Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θετικά στον φονικό ιό η5ν1 δύο δείγματα κύκνων σε ροδόπη και ξάνθη :: 22/2/2006 22:15:21) 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Θετικά στον φονικό ιό Η5Ν1 δύο δείγματα κύκνων σε Ροδόπη και Ξάνθη

Θετικά στον επικίνδυνο ιό Η5Ν1 βρέθηκαν και τα δύο δείγματα των κύκνων που στάλθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου από την περιοχή της Ξηρολίμνης Ροδόπης, στην οποία φέτος έχουν σπεύσει περισσότεροι από 3.000 κύκνοι.

Συναγερμός σήμανε χθες στους δύο νομούς που συνορεύουν με την περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι νεκροί κύκνοι. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων αρχών από τους δύο νομούς, Ροδόπης και Ξάνθης, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα στους υγροβιότοπους και μόνο στην άγρια ορνιθοπανίδα. "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί ο ιός εντοπίστηκε στα άγρια πτηνά και όχι στα οικόσιτα", δήλωσε στη "Μ" ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης Μιχάλης Διαμαντάκης, προσθέτοντας πως στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης εντείνονται τα μέτρα φύλαξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να επεκταθεί ο ιός στις οικόσιτες μονάδες". Όπως πρόσθεσε, τις επόμενες ώρες ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον έλεγχο και στην αστυνόμευση των λαϊκών αγορών και στην εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας σε όλη την περιφέρεια.

30.000 ευρώ το πρόστιμο

"Υπάρχουν πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης στις ζώνες των τριών και των δέκα χιλιομέτρων που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των οικόσιτων πτηνών", δήλωσε ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή που έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα δεν υπάρχουν εντατικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Υπενθύμισε επίσης πως το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν σε όσους δεν υπακούσουν στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αγγίζει τα 30.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ