτόγονα αντιβιοτικά για να πολεμήσουν αυτά τα ανθεκτικά στελέχη.

Ο Ε.Βλασσόπουλος που είχε υποβάλει την επίκαιρη ερώτηση τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο να λειτουργήσει το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας γιατί σ' αυτή τη μάχη πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό όργανο που θα εποπτεύει, θα κατευθύνει, θα διαμορφώνει και θα διαχειρίζεται την πολιτική χρήσης των αντιβιοτικών.

Απαντώντας στον κ. Βλασσόπουλο ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει στη χώρα υπερσυνταγογράφηση που αφορά πολλά φάρμακα αλλά σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά προτιμώνται τα ακριβά τελευταίας γενιάς, παρότι δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Χαρακτήρισε μάλιστα "έγκλημα" την τάση ορισμένων γιατρών να χορηγούν τέτοια αντιβιοτικά εκεί που δεν χρειάζεται καθόλου αντιβίωση όπως σε μια απλή γρίπη, σε περίπτωση που αυτή η χορήγηση δεν οφείλεται σε άγνοια ή ανασφάλεια αλλά σε… άλλους λόγους.