Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "παρά φύση συνευρέσεις" :: 4/3/2006 12:03:19) 

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

"Παρά φύση συνευρέσεις"

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ

Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων μητροπολιτικών δημάρχων στο "κόκκινο δημαρχείο", στην καρδιά του Βερολίνου (η ονομασία αυτή δεν έχει να κάνει με ουδεμία ιδεολογία, αλλά απλά και μόνο με το γεγονός ότι τα τούβλα με τα οποία χτίστηκε είναι κόκκινα), πάγωσαν μόλις κάποιος συνάδελφός τους έθεσε το ερώτημα: "Κύριε Γιούρι Λούσκοβ, εσείς γιατί δεν επιτρέπετε τις παρελάσεις των ομοφυλόφιλων στη Μόσχα;". Δεν ήταν τόσο το περιεχόμενο της ερώτησης που σόκαρε τους παριστάμενους όσο το ότι η ευκαιρία αυτής της συνέντευξης Τύπου ήταν μία τακτική συνεύρεση στο Βερολίνο των δημάρχων της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανέ, του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, της Μόσχας Γιούρι Λούσκοβ και του οικοδεσπότη Κλάους Βόβεραϊτ από το Βερολίνο. Ήταν η δεύτερη φορά που οι δήμαρχοι των τεσσάρων μητροπόλεων της Ευρώπης συναντήθηκαν, για να συζητήσουν κοινά θέματα που ενδιαφέρουν τις μεγαλουπόλεις τους. Απαντώντας ο Ρώσος είπε πως "η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη να προβάλει τέτοιου είδους παρελάσεις ατόμων, τα οποία δρουν παρά φύσιν…".

Όμως αυτό που προκάλεσε το γενικό πάγωμα δεν ήταν τόσο η ερώτηση και το ότι παρόμοιες παρελάσεις γίνονται τακτικά στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης όσο το γεγονός ότι τόσο ο Μπ. Ντελανέ όσο και ο οικοδεσπότης Κ. Βόβεραϊτ, οι δήμαρχοι δηλαδή του Παρισιού και του Βερολίνου, έχουν δηλώσει ανοικτά και απροκάλυπτα την προσωπική τους ιδιαιτερότητα και μάλιστα προτού εκλεγούν σε αυτό το αξίωμα.

Πάντως στο τελικό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι τέσσερις δήμαρχοι υπήρχε και μία παράγραφος, η οποία διπλωματικά ανέφερε: "Είμαστε εναντίον όλων των μορφών των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές και εθνικές ομάδες που κατοικούν στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις".

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και μία υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας. Όπου βέβαια για τα καθ' ημάς γεννιέται το ερώτημα: Είναι άραγε δυνατό να εκλεγεί δήμαρχος ένας απροκάλυπτα ομοφυλόφιλος;

Η απάντηση ήρθε από εκεί απ' όπου θα το περίμενε κανείς λιγότερο, από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ και ευρωβουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη: "Προστάζεται σήμερα η ιδιαιτερότητα και μετά η ιδιότητα. Δεν είναι έτσι. Κατά τη γνώμη μου ο πιο πετυχημένος υπουργός στη σημερινή κυβέρνηση Καραμανλή είναι ομοφυλόφιλος. Δεν σημαίνει τίποτα όμως η σεξουαλική του επιλογή. Κρίνω το έργο του. Δεν ακυρώνεται η δουλειά του".

Αυτά ειπώθηκαν πριν από τον ανασχηματισμό στο περιοδικό "Aftershave", Φεβρουάριος 2006.