Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βαρθολομαίος: άρρηκτοι οι δεσμοί με τις νέες χώρες :: 21/3/2006 21:24:02) 

Βαρθολομαίος: Άρρηκτοι οι δεσμοί με τις Νέες Χώρες

Μήνυμα του οικουμενικού πατριάρχη σε πολίτες της Κομοτηνής

Στους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου με τις Νέες Χώρες αναφέρθηκε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στην αποστολή πολιτών από την Κομοτηνή με επικεφαλής το δήμαρχο Τάσο Βαβατσικλή, που τον επισκέφθηκαν στο Φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι "ο δεσμός μας με τις Νέες Χώρες είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του λαού της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου".

Ο πατριάρχης πρόσθεσε ότι είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις εκδήλωσης του ενδιαφέροντος της μητέρας εκκλησίας προς τους κατοίκους των περιοχών των Νέων Χωρών αλλά και τα παραδείγματα αφοσίωσης των κατοίκων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες σήμερα, αυτός ο δεσμός, επειδή είναι βαθιά ριζωμένος, θα υπάρχει πάντοτε", κατέληξε. Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα συνύπαρξης, συμβίωσης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, λέγοντας ότι "χριστιανοί, μουσουλμάνοι και όλοι οι άνθρωποι της γης μπορούν να ζουν ειρηνικά, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη".

Νέο συνέδριο για το περιβάλλον

Νωρίτερα ο πατριάρχης είχε κάνει μία μικρή αποτίμηση των προσπαθειών για τη συνεννόηση των ανθρώπων και των λαών στις οποίες το Πατριαρχείο πρωταγωνιστεί με στόχο την επικράτηση των υψηλών αξιών και ιδεωδών που ισχύουν διαχρονικά. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι "προετοιμάζουμε το 6ο κατά σειρά διεθνές και διαθρησκειακό οικολογικό συμπόσιο, το οποίο θα γίνει εις τον Αμαζόνειο περί τα μέσα του προσεχούς Ιουλίου".

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ