Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( παγκόσμια απειλή για την υγεία η φτώχεια ) 

Παγκόσμια απειλή για την υγεία η φτώχεια

Ομάδα γιατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση στο χώρο της υγείας, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των 30 τελευταίων ετών. Τη δραματική διαπίστωση κάνει, σε επιστολή της προς τη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, ομάδα γιατρών από την Κολομβία, την Ελβετία, τη Βρετανία, την Κένυα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γιατροί τονίζουν ότι ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας που απειλεί την υγεία είναι η φτώχεια.

"Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα υγείας, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε τη φτώχεια", δηλώνει ένας από τους συντάκτες της επιστολής, ο καθηγητής Ροδρίγο Γερέρο από την Κολομβία. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μια νέα προσέγγιση, και όχι τόσο η παραδοσιακή ιατρική, μπορεί να συμβάλει άμεσα στη βελτίωση της υγείας εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων", λέει ο Γερέρο.

Οι γιατροί στην επιστολή τους αναφέρουν τη φτώχεια ως τον κυριότερο λόγο εξαιτίας του οποίου εκατομμύρια παιδιά δεν εμβολιάζονται, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό ή πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα και 600.000 γυναίκες πεθαίνουν χωρίς λόγο κατά τη διάρκεια του τοκετού κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (δηλαδή έχουν εισοδήματα κατώτερα των 370 δολαρίων το χρόνο) έχει υπερδιπλασιασθεί από το 1975 και φθάνει το 1,3 δισεκατομμύρια. Επτά στους δέκα αυτούς ανθρώπους είναι γυναίκες.