Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "θεωρώ ότι ήταν μια άτυχη στιγμή" ) 

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗ "Μ":

"Θεωρώ ότι ήταν μια άτυχη στιγμή"

Άτυχη χαρακτήρισε τη στιγμή ο αστυνομικός διευθυντής υποστράτηγος, Κώστας Οικονόμου, ενώ τόνισε ότι ο αστυνομικός, από το περίστροφο του οποίου έπεσε νεκρός ο νεαρός, είναι έμπειρος και υπηρετεί στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Κλεπτών. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ενέργεια αυτή του αστυνομικού τον άφησε έκπληκτο. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αστυνομικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση πρόσφατης απαγωγής.

"Θεωρώ ότι ήταν μια άτυχη στιγμή", δήλωσε στη "Μ" ο κ. Οικονόμου. "Ο αστυνομικός πήγε στο σημείο που κλήθηκε και προσπάθησε να απομονώσει τους φερόμενους ως δράστες. Ούτε ο ίδιος, όπως μου ανέφερε, δεν μπορεί να καταλάβει πώς εκπυρσοκρότησε το όπλο του. Πιστεύω ότι το άγχος και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα. Έτσι, στην προσπάθειά τους, οι αστυνομικοί, να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε περιστατικό τους παρουσιαστεί, δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο".

Όπως μας ανέφερε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ο υπαστυνόμος Κυριάκος Μπαντούνης είναι έμπειρος αστυνομικός κι έχει προσφέρει πολλά, σε διάφορες υποθέσεις, που έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολες κι επικίνδυνες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση της απαγωγής της νεαρής κοπέλας, που είχαμε πριν τρεις βδομάδες περίπου στη Θεσσαλονίκη, στην εξιχνίαση της οποίας ο υπαστυνόμος Μπαντούνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

"Ο αστυνομικός είναι αυτός που συνέλαβε τους απαγωγείς στη Σίνδο. Είναι τόσο καλά εκπαιδευμένος που κατάλαβε ότι είχε να κάνει με τους απαγωγείς μόνον από τη χροιά της φωνής τους".

Για το περιστατικό με τον Γιουγκοσλάβο, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για "κακιά ώρα". Όπως είπε, έδωσε εντολή στον προϊστάμενο του τμήματος Αλλοδαπών να επισκεφθεί τον πρόξενο της Σερβίας και να του εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έθεσε, χθες το βράδυ, σε διαθεσιμότητα τον υπαστυνόμο. Παράλληλα, διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ ο 33χρονος αστυνομικός που ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής, σήμερα το πρωί θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατοι αξιωματικοί επιρρίπτουν ευθύνες στον αστυνομικό, επειδή σε παρόμοιες περιπτώσεις, συνηθίζεται να μη χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό τους περίστροφο. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν περαστικοί κι ήταν έντονος ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος αθώος.

119. Φράκαραν τα κρατητήρια της Ασφάλειας

Η υπερπληρότητα των κρατουμένων στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του γενικού αστυνομικού διευθυντή, Κώστα Οικονόμου, με τους προϊσταμένους των εισαγγελιών του Πρωτοδικείου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και του Εφετείου, Δημήτρη Σιδέρη.

Το πρόβλημα έχει πάρει το τελευταίο διάστημα τεράστιες διαστάσεις καθώς οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε κελιά τόσο των αστυνομικών τμημάτων της πόλης όσο και στα κρατητήρια της ασφάλειας. Μπροστά στον κίνδυνο που δημιουργείται από την υπερπληρότητα των κρατουμένων, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής ζήτησε τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα. Η εναλλακτική λύση που προτάθηκε είναι οι ήδη καταδικασθέντες ή προσωρινά κρατούμενοι να αποστέλλονται στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας μετά από συνεργασία με τον διευθυντή των φυλακών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα κρατητήρια της ασφάλειας Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο καθώς τα κελιά είναι χωρητικότητας 20 κρατουμένων και ήδη στοιβάζονται περίπου 45 κρατούμενοι. Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης ενώ είναι γνωστό το πρόβλημα και στις φυλακές Διαβατών όπου ο αριθμός που κρατουμένων είναι περίπου τριπλάσιος του αριθμού που πρέπει να φιλοξενείται.