Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η greenreace για τις ελληνικες αρχες ) 

GREENPEACE

Η GREENREACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Αδιαφορία για την τρύπα του όζοντος

Την εγκληματική αδιαφορία των ελληνικών αρχών για τη συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη καταστροφή του όζοντος, καταγγέλλει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη 10η Συνάντηση των Συμβαλλομένων Μερών του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, που πραγματοποιείται στο Κάιρο από 18 έως 24 Νοεμβρίου, η Greenpeace επισημαίνει: "η τρύπα του όζοντος" πάνω από την Ανταρκτική κάλυψε φέτος το φθινόπωρο μια έκταση πάνω από 26 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην Ελλάδα, το όζον συνεχίζει να αραιώνει με ρυθμό 5% ανά δεκαετία και η μεγαλύτερη αραίωση αναμένεται να παρατηρηθεί τα αμέσως προσεχή χρόνια. Η μείωση αυτή φτάνει ενίοτε και το 15%, συμβάλλοντας στην αύξηση της επικίνδυνης υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη και απειλεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Στέλιος Ψωμάς, "η Greenpeace ζητά την άμεση παύση της παραγωγής όλων των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Η επιπλέον καθυστέρηση και οι φθηνές δικαιολογίες ότι και άλλες χώρες παράγουν επικίνδυνα προϊόντα, είναι όχι μόνο ανεύθυνες, αλλά και επικίνδυνες. Το άμεσο κλείσιμο των μονάδων παραγωγής χλωφοφθορανθράκων των Χημικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, δεν θα επηρεάσει τη συνολική βιωσιμότητα της επιχείρησης, ούτε θα δημιουργήσει μείζον θέμα απώλειας θέσεων εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι εκεί μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες μονάδες της επιχείρησης".