Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στο αστεροσκοπειο θεσσαλονικης ) 

ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα δύο λαμπρότερα ουράνια σώματα συναντήθηκαν χθες στον ουρανό

Ο Δίας και η Αφροδίτη, ορατοί με γυμνό μάτι στον καθαρό από σύννεφα ουρανό της Θεσσαλονίκης, πρόσφεραν χθες για δύο περίπου ώρες μετά τη δύση του ήλιου ένα κυριολεκτικά λαμπρό θέαμα στους Θεσσαλονικείς, που συγκεντρώθηκαν κατά εκατοντάδες να απολαύσουν την ουράνια συνάντηση μέσα από το ειδικό τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σύνοδο πλανητών που συμβαίνει μία φορά στα 20 χρόνια. Το φαινόμενο είναι πιο ευκρινές από τον ουρανό της Αγγλίας, αλλά αυτό δεν πτόησε τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, που οργάνωσαν χθες μια ειδική βραδιά για το κοινό της πόλης. "Στην αρχή φοβόμασταν ότι η νέφωση πάνω από τη Θεσσαλονίκη θα εμπόδιζε την οπτική επαφή με τους πλανήτες, έστω και μέσω του υψηλής ευκρίνειας τηλεσκοπίου, αργότερα όμως τα σύννεφα διαλύθηκαν και η οργάνωση της παρατήρησης για το κοινό της πόλης ήταν εφικτή", λέει ο καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης, ένας από τους ξεναγούς της βραδιάς. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η επόμενη συνάντηση των δύο αυτών πλανητών υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2016, ενώ ήδη η απόσταση μεταξύ τους μειώνεται, καθώς η Αφροδίτη κινείται προς τα ανατολικά και ο Δίας προς τα δυτικά. Η επόμενη συνάντηση των πλανητών που κινούνται στις εσωτερικές τροχιές του Ήλιου θα γίνει το Μάιο του 2005. Μέχρι τότε όμως οι φίλοι… της ουράνιας παρατήρησης, που εάν κρίνει κανείς από τη χθεσινή προσέλευση υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες, μπορούν να επισκέπτονται το Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ. "Η παρατήρηση και η ανοιχτών θυρών ξενάγηση οργανώνονται από το προσωπικό του εργαστηρίου μία φορά το μήνα, όταν η Σελήνη βρίσκεται στο ένα τέταρτό της κι όταν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει", εξηγεί ο Ιωάννης Σειραδάκης.

Εάν αναρωτηθείτε λοιπόν από πού προέρχονται τα δύο λαμπερά… μάτια που εμφανίστηκαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Το πιο λαμπρό είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, το τρίτο λαμπρότερο ουράνιο σώμα μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, και ακριβώς δίπλα του λιγότερο λαμπρός είναι ο πλανήτης Δίας.

Στελίνα Μαργαριτίδου