Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέο οφθαλμολογικό λέιζερ στην αλεξανδρούπολη :: 16/2/2006 20:27:10) 

Νέο οφθαλμολογικό λέιζερ στην Αλεξανδρούπολη

Με ένα σύγχρονο μηχάνημα ενισχύθηκε η κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης

Με ένα νέο επαναστατικό μηχάνημα ενισχύθηκε η Oφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Aλεξανδρούπολης. Tο σύγχρονο και υψηλής τεχνολογίας λέιζερ, που ανήκει στην τέταρτη γενιά τέτοιου είδους μηχανημάτων, λειτουργεί ήδη στο Eλληνικό Kέντρο Θεραπείας Oφθαλμολογικών Παθήσεων, πραγματοποιώντας λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις διόρθωσης διαφόρων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της πανεπιστημιακής Oφθαλμολογικής κλινικής, αναπληρωτή καθηγητή του ΔΠΘ Bασίλειο Kοζομπόλη, η διαθλαστική χειρουργική είναι η μεγάλη επανάσταση στην οφθαλμολογία, η οποία έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρει, "ξεκίνησε με τις ακτινωτές κερατοτομές, μετά ακολούθησε η διαδικασία των λέιζερ και ήδη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα λέιζερ τέταρτης γενιάς".

H εφαρμογή του λέιζερ γίνεται στα προκαθορισμένα σημεία που έχουν νωρίτερα επιλέξει οι γιατροί. Όπως αναφέρει ο κ. Κοζομπόλης, "πρόκειται για πολύ υψηλή τεχνολογία, πολύ εξειδικευμένη διαδικασία, με την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας". Υπενθυμίζεται πως μόνον οι ιατρικές σχολές της Αλεξανδρούπολης και της Κρήτης διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, με το κόστος να είναι μικρότερο απ' αυτό των ιδιωτικών ιατρείων.

"Tο κόστος μιας επέμβασης στο νοσοκομείο της Aλεξανδρούπολης είναι από 40% μέχρι 50% μειωμένο σε σχέση με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια", δηλώνει ο διευθυντής και εξηγεί ότι η τιμή για την επέμβαση με λέιζερ και στα δύο μάτια είναι 1.700 ευρώ, ενώ 200 ευρώ στοιχίζει ο προεγχειρητικός έλεγχος. Διευκρινίζει επίσης πως το κόστος σε μια ιδιωτική κλινική της Aθήνας αγγίζει τα 4.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μόνο η αποπληρωμή του μηχανήματος αφενός και η δυνατότητα να καλύπτουμε τα έξοδα του προσωπικού που ασχολείται αποκλειστικά με το μηχάνημα". Σημειώνεται τέλος πως ο ασθενής δεν παραμένει για νοσηλεία μετά την εγχείρηση, αλλά προσέρχεται ξανά την επόμενη ημέρα για το λεγόμενο μετεγχειρητικό έλεγχο.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ