Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αυξήθηκαν οι οδηγοί που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ) 

Ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπανίκος, ο οποίος εξηγεί ότι τα συγκριτικά στοιχεία καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.

Αυξήθηκαν οι οδηγοί που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ

Ακόμη αυξάνονται ανησυχητικά αυτοί που παραβιάζουν το όριο ταχύτητας

Δυστυχώς, όσες προσπάθειες και να καταβάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Τροχαία, συμβουλευτικές επιτροπές και οργανωμένοι φορείς, όσα πρόστιμα και απαγορεύσεις να τεθούν ή μέτρα να ισχύσουν για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, τα στοιχεία φανερώνουν πως όλα ξεκινούν από τη διάθεση κοινωνικής συνείδησης του κάθε οδηγού.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπανίκος, είναι αποκαλυπτικά. Αφορούν τους ελέγχους που πραγματοποίησαν συνεργεία της αρμόδιας διεύθυνσης από την αρχή του έτους και για ένα μήνα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και συγκεκριμένα υπερβολικής ταχύτητας και κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.

Συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά, τα στοιχεία παρουσιάζουν δραματική αύξηση. Έτσι:

Την 1.1.98 ως τις 31.1.98 από ελέγχους αλκοτέστ εντοπίστηκαν 77 άτομα να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Στο αντίστοιχο φετινό διάστημα οι αριθμοί διπλασιάζονται και εντοπίζονται 154 οδηγοί που έχουν υπερβεί τα όρια κατανάλωσης.

Σε ελέγχους για τα ίδια διαστήματα και για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο τραγικά.

Τον Ιανουάριο του 1998 η Τροχαία σταμάτησε 335 οδηγούς αυτοκινήτων που υπερέβησαν τα όρια ταχύτητας, ενώ τον Ιανουάριο του 1999 ο αριθμός των οδηγών ανέβηκε δραματικά κι έφτασε τους 2.087.

Αν υπολογίσει κανείς ότι από τους σχεδόν 2.500 οδηγούς-παραβάτες, στατιστικά, ορισμένοι από αυτούς θα εμπλέκονταν σε τροχαίο δυστύχημα, τότε αποτυπώνεται το μέγεθος του ακήρυχτου πολέμου στους δρόμους της χώρας μας, με τα συνήθως ανυποψίαστα θύματα και τους συνήθεις επίδοξους θύτες.

Μετά και τα θλιβερά αυτά στοιχεία, η Τροχαία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το διευθυντή της, Β. Παπανίκο, πρόκειται να εντείνει τους ελέγχους σε καθημερινή βάση, και ιδιαίτερα τις ημέρες εξόδου και στα σημεία εκείνα όπου υπάρχει συγκέντρωση κόσμου λόγω των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

"Θα συνεχίσουμε, ακόμη και σε βάρος των υπηρεσιακών μας λειτουργιών", είπε ο κ. Παπανίκος, "τον αγώνα για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς αυτούς που αψηφούν όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και των συνανθρώπων τους".