Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αθώοι για τη ρύπανση του περιβάλλοντος ) 

Αθώοι για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Αθώοι, και μάλιστα με πρόταση του εισαγγελέα, κρίθηκαν χθες από το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά οι εκπρόσωποι των εταιριών "Θ. και Π. Παπαϊορδάνου και ΣΙΑ ΟΕ", "Π. Τρομπέτας-Δ. Σπηλιώτης και ΣΙΑ" και "Λιακάτος ΑΕΒΕ", οι οποίοι, σύμφωνα με τη μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον τους η οικολογική οργάνωση Γκρινπίς, εισήγαγαν παράνομα στην Ελλάδα χημικές ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

Όπως υποστηρίζει η γνωστή οικολογική οργάνωση, το 1995 οι τρεις αυτές εταιρίες είχαν φέρει στο Κερατσίνι επτά κοντέινερ με 7.300 φιάλες της επικίνδυνης ουσίας, από τις οποίες τελικά κατέληξαν στην ελληνική αγορά 3.900 φιάλες, ενώ οι υπόλοιπες κατεστράφησαν, ύστερα από παρέμβαση της οργάνωσης, στο Ντουμπάι.

Χθες, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Γκρινπίς, Στέλιος Ψωμάς, τόνισε ότι "οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, που είναι ψυκτικό αέριο, με την ονομασία R-12, είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνες από το Συμβούλιο της ΕΕ και έχει απαγορευθεί η εισαγωγή της σε κράτη μέλη της Ενωμένης Ευρώπης".

Πάντως, οι δικαστές θεώρησαν ότι η εισαγωγή των χλωροφθορανθράκων ήταν νόμιμη και έκριναν αθώους τους εκπροσώπους των τριών εταιριών.