Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η πραγματοποιηση συνεδριου ανακοινωθηκε απο τον νικολας μπερνς ) 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ

Συνέδριο για τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη

Στους 350 υπολογίζονται οι επιχειρηματίες, που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουριστικής Υποδομής και Ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ.-

Περισσότεροι από 350 επιχειρηματίες, τεχνοκράτες και κυβερνητικά στελέχη από 29 κράτη αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του φιλόδοξου 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουριστικής Υποδομής και Ανάπτυξης (ITIC 1999), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 και 29 Απριλίου και το οποίο σχεδίασε και διοργανώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Αμερικάνος πρέσβης, Νίκολας Μπέρνς, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωση για τη χώρα μας, επειδή αφ' ενός θα προσελκύσει το διεθνές επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον τουριστικό τομέα και αφ' ετέρου θα την αναδείξει ακόμη περισσότερο ως τουριστικό προορισμό.

Το συνέδριο, επισήμανε, θα συμβάλει στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων γενικότερα στην περιοχή και ειδικότερα στην Ελλάδα, προοπτική που άλλωστε έχει θέσει επί τάπητος και η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, τόσο με τον κ. Μπερνς όσο και κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπέρνς τόνισε ότι ο σημερινός αριθμός Αμερικανών που επισκέπτονται την χώρα μας δεν είναι αυτός που θα τον ικανοποιούσε (περίπου οι μισοί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, όταν είχαν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ετησίως) και υπογράμμισε πως η πρεσβεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και σε αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσει και το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρόθεσή του να συμβάλει στην αναβάθμιση των διμερών οικονομικών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι το 1998 υπήρξαν περίπου 10 αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας (με μεγαλύτερη αυτήν της αλυσίδας Hayatt στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο της οποίας άλλωστε θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο). Τέλος ο κ. Μπέρνς εκτίμησε ότι μελλοντικά θα υπάρξουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μιχάλης Κυριακίδης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα ισχυρό τουριστικό προϊόν, γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον από τους διεθνείς tour operators, με αποτέλεσμα η χώρα μας να προσφέρει καλές επενδυτικές δυνατότητες στον τουριστικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό, είτε ξεκινώντας μόνοι τους κάποιο σχέδιο είτε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ.

Το συνέδριο

Σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή αμερικανικές εταιρίες και φορείς έργων τουριστικής υποδομής από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τα Σκόπια, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, το Μαρόκο, τη Βρετανία, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνεργάσθηκε με τις αντίστοιχες αμερικανικές πρεσβείες στις παραπάνω χώρες για τη διοργάνωση του συνεδρίου, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις κατ' ιδίαν προγραμματισμένες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου μεταξύ εκπροσώπων των αμερικανικών εταιριών και επιχειρήσεων των χωρών που συμμετέχουν. Το συνέδριο εντάσσεται σε πρωτοβουλία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ με την επωνυμία "Showcase Europe Travel and Τourism Sector Program", που αποβλέπει στο να ανοίξουν νέες αγορές οι αμερικανικές εταιρίες στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, στον τομέα του τουρισμού.

Από την πλευρά τους και οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες προσδοκούν συμμετοχή σε διάφορα έργα στον τουριστικό τομέα, εντός κι εκτός Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι "χρυσός χορηγός" του συνεδρίου είναι η τεχνική εταιρία Τέρνα, ο επικεφαλής της οποίας κ. Περιστέρης κατά τη σημερινή συνέντευξη εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινητικότητα στον τουριστικό χώρο, στην οποία θα συμβάλλει το συνέδριο, θα αποβεί επωφελής για τους Έλληνες κατασκευαστές.

Μετά το τέλος του συνεδρίου θα διοργανωθούν επισκέψεις εξοικείωσης στις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς επίσης και άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι κύριες κατηγορίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι:

1. Σχεδιασμός, κατασκευή και ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτημάτων.

2. Κατασκευή και λειτουργία γηπέδων γκολφ (διεθνών προδιαγραφών).

3. Κατασκευή και λειτουργία μαρινών σκαφών αναψυχής.

4. Ανάπλαση επιβατικών λιμένων.

5. Εναλλακτικός τουρισμός (οικολογικός τουρισμός, τουρισμός, υγείας, προστασία φύσης, θαλάσσια πάρκα, τουρισμός περιπέτειας).

6. Τουριστική υποδομή ολυμπιακών αγώνων.

7. Κατασκευή και ανάπλαση αεροδρομίων.

8. Δημιουργία, κατασκευή και λειτουργία συνεδριακών κέντρων.

9. Κατασκευή και λειτουργία θεματικών πάρκων.

10. Ανάπτυξη παρουσίαση και διαχείριση μουσείων και χώρων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

11. Κατασκευή, αναβάθμιση και λειτουργία εγκαταστάσεων χειμερινού τουρισμού.

12. Προτάσεις και προγράμματα χρηματοδότησης των ανωτέρων έργων.

13. Τουριστική υποδομή και πληροφορική.