Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Δυσάρεστες προβλέψεις για το μέλλον

Το 70% των ασθενειών που θα απασχολήσει την ανθρωπότητα τα επόμενα 50 χρόνια θα αφορούν την ποιότητα των τροφίμων. Υπάρχουν 2.000 ενώσεις στη βιομηχανία τροφίμων που πρέπει να αξιολογηθούν τοξικολογικά, όπως τα πρόσθετα κι αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο καθηγητής Χημείας Δημήτρης Μπόσκου, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Ο ρόλος της χημείας στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων", που διοργάνωσαν το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και η Ένωση Ελλήνων Χημικών, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Χημείας, όπως έχει οριστεί η 11η Μαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Μπόσκου, για ορισμένα είδη ψαριών όπως ο τόνος και ο ξιφίας υπήρξαν υποψίες για πιθανά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των εμβρύων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ιρλανδία οι επιστήμονες συνέστησαν στις γυναίκες που κυοφορούν να μην καταναλώνουν περισσότερες από δύο κονσέρβες τόνου την εβδομάδα.

"Μία ακόμη ουσία που θεωρείται ύποπτη για καρκινογόνο δράση βρίσκεται σε τρόφιμα ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως οι τηγανιτές πατάτες. Πρόκειται για το ακρυταμίδιο, που εντοπίζεται σε προϊόντα με αμυλούχες ουσίες, που παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να διεξάγονται συστηματικότεροι έλεγχοι σε εστιατόρια και κυρίως σε καταστήματα φαστ φουντ", τόνισε ο κ. Μπόσκου.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Φυτεύονται 2.500 νέα δέντρα

Περίπου 2.500 νέα δέντρα αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στην άνοιξη σε κομβικά σημεία των πέντε δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Χθες ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου Κώστα Καζαντζίδη, υπέγραψε σύμβαση για την εκτέλεση του προγράμματος δενδροφυτεύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Οι νέες δενδροφυτεύσεις θα γίνουν μεταξύ των άλλων στην περιφερειακή οδό, στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή και στις οδούς Στουρνάρα, Βιζύης, Βοσπόρου, Επιδαύρου, Κλεάνθους, Μικράς Ασίας, Περαιβού, Πόντου, 25ης Μαρτίου, Βασιλίσσης Όλγας, Γραβιάς, Καλλιδοπούλου, Κατσιμίδη, Κίμωνος Βόγα, Παναναστασίου, Παρασκευοπούλου και Ψελλού.