Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( όταν ο αθλητισμός γίνεται επικίνδυνος ) 

Μεταξύ των πιο επικίνδυνων αθλημάτων, για τραυματισμούς, οι ειδικοί κατατάσσουν το σκουός και τις χιονοδρομίες.

ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Όταν ο αθλητισμός γίνεται επικίνδυνος

Οι αθλητές του σκουός και του χειμερινού σκι κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς κατά την άθληση - Επισημάνσεις των ειδικών σε αθλητιατρική ημερίδα στα Ιωάννινα.

Σε πολλές περιπτώσεις η άθληση συνοδεύεται από ασκησιογενείς διαταραχές της υγείας. Από αυτές η πιο τραγική είναι ο αιφνίδιος θάνατος και οι πιο συχνές οι τραυματισμοί. Στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου είναι 1 προς 40.000 περίπου, ανάλογα και με την επιβάρυνση του αθλήματος. Το σκουός και οι χιονοδρομίες συνοδεύονται από τα περισσότερα κρούσματα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι καρδιακές παθήσεις, που στα περισσότερα συμβάντα δεν ήταν γνωστές στον αθλητή ή το περιβάλλον του. Τέτοιες είναι οι μυοκαρδιοπάθειες και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής της αθλητιατρικής και καρδιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αστέριος Δεληγιάννης, μιλώντας στην αθλητιατρική ημερίδα, που διοργάνωσε στα Ιωάννινα, η Αθλητιατρική Εταιρία Βορειοδυτικής Ελλάδος, υπό την προεδρία του επίκουρου καθηγητή της ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αναστασίου Γεωργούλη.

Σωτήρια συσκευή

Στη μείωση του ποσοστού της επιπλοκής αυτής, πρόσθεσε ο κ. Δεληγιάννης, καθοριστικό ρόλο παίζει ο προσεκτικός έλεγχος της υγείας των αθλητών. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχουν ειδικά κέντρα προληπτικού ελέγχου υγείας των αθλητών. Στην Αθήνα υπάρχει το ΕΚΑΕ, ενώ στη Βόρειο Ελλάδα το εργαστήριο αθλητιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο εξετάζονται χίλιοι αθλητές περίπου κάθε χρόνο.

Είναι όμως επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ανάλογων κέντρων και σε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως επίσης είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός των αθλητικών κέντρων με μέσα πρώτων βοηθειών για τους αθλούμενους. Μια συσκευή σωτήρια για την αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου είναι ο απινιδωτής, που με ηλεκτρική ανάταξη επαναφέρει σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή.

Μιλώντας στην ημερίδα η καρδιολόγος Ε. Κουιδή, τόνισε ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η εφαρμογή κατάλληλα διαμορφωμένων προγραμμάτων συστηματικής γύμνασης σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη συνολική λειτουργική ικανότητά τους.

Γυμναστήρια για καρδιοπαθείς

Σήμερα στις ιατρικά προηγμένες χώρες, σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και σε ιδιωτικά κέντρα, λειτουργούν ειδικά γυμναστήρια ασθενών με χρόνιες καρδιοπάθειες, όπως μετά από έμφραγμα. Μέσα από τα προγράμματα άσκησης βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία, ενδυναμώνονται οι μύες, αντιμετωπίζεται η υπερλιπιδαιμία και η παχυσαρκία, βελτιώνεται η ψυχολογία των ασθενών, καθώς και η ποιότητα ζωής τους. Τα κέντρα αυτά πρέπει να είναι επανδρωμένα με εξειδικευμένους γυμναστές και το πρόγραμμα να επιβλέπεται από αθλητιάτρους. Στην Ελλάδα μοναδικό κέντρο αποκατάστασης καρδιοπαθών, σε κρατικό επίπεδο, λειτουργεί στο εργαστήριο αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Υπεύθυνη του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει μεγάλος αριθμός ασθενών είναι η ομιλήτρια, η οποία τόνισε ότι "είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας παρόμοιων κέντρων και σε άλλες πόλεις και η ενίσχυσή τους από τους κρατικούς και ασφαλιστικούς φορείς.

Η άθληση με μέτρο είναι ασφαλώς ωφέλιμη για όλες τις ηλικίες. Οι υπερβολές όμως μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς από κατάχρηση. Συνηθέστερα κακοπαθαίνουν οι αγκώνες, τα γόνατα, οι φτέρνες, τα αντικνήμια και οι ώμοι. Οι μύες, οι συνδετικοί ιστοί και τα αναπτυσσόμενα οστά των παιδιών και των εφήβων υφίστανται τις τάσεις των κινήσεων κατά την εκγύμναση, οι οποίες όταν γίνονται με ιδιαίτερη ορμή ή με υπερβολικό αριθμό επαναλήψεων, οδηγούν σε επώδυνες κακώσεις και σε δυσλειτουργία των αρθρώσεων".

Αύξηση των αθλητικών κακώσεων

Επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία πήραν μέρος ο προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης και οι γιατροί του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ιωνικού, Αργύρης Μήτσου, Λάκης Νικολάου και Νίκος Πισκοπάκης, υπογραμμίστηκε ότι οι περισσότερες αθλητικές κακώσεις δε διαφέρουν από αυτές, που συμβαίνουν σε άλλες δραστηριότητες, αλλά το ενδιαφέρον για τις αθλητικές κακώσεις έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, διότι οι αθλητές απαιτούν 100% αποκατάσταση και ταχεία επιστροφή στο άθλημα. Υποτιμούν έτσι πολλές φορές το κόστος αυτής της ταχείας επαναδραστηριοποίησης, που μπορεί μετά να τους επιφέρει μεγαλύτερη αποχή από το άθλημα λόγω υποτροπής της κάκωσης.

Παρά τα προβλήματα, που απασχολούν τους παίκτες του Άρη, οι "κίτρινοι" πέτυχαν άνετη νίκη επί του Ιωνικού.